جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

انگلیس یا روسیه بازنده كیست


انگلیس یا روسیه بازنده كیست

به طور واضح آن ها مقامات انگلیس امیدوارند كه اگر لوگووی را به انگلیس بكشانند, بتوانند جلوی شهادت های لوگووی علیه سرویس های انگلیس را بگیرند

این یك امر عادی است كه اقدامات انجام شده می توانند پیامدهای ناخواسته ای در پی داشته باشند. با این وجود بعضی اوقات همه پیامدهای یك اقدام خاص قابل پیش بینی نیستند.موضوع امتناع مسكو از استرداد الكساندر لوگووی، مظنون اصلی قتل الكساندر لیتویننكو، مامور سابق كا.گ.ب به انگلیس برای محاكمه باعث به وجود آوردن تنش هایی در روابط انگلیس - روسیه شده است، به طوری كه لندن در اقدامی عجیب چهار دیپلمات روسی را از انگلیس اخراج كرد كه این موضوع باعث تعجب همگان شده است.

وزارت خارجه روسیه نیز دراین میان اعلام كرده است كه در زمان مناسب پاسخی درست و قاطع به این اقدام انگلیس خواهد داد. لندن نیز به شدت به دنبال جلب حمایت كشور های اروپایی از موضوع استرداد لوگووی به انگلیس برای محاكمه شدن است كه تاكنون در این روند توفیقی را كسب نكرده است.ولادیمیر سیمونوف، تحلیلگر خبرگزاری نووستی پس از بروز این تنش در روابط میان مسكو - لندن به بررسی این مناقشه و پیامدهای ناشی از آن پرداخته است.

در این تحلیل می خوانیم: زمانی كه دیوید میلیبند، وزیر خارجه انگلیس اعلام كرد كه به دلیل امتناع روسیه از استرداد لوگووی به انگلیس، چهار دیپلمات روسی از انگلیس اخراج می شوند و مذاكرات بر سر اقدامات در راستای صدور روادید میان دو كشور به حالت تعلیق در می آید، قانونگذاران مجلس عوام بیشتر به فكر پاسخ از طرف مسكو بودند.البته این امر یك موضوع محتمل است كه تنبیه های در نظر گر فته شده از طرف لندن، روسیه را تحریك به ارایه پاسخ متقابل كند.

انگلیس با تلاش برای تنبیه روسیه، در حال تنبیه خود از طریق اقدامات برابر است.دولت انگلیس خطر صدمات بیشتر به خود را نسبت به آنچه كه در وهله اول به نظر می رسید بیشتر كرده است. این گونه تنبیه ها از طرف انگلیس ممكن است منجر به تاثیرات منفی بر روابط دو جانبه در امور اقتصادی، تجارت و فرهنگی شود. كینگ فیشر، یك شركت انگلیسی تصمیم دارد تا شمار مغازه های لوازم خانگی خود در روسیه را به ۴۰۰ عدد افزایش دهد.

این موضوع برای میلیبند بسیار سخت خواهد بود تا عوامل اجرایی این شركت را به این موضوع متقاعد كند كه وی با اتخاذ تصمیم اخیر خود یك اقدام دیپلماتیك حساس انجام داده است.در این تحلیل آمده است: اقدامات لندن در سیاسی كردن یك پرونده جنایی ممكن است منجر به ضربه زدن به روابط دو جانبه شود. میلیبند از مقامات روسیه می خواهد كه بند ۶۱ قانون اساسی روسیه را كه استرداد شهروندان روسیه به دیگر كشورها برای محاكمه را ممنوع كرده است، نقض كند یا آن را تغییر دهد.انگلیس مطیع قانون تمایل دارد تا این موضوع به وضوح مشخص شود كه روسیه پیشتر یك شهروند خود را به یك كشور دیگر مسترد كرده است.در سال ۲۰۰۲ روسیه مراد گرابایف را به دنبال درخواست تركمنستان به این كشور تحویل داد.

اما با این حال این یك اشتباه بود، چون گرابایف یك شهروند روسی محسوب می شد. روسیه نیز اقدامات اندكی برای بازگشت گرابایف انجام داد كه پس از آن، گرابایف از این موضوع استفاده كرد و در دادگاه حقوق بشر اروپا به دلیل نقض قانون اساسی روسیه توسط مقامات مسكو از روسیه شكایت كرد كه به دنبال آن توانست ۲۰ هزار یورو غرامت دریافت كند.

میخائیل مارگلوف، رییس كمیته شورای فدراسیون روسیه در امور بین الملل گفت: پس از ماجرای استرداد گرابایف به تركمنستان ما از این موضوع درس گرفتیم كه دیگر شهروندانمان را به كشوری مسترد نكنیم.وی گفت: از ما انتظار می رود كه براساس حاكمیت قانون عمل كنیم و این دقیقا موضوعی است كه ما آن را انجام می دهیم.

تحلیلگر نووستی افزوده است: هم زمان با این كه میلیبند از مقامات روسیه درخواست كرده كه هر چه سریع تر برای استرداد لوگووی به لندن قانون اساسی خود را تغییر دهد، تجربه لندن نشان می دهد كه این یك گزینه غیرقابل اطمینان است. این در حالی است كه به دلیل فشارهای زیاد از طرف آمریكا، انگلیس در سال ۲۰۰۳ قانون مربوط به استرداد شهروندانش را تصویب كرد. اما این قانون مانع شده كه انگلیس از استرداد شهروندان متهم به انجام جنایات جدی خودداری كند.مثال های زیادی را می توان به عنوان نمونه ذكر كرد برای مثال در اوایل دهه ۹۰ آمریكا از انگلیس درخواست كرد كه شیخ ابوحمزه كه سال ها تروریست ها را در انگلیس آموزش داده بود را تحویل دهد.

اما لندن درخواست هم پیمان خو د را نپذیرفت و ابوحمزه هم اكنون در زندان انگلیس مشغول گذراندن محكومیتش است.انگلیس نیز بارها درخواست های روسیه مبنی بر استرداد بوریس برژوسكی، یك میلیاردر روسی و احمد زاكایف، یك كماندوی چچنی به روسیه را مورد بی توجهی قرار داده است.برژوفسكی به كلاهبرداری و طرح هایی برای سرنگون كردن دولت پوتین متهم شده است.

زاكایف نیز متهم به عضویت در یك گروه تروریستی و حضور در فعالیت های مر بوط به ربودن افراد و شكنجه است.یك سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز اعلام كرده است كه اقدام اخیر لندن برای تنبیه روسیه به دلیل تمایل این كشور برای توجیه بی توجهی لندن نسبت به همكاری در زمینه استرداد برژوسكی و زاكایف صورت گرفته است.

از سوی دیگر شرایط احاطه شده در موضوع مرگ مشكوك لیتویننكو روز به روز پیچیده تر می شود. اخیرا یك خدمتكار ۶۷ ساله در هتل میلینیوم لندن اعلام كرده است كه در اول نوامبر (روز مسموم شدن لیتویننكو) در حالی كه وی در حال بردن چای به میز لیتویننكو، لوگووی و دیمیتری كوتون یك جاسوس دیگر روسیه كه وی نیزبا پلونیوم مسموم شد، فردی قصد داشت جلوی مسیر وی را بگیرد. اسكاتلندیارد نیز در حال بررسی این موضوع است.

اكثر تحلیلگران و سیاستگذاران روسی معتقدند كه انگلیس موضوعی را در مورد مرگ مشكوك لیتویننكو مخفی می كند.كنستانتین كساچف كه ریاست كمیته امور بین الملل مجلس سفلی پارلمان روسیه را برعهده دارد، گفت: مقامات انگلیس تلاش می كنند تا لوگووی را از روسیه خارج كنند تا از فاش شدن آنچه كه وی از عملیات های سرویس های مخفی انگلیس اطلاع دارد، جلوگیری به عمل آورند.

به طور واضح آن ها (مقامات انگلیس) امیدوارند كه اگر لوگووی را به انگلیس بكشانند، بتوانند جلوی شهادت های لوگووی علیه سرویس های انگلیس را بگیرند.در انتهای این مطلب آمده است: به طوركل عكس العمل لندن به اظهارات مسكو مبنی بر این كه روسیه باید به قوانین خود پایبند باشد و از سیاسی كردن امور جنایی جلوگیری شود یك امر منسوخ است.

اخراج دیپلمات ها یك سلاح نمادین به جای مانده از جنگ سرد است و تحت این اقدامات مشكلات مدرن قابل حل نیست.مسكو همچنین به این موضوع معتقد است كه این مانور بیهوده لندن به دلیل عدم تجربه سیاسی كامل رهبران جدید كابینه انگلیس بوده است چون آن ها قصد داشتند به نحوی تلاش كنند خودشان رادر موضوع قتل لیتویننكو كار آمد نشان دهند.