یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بفرمایید شنیسل ماهی


بفرمایید شنیسل ماهی

ماهی دریای خاصیت

ماهی از آن غذاهایی است که بسیاری از ما ایرانی‌ها فصولی از سال یا ایامی از ماه را به خوردن آن اختصاص می‌دهیم و البته طرز تهیه‌اش را معمولا به چند روش آشنا محدود می‌کنیم؛ در حالی که می‌توان ماهی را به روش‌های مختلفی طبخ کرد، از جمله طبخ و تهیه شنیسل ماهی....

مصرف ماهی به‌خاطر امگا۳ فراوانی که دارد، ضداسترس است و می‌تواند تاثیر آرامش‌بخشی بر زندگی ما در این روزگار پرتنش داشته باشد؛ البته فارغ از این موضوع که سلامت قلب و عروق ما نیز با عادت به خوردن آن تضمین خواهد شد.

● مواد لازم (برای ۴ نفر)

▪ ماهی قزل‌آلا/ ۸ تکه/ ۴۰۰ کیلوکالری

▪ آب پیاز/ ۸ قاشق‌غذاخوری/ ۱۰ کیلوکالری

▪ تخم‌مرغ/ ۴ عدد/ ۴۰۰ کیلوکالری

▪ آرد/ ۲۰۰ گرم/ ۱۶۰ کیلوکالری

▪ آرد سوخاری/ ۲۰۰ گرم/ ۱۶۰ کیلوکالری

▪ آب نارنج/ ۲ لیوان/ ۲۰ کیلوکالری

▪ روغن کانولا/ ۶ قاشق غذاخوری/ ۵۴۰ کیلوکالری

▪ آبلیموی تازه/ به میزان دلخواه/صفر

▪ زعفران، نمک‌و‌فلفل/ به میزان دلخواه/ صفر

● طرز تهیه

تکه‌های ماهی را بعد از پاک کردن، استخوان‌گیری و شست‌وشو با آب سرد، به مدت ۳۰ دقیقه در مخلوط آب پیاز، نارنج، آبلیمو و زعفران قرار دهید. در ظرفی دیگر، تخم‌مرغ‌ها را با نمک و فلفل مخلوط کنید و گوشه‌ای بگذارید. سپس ماهی‌ها را در آرد غلتانده و به تخم‌مرغ آغشته کنید آنگاه سطح‌شان را با آرد سوخاری پر کرده و در نهایت در روغن مخصوص سرخ کردن غوطه‌ور کنید. هنگام سرو نیز تکه‌های ماهی را با سبزیجات بخارپزشده‌ای مانند هویج، لوبیا سبز، کدو، قارچ و حتی ذرت همراه کنید.

این غذا مجموعا دارای ۱۶۰۰ کیلوکالری انرژی است و هر تکه‌اش معادل ۲۰۰ کیلوکالری انرژی دارد؛ البته در صورت مصرف سبزیجات و برش‌های نان با این غذا، میزان کالری دریافتی از آن به ۴۰۰ کیلوکالری خواهد رسید.

● خواص تخم‌مرغ

قبل از هر چیز چشم‌هایتان را ببندید و حساب کنید در هفته چند تخم‌مرغ می‌خورید؟ حتی اگر روزی یک عدد تخم‌مرغ می‌خورید، اشکالی که ندارد هیچ، برایتان بسیار مقوی نیز هست؛ زیرا پروتئین، املاح (آهن) و ویتامین‌هایی (نظیر ویتامینB۱۲) که در این ماده غذایی وجود دارند به بهبود وضعیت تغذیه‌ای شما کمک خواهند کرد. جالب است بدانید که مصرف مرتب تخم‌مرغ می‌تواند از سرطان‌ پستان نیز جلوگیری کند. پژوهشگران دانشگاه‌ هاروارد در سال ۲۰۰۳ میلادی با بررسی ۱۲۱ دختر نوجوان دریافته‌اند افرادی که به طور منظم در رژیم غذایی روزانه‌شان تخم‌مرغ به چشم می‌خورد در مراحل بعدی زندگی، کمتر مبتلا به سرطان به خصوص سرطان پستان می‌شوند. هر تخم‌مرغ دارای ۱۰۰ کیلوکالری انرژی است و بهتر است نوع شکسته یا بدون تاریخ آن را قلم بگیرید و انواع بسته‌بندی‌شده‌شان را خریداری کنید.

● خواص آرد گندم

از این پس، وقتی صحبت از آرد می‌شود، فقط نوع کامل آن را به‌خاطر آورید. کامل یعنی اینکه سبوس گندم نیز دارد. بررسی‌ها نشان داده‌اند سبوس گندم دارای خواص بسیار است؛ از جمله اینکه ویتامین E بالایی دارد و به این ترتیب مانع از اکسید شدن کلسترول بد می‌شود و از گرفتگی عروق و ابتلا به بیماری‌های قلبی‌‌ - عروقی جلوگیری می‌کند.

نکته دیگر درباره سبوس گندم، داشتن فیبر فراوان است به‌طوری که هضم نشده و در روده سرعت حرکت ترکیبات زاید را افزایش می‌دهد و با بهبود عملکرد روده از بروز یبوست و نهایتا مشکلات روده بزرگ به‌خصوص سرطان کولون جلوگیری می‌کند. فراموش نکنید که خوردن ۱۰۰ گرم آرد کامل گندم که معادل ۳ قاشق غذاخوری از آن است (یک واحد نان و غلات)، نصف نیاز روزانه بزرگسالان را به فیبر فراهم کرده و نهایتا دارای ۸۰ کیلوکالری انرژی است. پس با اینکه از مفید بودن آن گفتیم اما نباید در مصرفش زیاده‌روی به خرج داد زیرا به‌راحتی می‌تواند اضافه وزن به‌بار آورد.

● خواص روغن کانولا

این روغن در دسته روغن‌های غیراشباع جای گرفته و با خوردن هر قاشق مرباخوری از آن ۴۵ کیلوکالری انرژی به بدن می‌رسد. می‌بینید که میزان کالری این ماده غذایی تا چه اندازه بالاست. بنابراین هنگام مصرف مقدارها را محاسبه کنید تا اضافه دریافت نداشته باشید. در ضمن، هنگام خرید انواعی را انتخاب کنید که روی برچسب‌شان میزان اسیدچرب ترانس را صفر عنوان کرده‌اند زیرا وجود این نوع اسیدچرب زمینه بیماری‌های قلبی - عروقی و سرطان را افزایش خواهد داد. به‌علاوه، حین مصرف در روغن را محکم ببندید تا اکسیژن کمتری وارد ظرف شود و احتمال اکسیدشدن روغن به حداقل ممکن برسد. نکته دیگر اینکه روغن مصرفی تان را نزدیک اجاق گاز قرار ندهید زیرا گرم شدن متناوب روغن زمینه فساد آن را افزایش خواهد داد. یادتان باشد که نوع سرخ کردنی این روغن در دسترس بوده و شما برای طبخ‌های طولانی‌مدت خود می‌توانید از این نوع روغن استفاده کنید زیرا بی‌توجهی به این اصول می‌تواند عواقب زیانباری را برایتان به‌بار آورد.

● همراه این غذا بخورید

یکی از همراه‌های ثابت این غذا، بشقابی از سالاد سبزیجات تازه است که البته توصیه می‌شود با حداقل سس، آن را میل کنید و مزه‌دار کردن آن را به آبلیموی تازه و آب نارنج بسپارید. چاشنی دیگر، ترشی است که البته ترش بودن آن اشتهابرانگیز است پس مراقب باشید تا در خوردن زیاده‌وری نکنید و در ضمن ترشی‌هایی را برگزینید که کم نمک و دارای مقدار متعادلی ادویه و فلفل هستند. نان را نیز فراموش نکنید که بهتر است از نوع سبوس‌دار باشد، نه نان سفید.

● کهنگی و ماندگی

ماهی خیلی سریع فاسد می‌شود؛ به‌خصوص غذای امروز ما که با تخم‌مرغ نیز آغشته شده است. پس در صورت اضافه آمدن، آن را در همان وعده به دیگری (مثلا به سرایدار منزلتان) بدهید تا غذایی سالم، دیگری را نیز سیر کند. هرگز ماهی سرخ‌شده را برای وعده بعدی در یخچال نگه ندارید.

● اگر لاغر هستید

حتما به همراه غذایتان، نان یا برنج میل کنید. سبزیجات نشاسته‌ای مانند ذرت، نخودفرنگی و سیب‌زمینی نیز در این غذا، حجم کالری دریافتی‌تان را افزایش خواهند داد. همراه این غذا شما بهتر است ترشی باشد تا با خوردن آن، اشتهایتان بیشتر تحریک شود.

● اگر بیماری قلبی دارید

سیر را از این غذا جدا نکنید. به‌علاوه، میزان آرد و روغن مصرفی‌تان را نیز به حداقل برسانید و حتما سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، هویج و گوجه‌فرنگی را در کنار آن به صورت بخارپز سرو کنید.

سارا حسنلو



همچنین مشاهده کنید