سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

چتری برای روزهای بارانی


چتری برای روزهای بارانی

موضوع بیمه مسوولیت حرفه ای پزشکان عبارت است از جبران خسارت بدنی وارد به بیماران که ناشی از مسوولیت پزشک به علت اشتباه, غفلت یا قصور وی در انجام خدمات حرفه ای باشد

موضوع بیمه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان عبارت است از جبران خسارت بدنی وارد به بیماران که ناشی از مسوولیت پزشک به علت اشتباه، غفلت یا قصور وی در انجام خدمات حرفه‌ای باشد

حرفه پزشکی، حرفه‌ای مبتنی بر تجربیات گذشته و ابتکار و نوآوری پزشکان است. پزشک مانند بقیه افراد بشر ممکن است تحت تاثیر مسایل مادی و معنوی و رقابت و کسب تجربه علمی و... مرتکب خطا شود. بنابراین در عین اینکه باید برای جلوگیری از بی‌احتیاطی و بی‌مبالاتی (مقصر) پزشکان سخت‌گیری لازم به عمل آید، باید شرایطی فراهم آوریم که پزشکان احساس امنیت شغلی بیشتری داشته باشند تا در صورت بروز برخی اتفاقات ناخواسته پزشک از هرگونه مسوولیت کیفری و مدنی به دور باشد(۱).

● بیمه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان

در بیمه‌نامه مسوولیت حر فه‌ای پزشکان، مسوولیت حرفه‌ای پزشکان، انترن‌ها و کارآموزان حرفه پزشکی بیمه می‌شود. موضوع بیمه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان عبارت است از جبران خسارت بدنی وارد به بیماران که ناشی از مسوولیت پزشک به علت اشتباه، غفلت یا قصور وی در انجام خدمات حرفه‌ای به وقوع پیوسته باشد. به این ترتیب در صورتی‌که پزشکان بر اثر غفلت و اشتباه موجب جرح و فوت بیماران شوند (اگر به موجب قانون مسوول شناخته شوند)، بیمه‌گر تا میزان سرمایه تعهد شده، خسارت و زیان وارده را جبران می‌کند. بیمه‌گر علاوه بر پرداخت غرامت، کلیه هزینه‌های دفاع، تحقیق و نظایر آن را نیز می‌پردازد. در راستای تامین بیمه‌نامه‌ جامعه پزشکی کشور، بیمه‌نامه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان از سال ۱۳۶۵ و برای اولین بار توسط شرکت سهامی بیمه ایران ارایه و بنیانگذاری شده است. بیمه‌نامه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان براساس قانون مسوولیت مدنی و قوانین و مقررات نظام پزشکی کشور تهیه و تدوین شده است. کلیه دعواهای بیماران و یا ذوی الحقوق آنها علیه پزشکان به مدت سه سال پس از انقضای تاریخ بیمه‌نامه مشمول پوشش بیمه‌ای است، به شرط آنکه معالجه یا عمل جراحی در مدت اعتبار بیمه‌نامه صورت گرفته باشد. به دلیل ارتباط قوانین جاری کشور (به‌خصوص قانون دیات) در رسیدگی به دعواهای حقوقی علیه پزشکان حدود پوشش بیمه‌ای بیمه‌نامه باید متناسب با قوانین وضع شده مذکور باشد.

● بیمه مسوولیت بیمارستان

این بیمه برای آسایشگاه‌ها، خانه‌های بهداشت و سایر اماکن مشابه طراحی شده است و این موارد را پوشش می‌دهد:

▪ خسارت و زیان ناشی از غفلت و قصور در ارایه خدمات بیمارستانی

▪ اشتباه و غفلت در ارایه داروی مناسب

▪ اعمال جراحی و آلودگی اتاق عمل

▪ خدمات دندانپزشکی

▪ پرستاری و مراقبت از بیمار

▪ تهیه غذا و مایعات متناسب با حال بیمار.

بیمه مسوولیت بیمارستان همچنین شامل

▪ زیان و خسارت ناشی از مرگ

▪ کالبد شکافی

▪ جرح بدنی

▪ خسارت مادی و حتی اضطراب روحی و روانی بیمار نیز هست.

در این بیمه هم مانند بیمه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان و جراحان، مبنای خسارت و زیان، زمان وقوع حادثه است. یعنی منشا حادثه باید در زمان اعتبار قرارداد شروع شده باشد و محدودیت زمانی برای کشف آثار و جرح و صدمه بدنی وجود ندارد.

● بیمه مسوولیت حرفه‌ای داروخانه‌ها

جبران خسارت ناشی از اشتباه، قصور و غفلت مسوولان داروخانه در ارایه دارو طبق نسخه پزشک بر عهده بیمه‌‌گر مسوولیت حرفه‌ای داروخانه‌ها و دراگ استورها است. این بیمه‌نامه دو نوع مسوولیت را پوشش می‌دهد:

▪ مسوولیت کالا

▪ مسوولیت حرفه‌ای مسوولان داروخانه‌ها در ارایه خدمات دارویی.

بیمه‌گر، خسارت و زیان‌هایی را که بر اثر اشتباه و تقصیر بیمه‌گذار یا کارکنان وی در ارایه انواع ترکیبات دارویی، ابزار و لوازم پزشکی، اقسام دارو و به طور کلی هر نوع دارو و کالایی که به طور عرف در داروخانه‌ها و دراگ‌استورها نگهداری شده و به ‌فروش می‌رسد و ممکن است موجب جرح بدنی و فوت اشخاص ثالث شوند، جبران می‌کند. پوشش بیمه‌ای شامل خسارت و زیان احتمالی ناشی از انواع مواد غذایی و نوشابه‌ها و پروتز و سایر کالایی که به طور عرف در دراگ‌استورها به ‌فروش می‌رسد نیز هست. صدمه و زیان ممکن است از برچسب غلط یا تحویل اشتباهی دارو ناشی شده باشد و نیز نسخه‌پیچ ممکن است دو ترکیب شیمیایی مشابه را هنگام خواندن، با هم اشتباه کند. این موارد هم تحت پوشش است.

● بیمه مسوولیت مدنی مدیران مسوول فنی کلینیک‌ها، درمانگاه‌ها و بیمارستان‌ها

بیمه‌نامه مسوولیت مدنی مسوولان فنی بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و کلینیک‌ها دومین طرح بیمه‌ای شرکت سهامی بیمه ایران پس از بیمه‌نامه مسوولیت حرفه‌ای پزشکان است که در جهت تامین هرچه گسترده‌تر جامعه پزشکی کشور تهیه و ارایه شده است. موضوع بیمه‌نامه مسوولیت مدنی مسوول فنی عبارت از

▪ جبران خسارات بدنی وارد به بیماران

▪ ذوی الحقوق آنها و سایر اشخاص ثالث در محدوده بیمارستان ناشی از مسوولیت وی مطابق با شرح وظایف مصوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است.

▪ ادعاهای حقوقی علیه مراکز درمانی به علل ناکارایی

▪ فقدان، نقایص در امکانات پزشکی

▪ تجهیزات فنی و تاسیساتی

▪ تغذیه نادرست در مدت معالجه مداوم

▪ جراحی و دوران بستری بیمار که به خسارت بدنی بیماران و اشخاص ثالث (مراجعان، عیادت‌کنندگان و...) منجر شود تحت پوشش این بیمه‌نامه است. حدود تعهدات بیمه متناسب با قوانین وضع شده کشور و بدون محدودیت در بیمه‌نامه در نظر گرفته شده است و مسوولان فنی بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و کلینیک‌های سراسر کشور می‌توانند پس از تکمیل پرسش نامه و پرداخت حق بیمه متعلقه نسبت به اخذ بیمه‌نامه از شرکت سهامی بیمه ایران اقدام کنند.

● بیمه مسوولیت حرفه‌ای پرستاران و پیراپزشکان

با توجه به ضرورت تامین حرفه‌ای پرستاران، ‌بهیاران، تکنسین‌های بی‌هوشی و اتاق عمل، تکنسین‌های رادیولوژی، سی‌تی‌اسکن و ام.آر.آی و نیز کارشناسان و تکنسین‌های آزمایشگاه، نوارنگاری و C.S.R، بیمه ایران برای اولین بار طرح بیمه مسوولیت حرفه‌ای پرستاران و پیراپزشکان را تهیه و ارایه کرده است. در ضمن برای بیمه گروهی تخفیفات ویژه‌ای در نظر گرفته شده است.

● بیمه جامع مسوولیت

آخرین تغییر و تحولاتی که در رشته بیمه مسوولیت پدید آمده، صدور بیمه‌نامه جامع و کاملی است که کلیه مسوولیت‌های غیرارادی بیمه‌گذار را فرا می‌گیرد. افزون بر این، می‌توان مسوولیت قراردادی را نیز طی الحاقیه‌ای به این بیمه‌نامه اضافه کرد. در اینجا ذکر یک نکته ضروری است: اگر بیمه‌گذار تک‌تک مسوولیت‌های خود را بیمه کند، امکان وجود خلا پوشش برای یک مسوولیت خاص وجود دارد. در ضمن احتمال دارد که خسارت و زیانی به اشخاص دیگر وارد شود که در محدوده تامین هیچ یک از بیمه‌نامه‌های مسوولیت بیمه‌گذار قرار نداشته باشد. بیمه جامع و کلی مسوولیت این مزیت را دارد که کلی است و شامل هرگونه مسوولیت مدنی بیمه‌گذار می‌شود. پوشش این بیمه‌نامه شامل جبران کلیه خسارت‌ها و و زیان‌هایی است که به اشخاص ثالث وارد می‌شود و بیمه‌گذار به طور قانونی مسوول است. برای مثال، جرح بدنی، بیماری، فوت، از کارافتادگی و خسارت‌های جزیی و کلی وارده به اموال اشخاص غیر.(۱)- ماده ۵۹ قانون مجازات اسلامی تحت شرایطی سه‌گانه به پزشک اجازه انجام معالجه و درمان را اعطا کرده است: شرط اول، اجازه شارع و دولت است. شرط دوم، رضایت بیمار در معالجه است. سومین شرط آن است که پزشک نمی‌تواند اعمالی را که هدف آنها سلامتی بیمار نیست، انجام دهد. بنابراین در صورت وجود این سه شرط در صورتی که پزشک مرتکب خطایی نشده باشد نه تنها مسوولیت کیفری ندارد بلکه مسوولیت مدنی نیز منتفی است.