سه شنبه, ۱۹ تیر, ۱۴۰۳ / 9 July, 2024
مجله ویستا

جهاد اقتصادی نقشه استراتژی اقتصاد کشور برای سال ۱۳۹۰


جهاد اقتصادی نقشه استراتژی اقتصاد کشور برای سال ۱۳۹۰

مهمترین اصل در هر نظام مدیریت برنامه ریزی برای حرکت می باشد

مهمترین اصل در هر نظام مدیریت برنامه ریزی برای حرکت می باشد. بدون برنامه ریزی یا داشتن استراتژی مدون امکان دستیابی به اهداف تدوین شده وجود ندارد.رهبر معظم انقلاب هدف سال ۱۳۹۰ را تحت عنوان "جهاد اقتصادی " مطرح نموده اند. هدفی که موجب ایجاد استقلال اقتصادی شده و تکمیل کننده استقلال سیاسی خواهد بود. زمانی ما می توانیم. ادعا نماییم. به استقلال کامل دست یافته ایم که علاوه بر استقلال سیاسی دارای استقلال اقتصادی نیز باشیم.به همین دلیل باید امسال با حرکت و کوششی جهاد گونه برای دستیابی به این هدف تلاش نماییم.

ولی مسئله این است که با چه نقشه ای می توان به این هدف دست یافت خوشبختانه رهبر انقلاب هم هدف و هم نقشه راه را برای ما مشخص کرده اند با مطالعه مجموعه سخنرانی های معظم له می توان نقشه راه را پیدا کرد.برای فهم تفکرات و اندیشه های "حضرت آیت ا... خامنه ای" در باب مسائل اجتماعی،سیاسی و اقتصادی کشور می توان از یک روش علمی تحت عنوان روش "تحلیل محتوا " استفاده نمود در این روش محتوای آشکار و پیام‌ها به‌طور نظام‌دار و کمّی توصیف می‌شود تحلیل محتوا روشی مناسب برای پاسخ دادن به سئوال‌هایی درباره محتوای یک پیام است با بررسی سخنرانی مقام معظم رهبری و تحلیل محتوای سخنان معظم له می توان به کلید واژه هایی چون جهاد اقتصادی- بصیرت و شناخت، صادرات تولید محور، فتنه اقتصادی،جنگ نرم همت مضاعف پی برد. و براساس آن می توان استنباط های ذیل را داشت.در سال ۱۳۹۰ با توجه به فشارهای محیطی بویژه تحریم ها، جهاد اقتصادی از اهمیت بیشتری برخوردار است. حکومت اسلامی زمانی می تواند در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در سطح بین المللی حرفی برای گفتن داشته باشد که از بنیه و توان مالی مناسبی نیز برخوردار باشد.

در اختیار داشتن منابع مالی کافی این امکان را برای جامعه فراهم می آورد که در زمینه جهاد علمی، جهاد فرهنگی، جهاد سازندگی و جهاد معنوی نیز فعالیت داشته باشد. از طرف دیگر تلاش و کوشش جزء اعتقادات دینی ما مسلمانان می باشد خداوند در قرآن می فرماید: «الدنیا مزرعه آخره» و یا «لیس الانسان الاما سعی»خداوند انسان را به تلاش و کوشش در زمینه تامین منابع مالی دعوت می کند و یا در یک حدیث شریف داریم مومنی که هر روز در راه رضای خدا برای تامین معاش خود و خانواده از خانه خارج می شود، ثواب کسی را دارد که در راه خدا جهاد کرده است. بنابراین اسلام به امر اقتصاد توجه ویژه ای دارد و اصولابه هیچ وجه زیبنده نیست که کشور اسلامی وابسته به کشورهای غیر اسلامی و احیانا کفر باشد.

سال ۱۳۹۰ در تداوم شعار کار مضاعف و همت مضاعف که در سال ۱۳۸۹ مطرح شده می باشد و می‌بایست به گونه ای جهاد گونه در مسائل اقتصادی برای خنثی سازی مکر دشمنان در تحریم کشورمان تلاش نماییم و بقیه مسائل و مفروضات فرع می باشد. اگر خدایی نکرده حاشیه بر متن و اختلافات بر وحدت فرع بر اصل پیشی گیرد، در دستیابی به این هدف مقدس که خواست ولی فقیه است ناکام مانده که این امر موجب خوشحالی دشمنان می شود. بنابراین کسانی که عامداٌ یا به طور غیر عمد بر حاشیه تاکید می ورزند آب در آسیاب دشمن می ریزند. تمام اقدامات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی ، اقتصادی و...که در کشور، صورت می گیرد باید با هدف شناخت و بصیرت کامل باید باشد و در راستای برآورده ساختن هدف جهاد اقتصادی کشور در غیر این‌صورت می تواند تبدیل به فتنه ای بر ضد ولایت فقیه گردد. اقدام دولت در ادغام وزارتخانه ها اگرچه حرکتی ضروری و بر اساس اجرای قانون برنامه بوده و دولت موظف به انجام آن می باشد، اما باید توجه داشت که ساز وکارها و تدابیر اتخاذ شده برای این امر می تواند هم هدف مورد نظر را تأمین و در جهت تحولات بزرگ اقتصادی کشور قرار گیرد. و همچنین بی تدبیری در تنظیم ساختار دولت می تواند چالش های جدی را برای کشور به‌دنبال داشته باشد. دلسوزان انقلاب باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر در شرایط کنونی برنامه های دولت با شکست مواجه شود و در حقیقت تأییدیه ای برای ادعای ناکارآمدی نظام خواهد شد. از سوی دیگر عدم نقد شرایط موجود و عملکرد اقتصادی و مدیریتی دولت نیز شاید منجر به رکود فعالیت ها در عرصه سیاسی – اقتصادی گردد و این امر با بیان مقام معظم رهبری مبنی بر جهاد اقتصادی سازگاری نخواهد داشت.

در نتیجه باید در این راستا نقد عملکرد دولت یا سایر مسئولان اجرایی را از نقد نظام تفکیک نموده تا آب در آسیاب بدخواهان ریخته نشود. ولایت فقیه کشتی نجات کشور و عامل یکپارچه ساختن کلیه برنامه هایی قوای سه گانه می باشد. با توجه به جهتی که ناخدای این کشتی نشان داده است"جهاد اقتصادی" همگی شرعاٌ و قانوناٌ موظفند در این راستا گام بردارند.مسئله «ولایت فقیه‏»، یکی از مهم‏ترین مسائل جامعه اسلامی است که بحث و گفتگو درباره آن، از دو جهت ضروری می‏باشد اول آنکه ولایت فقیه سنگ‏بنای نظام جمهوری اسلامی است و بر هر فرد مسلمان و انقلابی لازم است این اصل اساسی را خوب بشناسد و سپس بر مدار آن حرکت کند.

دوم اینکه دشمنان اسلام و انقلاب فهمیده‏اند که ظلم‏ستیزی انقلاب و نظام اسلامی، از این اصل مهم و مترقی سرچشمه گرفته است و برای منحرف ساختن چنین نظام و انقلابی، باید به قلب نیرودهنده و ستون استوار آن هجوم برند و به همین جهت است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در هر زمان مناسب، شبهاتی در زمینه این اصل بی‏بدیل مطرح گشته است.

نکته مهم در ولایت پذیری یک جامعه، تنظیم ساز و کارهای مناسب در فرایند مدیریت ارکان اجتماع به گونه ای است که تبعیت از رهبری همراه با بهره گیری از عقلانیت و علم است که این دو بال یک پرنده خواهد بود. زیرا که، در دنیایی قرار داریم که علاوه بر آنکه نمی توان بدون بررسی و مطالعه علمی و عقلانی گام بلند و مؤثری برداشت، همچنین وجه تمایز نظام اسلامی با سایر نظام های رایج در این نکته است که این عقلانیت را در کنار میزان و شاخصی قرار می دهد که استحکام و اثر بخشی آن را تضمین و تأیید می نماید و آن امر چیزی جز امر ولایت و رهبری نیست.

دکتر غلام رضا کاتب