دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

روش‌هایی برای پیشگیری از آلزایمر


روش‌هایی برای پیشگیری از آلزایمر

آلزایمر نوعی اختلال عملکرد مغزی است که زوال تدریجی عقل و کاهش توانایی‌های ذهنی فرد را به‌دنبال دارد.

آلزایمر نوعی اختلال عملکرد مغزی است که زوال تدریجی عقل و کاهش توانایی‌های ذهنی فرد را به‌دنبال دارد.

شاید مشخص ترین علامت آلزایمر، مشکلات یادآوری و اختلالات حافظه باشد که ابتدا با یک اختلال حافظه ای ساده شروع می شود.

به عنوان مثال، فرد چیزهای معمول و پیش پاافتاده را به یاد نمی آورد، ولی بتدریج پیشرفت می کند و اتفاقات اخیر را از یاد می برد. یعنی یک سوال را چند بار تکرار می کند یا وسایل خود را مرتب گم می کند.

از دیگر مشکلاتی که بیماران آلزایمری به آن دچار می شوند، توهم است. یعنی تصور می کنند نزدیکانشان قصد توطئه علیه آنها را دارند.

بیمار آلزایمری بتدریج دچار عصبانیت، پرخاشگری و افسردگی می شود، ممکن است اختلال تکلم پیدا کند و سرانجام دچار اختلال تعادل و حرکت شود.

آیا این بیماری قابل پیشگیری است؟

تغییر شیوه زندگی و داشتن زندگی سالم تر با داشتن تغذیه صحیح، فعالیت و ورزش مناسب می تواند یک راهکار کمکی به پیشگیری این بیماری باشد.

در این راستا داشتن روابط اجتماعی پویا و شاد با خانواده و دوستان، انجام فعالیت های سبک روزانه، فعالیت های فکری مانند کتاب خواندن یا حل کردن جدول یا بازی های فکری، مصرف بیشتر مواد غذایی دریایی مانند ماهی و میگو، مصرف بیشتر سبزیجات تازه و ویتامین ها می تواند موثر باشد.

همچنین کاهش مصرف چربی های اشباع یا روغن های هیدروژنه نیز توصیه مهم دیگری است که باید جدی گرفته شود.

با توجه به این که رسوب آلومینیوم در مغز از علل آلزایمر است، بهتر است که از مصرف خودسرانه داروهای آلومینیوم یا استفاده از ظروف آلومینیومی خودداری شود، البته این مساله هنوز به اثبات نرسیده است.

مواد غذایی غنی از ترکیبات ویتامین B، بویژه B۱۲ و B۶ و اسید فولیک نیز به جلوگیری از تحلیل رفتن بافت های عصبی و مغز کمک می کند.

مصرف بیشتر غلات، گردو، بادام، سویا، اسفناج، کلم بروکلی، نخود فرنگی، لوبیا، مرکبات، طالبی و موز نیز می تواند این ویتامین ها را به مقدار کافی به بدن برساند.

کنترل چربی و فشار خون و پیشگیری از وارد شدن ضربات به سر، بویژه در کسانی که ورزش حرفه ای انجام می دهند نیز در کمک به پیشگیری از آلزایمر به اثبات رسیده است.

همچنین گیاهان دارویی وجود دارند که هم در پیشگیری و هم در بهبود حافظه و کمک درمان آلزایمر موثر است.

از شناخته شده ترین این گیاهان جینگکو و جینسینگ است که تاثیرات ثابت شده ای در کمک به فعالیت بهتر مغز و اعصاب دارند. از دیگر گیاهان موثر در بهبود حافظه می توان به اکلیل کوهی، برگ شنبلیله، مریم گلی، زردچوبه، گزنه دوپا، باقلا و کندر اشاره کرد.

طب سوزنی نیز می تواند با مکانیسم های مختلف به تقویت حافظه کمک کند، همچنین در پیشگیری یا کمک به کیفیت زندگی بیمار آلزایمری موثر است.

دکتر امیرهومن کاظمی

متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی