جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

پروستات مشكل پیران یاهمه


پروستات مشكل پیران یاهمه

پروستات و مشكلات ناشی از آن یكی از مسائل مهم بهداشتی است كه بویژه در سنین پیری, گریبان بسیاری از افراد را می گیرد در جامعه بسیاری از مردان در سنین بالای ۶۰ سال, بیماری های مربوط به پروستات را تجربه كرده اند و یا درباره این بیماری از هم سن و سالان خود بسیار شنیده اند

پروستات غده ای است در مردان كه به اندازه یك گردو است. این غده، مایعی ترشح می كند كه هنگام انزال اسپرم به آن اضافه می شود.پروستات درست زیر مثانه قرار دارد. این غده قسمت بالای پیش آبراه را در برمی گیرد.پیش آبراه مجرایی است كه ادرار را از مثانه و از طریق آلت تناسلی به بیرون هدایت می كند.

بیشتر مردان از وجود غده پروستات بی خبرند مگر آن كه مشكلی ایجاد كند! چون این غده می تواند منشأ مشكلاتی برای آنها باشد.بسیاری از اختلالات، پروستات را بزرگ می كند كه این امر می تواند موجب مسدود شدن پیش آبراه شود، این انسداد مانع از عبور ادرار شده و سلامتی و گاهی زندگی را تهدید می كند.هر مردی ممكن است دچار این اختلال شود. در سن ۵۰ سالگی ، پروستات اغلب مردان بزرگ می شود، ولی این اختلال می تواند در مردان جوانتر نیز ایجاد شود. معاینات منظم می تواند تشخیص اختلالات پروستات را آسان كند.معاینه می تواند قبل از بروز علائم به شناسایی مشكلات پروستات كمك كند. وقتی اختلالات پروستات به موقع تشخیص داده شود، درمان قطعی اكثر آنها امكان پذیر است.ممكن است مشكلات مذكور وخیم باشند و علائم پروستات ممكن است نشان دهنده یك مسأله ساده یا یك سرطان خطرناك باشد.رسیدگی پزشكی فوری گاهی ضروری است. اگر مراقبت پزشكی به تأخیر افتد ممكن است مسأله پروستات بدتر شود.در این زمینه با دكتر مهدی كربلاییان و دكتر امیرعباس شادمان یزدی پزشكان مجرب انجمن حمایت از بیماران كبدی ایران گفت وگویی صورت داده ایم كه در پی می آید.

* پروستات چیست؟

- دكتر كربلاییان: یك عضو عضلانی- غددی است كه درست زیرمثانه آقایان قرار دارد. وزن آن حدود ۲۰ گرم است. این عضو صرفاً در آقایان وجود دارد و ترشحاتی دارد كه از طریق مجرای ادرار دفع می شود و كمك به تكامل و بارور شدن اسپرم در آقایان می كند.

* علائم ناراحتی های پروستات چیست؟

- دكتر شادمان:پروستات می تواند دچار اختلالات و بیماری های متفاوتی شود كه براساس آن بیماری ها علائم متفاوتی نیز دارد كه به طور كلی عبارتند از: ناراحتی مبهم در ناحیه پایین شكم، درد در ناحیه پشت، سوزش ادرار، تكرر ادرار، فوریت در ادرار كردن، تأخیر در ادرار كردن در شروع عمل ادرار، شب ادراری، كاهش قطر جریان ادرار و ادرار قطره قطره را در انتهای عمل ادرار كردن است.سرعت طبیعی جریان ادرار در مردان ۲۵-۲۰ متر در ثانیه است كه در موارد بزرگی خوش خیم یا بدخیم پروستات كاهش می یابد.

* آیا پروستات نیز دچار عفونت می شود؟ و علائم عفونت پروستات چیست؟

- دكتر كربلاییان: پروستات نیز دچار عفونت می شود كه علائم آن شامل تب، لرز، درد كمر به همراه علائمی مثل سوزش ادرار، شب ادراری، تأخیر در ادرار كردن در شروع عمل ادرار كردن. ادرار قطره قطره در انتهای عمل ادرار كردن و تكرر ادرار می باشد. ترشحات چركی عفونت پروستات از طریق ادرار دفع می شود كه می تواند باعث كدر شدن ادرار بخصوص در ابتدای ادرار می شود.

* درد پروستات چه علت هایی می تواند داشته باشد؟

- دكتر كربلاییان: در بعضی از آقایان دردهای پروستاتی و یا لگنی وجود دارد كه علل آن می تواند عفونت پروستات، التهاب پروستات، انسداد گردن مثانه، انسداد پیش آبراه پروستاتی و یا مشكلاتی عاطفی باشد كه براساس معاینه، آزمایشات اداری و یا كارهای تشخیصی بیشتر تشخیص داده می شود.

* بیماری بزرگ شدن پروستات چیست و در چه سنینی رخ می دهد؟

- دكتر شادمان: در ۵۱ درصد آقایان در سنین بین ۶۰ تا ۶۹ سالگی بزرگ شدن خوش خیم پروستات كه هیپریلازی نامیده می شود رخ می دهد كه به دلیل هورمون مردانه در سنین بالا رخ می دهد. به طور كلی هر مردی كه طول عمر كافی داشته باشد نهایتاً دچار هیپریلازی خوش خیم پروستات می شود. این بیماری یك بیماری مزمن است كه تغییرات ایجاد شده و علائم آن نیز بی سروصدا و آهسته رخ می دهد.علائم این بیماری به دلیل بزرگ شدن پروستات و انسداد مجاری ادراری می باشد. كاهش فشار و قطر جریان ادرار از اولین و ثابت ترین علائم این بیماری است.

تردید در ادرار كردن، قطع وصل شدن ادرار، قطره قطره آمدن ادرار در انتهای عمل ادرار كردن و تخلیه ناكامل ادرار، شب ادراری و بی اختیاری ادرار از دیگر علائم هیپریلازی ادرار است.در پروستاتهای بسیار بزرگ ممكن است اشكال در حركت روده (اسهال، یبوست) و كاهش و قطر مدفوع رخ دهد.به دنبال بزرگ شدن مزمن پروستات ممكن است علائم نارسایی كلیه نیز رخ دهد كه علائم نارسایی كلیه عبارتند از: افزایش فشار خون، بالا رفتن ضربان قلب و عفونت پرده های اطراف قلب، رنگ پریدگی بستر ناخن و مشكلات عصبی است.

*این بیماری را چگونه می شود تشخیص داد؟

-دكتر شادمان: تشخیص این بیماری با معاینه پروستات از طریق مقعد توسط متخصصین مجاری ادراری همراه با آزمایشات ادراری تخصصی و سونوگرافی است.

* درمان بزرگ شدن پروستات چیست؟

-دكتر كربلاییان: چندین روش درمانی برای این بیماری وجود دارد كه براساس شدت بیماری و علائم آن متخصصین مجاری ادراری از این روش ها جهت درمان این بیماری استفاده می كنند.روش های درمانی عبارتند از عمل جراحی جهت برداشتن غده پروستات، گشاد كردن پروستات با استفاده از بالون از راه پیش آبراه، گرم كردن پروستات یا امواج میكرویو، استفاده از امواج اولتراسونه به شدت بالا یا سوزاندن با سوزن از طریق مجرای ادرار.

* سرطان پروستات بیشتر در چه سنینی بروز می كند؟

- دكتر شادمان: سرطان پروستات بیماری سنین پیری می باشد و به ندرت در سنین كمتر از ۴۰ سال رخ می دهد حداكثر احتمال بروز آن در دهه هشتم زندگی است.علت بروز آن مشخص نیست ولی گفته می شود احتمالاً به دلایل اثر هورمونی، عوامل محیطی و تغذیه ای وعوامل عفونی است. اثر هورمون مردانه در ایجاد سرطان پروستات به اثبات رسیده است. به ترتیبی كه سرطان پروستات هرگز در افراد اخته رخ نمی دهد.

* علائم سرطان پروستات چیست؟

- دكتر كربلاییان: سرطان پروستات به طور موضعی به ندرت علامت می دهد و در اكثر بیماران به صورت اتفاقی كشف می شود.گاهی دردهای استخوانی و علائم عصبی ناشی از در فشار قرار گرفتن نخاع می تواند نشان دهنده سرطان پروستات باشد.

در موارد پیشرفته سرطان پروستات علائم بی اختیاری ادراری، وجود خون در ادرار و علائم انسداد مجاری ادرار رخ می دهد. وجود چنین علائمی در سنین پیری باید مورد توجه قرار گیرند و حتماً به پزشك متخصص مراجعه شود.

* آیا سرطان پروستات قابل درمان است؟

- دكتر كربلاییان: در پاسخ باید گفت میزان موفقیت در درمان سرطان پروستات بستگی به میزان پیشرفت این بیماری دارد، چنانچه بیماری زود تشخیص داده شود با عمل جراحی و برداشتن پروستات یا پرتو درمانی شانس زندگی طولانی مدت ۸۰ تا ۹۰ درصد می باشد.

* چند نوع بیماری پروستات وجود دارد؟

- دكتر شادمان: سه نوع بیماری پروستات وجود دارد. رشد غده پروستات تا زمان بلوغ بسیار كند است ولی بعد از بلوغ این غده كم كم بزرگ شده و پس از ۴۰ سالگی رشد سریعتری پیدا می كند. این حالت را «هایپر پلازی خوش خیم پروستات» می نامند. اغلب دانشمندان بر این اعتقاد هستند كه علت بروز این حالت، تغییرات هورمونی در مردان است. در حدود ۶۰ سالگی، در اكثر مردان، غده پروستات به اندازه ای رشد می كند كه ممكن است مانع از خروج طبیعی ادرار شود. در سن ۸۰سالگی در ۸۰% مردان پروستات بزرگ و متورم می شود. به طور كلی هر چه پروستات بزرگتر شود، فشار بیشتری وارد آورده و خروج ادرار را مشكل تر می كند.در حالی كه علت اصلی BPH مشخص نشده، به نظر می رسد كه بزرگ شدن پروستات منجر به تجمع DTH (دی هیدرو تستسترون)، در پروستات می شود. این هورمون از تستسترون قوی تر بوده واز طریق پیوند یا گیرنده های آندروژن پروستات موجب تكثیر و بزرگ شدن سلولهای پروستات می شود.

افزایش میزان DTH ، همچنین با خطر افزایش سرطان پروستات و بیماری عروق كرونر همراه است. DTH توسط آنزیمی خاص به تستسترون تبدل شده كه البته این تبدیل برای رشد پروستات لازم است ولی افزایش فعالیت آنزیم منجر به بزرگی غده می شود.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.