چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به جاذبه‌های مذهبی استان گیلان


نگاهی به جاذبه‌های مذهبی استان گیلان

استان گیلان به مدد وجود جاذبه های طبیعی و خدادادی همچون آب و هوای معتدل ، دریا، جنگل و دشت های سرسبز مورد توجه مسافران و گردشگران داخلی و خارجی بویژه در فصل تابستان است .
این استان …

استان گیلان به مدد وجود جاذبه های طبیعی و خدادادی همچون آب و هوای معتدل ، دریا، جنگل و دشت های سرسبز مورد توجه مسافران و گردشگران داخلی و خارجی بویژه در فصل تابستان است .

این استان علاوه بر این جاذبه ها به برکت مهاجرت سادات علوی در قرون اولیه اسلام دارای جاذبه های مذهبی زیادی نیز می باشد .

تعدد بقاع متبرکه در این استان که برخی از آنها در دامان طبیعت قرار دارد، جلوه ای معنوی به طبیعت سرسبز گیلان بخشیده اند.

هم اکنون در استان گیلان بیش از ۹۰۰ بقعه متبرکه وجود دارد که در میان مردم منطقه و مسافران جایگاهی ویژه دارد و علاوه بر این، جایگاه و پایگاهی جهت نشر فرهنگ دینی و مذهبی است.

از برکت وجود این بقاع متبرکه اقتصاد منطقه رونق یافته که گواه آن وجود بازارهای محلی در کنار بقاع متبرکه است، بازارهایی که علاوه بر ارتقاء وضعیت اقتصادی مجاورین ، امکان جذب زائرن و گردشگران غیربومی را نیز فراهم می کند که نمونه بازر آن روستای امام زاده هاشم در منطقه سراوان است.

بقعه متبرکه امام زاده هاشم (ع) در کیلومتر ۳۵ بزرگراه رشت به تهران، منطقه سراوان و امام زاده هاشم را به شهری پویا و سرزنده در حاشیه بزرگراه تبدیل کرده است .

این بقعه متبرکه علاوه بر زیبایی های طبیعی منطقه که چشم انداز حاصل از رودخانه سپیدرود و ساحل آن در کنار تپه های پوشیده از درخت است ، به کسب و کار منطقه نیز رونق بخشیده است .

مسافرانی که از گیلان به سایر نقاط کشور سفر می کنند در گذر از جوار این بقعه متبرکه توقفی کوتاه کرده و با سلامی، عرض ادبی خدمت آل رسول الله نثار می کنند.

بقعه متبرکه آقا سید جلال الدین اشرف در آستانه اشرفیه از دیگر بقاع متبرکه گیلان است که مزار شریف امام زاده همچون نگینی در مرکز شهر آستانه قرار گرفته و حتی نام این شهر برگرفته از نام این امام زاده شریف است .

براساس روایات موجود، اقا سید جلال الدین اشرف (ع) از فرزندان امام موسی کاظم است که برای دیدار برادر بزرگوارش امام رضا ( ع) به ایران عزیمت کرد اما پس از شهادت هشتمین امام شیعیان در درگیری با عمال حکومت وقت به شهادت رسید و پیکر شریفش در روستای کوچان آن زمان به خاک سپرده شد.

به یمن این وجود مبارک، روستای کوچان بتدریج به شهر تبدیل شد بطوری که امروز پایتخت مذهبی گیلان است.

بقعه متبرکه امام زاده اسحاق (ع) شفت نیز از بقاع متبرکه ممتاز گیلان از حیث بهره برداری از مواهب طبیعی بسیار زیبا است.

براساس شجرنامه موجود، این بقعه مدفن امام زاده اسحاق و خواهر گرامیش خیر النساء(س ) از نوادگان امام موسی کاظم (ع ) است که برقله کوه قرار دارد.

کوهها و تپه های سرسبز و منازل سنتی دست ساز اهالی جلوه ای بسیار زیبا به منطقه داده است .

چشم انداز زیبای شهر رشت بویژه در شب هنگام از کنار امام زاده اسحاق (ع) به رغم وجود بعد مسافت، قابل توجه است .

اما چند کیلومتر بالاتر از امام زاده اسحاق، روستای مذهبی و توریستی امام زاده ابراهیم(ع) قرار دارد که براساس شجرنامه موجود دراین بقعه، مدفن امام زاده ابراهیم (ع) از فرزندان امام موسی کاظم است که معروف به ابوالفضل گیلان است .

روستای امام زاده ابراهیم درمیان دره و در دامنه کوه مستقر است و با داشتن تعداد زیادی مهمانپذیر ، بازارچه سنتی ، چشمه آب سرد و آبشار هرساله پذیرای مسافران زیادی است .

از غرب گیلان که به سمت شرق گیلان می رویم به سمت بقعه متبرکه شاه شهیدان می رسیم این بقعه متبرکه در روستای شاه شهیدان دیلمان قرار دارد و بنابر اسناد موجود مدفن دو تن از نوادگان امام زین العابدین ( ع ) است .

از جاذبه های مربوط به این بقعه که در دشتی مرتفع واقع شده ، برگزاری مراسم علم واچینی است .

علم این بقعه در روز سی و پنجم تابستان بسته می شود و به مدت ۱۰ شب همانند ایام محرم مراسم روضه خوانی و مداحی و سینه زنی در بقعه برگزار می شود و بعد از ۱۰ روز مراسم علم واچینی با حضور زائرین که از اقصی نقاط گیلان و حتی استان های همجوار حضور می یابند، برگزار می شود.

همچنین در مرکز استان گیلان شهر رشت در محله قدیمی ساغریسازان بقعه ای است که گفته می شود متعلق به خواهر امام رضا می باشد که جلوه ای مذهبی به این سامان بخشیده است .

براساس شجرنامه موجود در این بقعه ، فاطمه اخری (س) فرزند امام موسی کاظم (ع) ملقب به خواهر امام از فواطم اربعه آن امام همام است که مرقد پاکش پناهگاه آرزومندان و دوستداران اهل بیت است .

بر روی یکی از دیواره های حرم این بقعه متن سنگ نبشته فرمان ناصر الدین شاه قاجار مبنی بر معافیت نانوایان رشت از پرداخت مالیات به تاریخ ۱۲۵۷ هجری قمری نصب شده است .

همچنین در جوار ضریح مطهر، در بخش خواهران ، قندیلی از سقف اویزان است که با آن استخاره می گیرند.

در اطراف محوطه بیرونی حرم مطهر نیز بازارچه ای قدیمی قرار دارد.

هم اکنون طرح بازسازی حرم که شامل گسترش شبستان است درحال اجراست.

طرح جامع حرم مطهر نیز در مرحله طرح ریزی و بررسی است که در صورت اجرا برجلوه گری حرم افزون خواهد شد.