یکشنبه, ۱۷ تیر, ۱۴۰۳ / 7 July, 2024
مجله ویستا

زنان به عرصه انتخابات آمدند, انتخاب کردند و انتخاب شدند


زنان به عرصه انتخابات آمدند, انتخاب کردند و انتخاب شدند

انتخابات به پایان رسید و جامعه شاهد حضور پرشور زنان چه در پای صندوق های رأی و چه در نتایج انتخابات شوراهای شهر و روستا بود به طوری که براساس اخبار, برای اولین بار در تاریخ شورای شهر تهران, شاهدیم که به شش زن جواز ورود را داده اند در حالی که در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان, بیش از ٤٥٠ نفر از زنان در فهرست منتخبان شهر و روستا شگفتی آفریدند و انتخاب شدند

از سوی دیگر، حضور زنان در پای صندوق های رأی رکوردی تاریخی از خود به جا گذاشت به طوری که آمارها از حضور ٦٠ درصدی رأی زنان خبر می دهد. به نظر می رسد بااین حساب شرایط احقاق حقوق زنان در دولت دوازدهم، باید تداوم این مسیر از سوی دولت باشد. نگاهی به کارنامه رئیس دولت یازدهم حکایت از آن دارد که در چهار سال گذشته گام های مؤثری برای ارتقای جایگاه زنان برداشته شده و این گونه نبوده که فقط در تبلیغات انتخاباتی پای حقوق زنان به میان بیاید، اما با وجود اقدامات مؤثر دولت در این زمینه ما با شکاف جنسیتی عمیق و نگران کننده ای روبه رو هستیم. این شکاف جنسیتی حاکی از نبود فاصله دسترسی زنان در مقایسه با مردان به شاخص های توسعه است و تا زمانی که اوضاع چنین باشد، مسیر توسعه کشورمان ناهموار خواهد بود.

همان طور که در این انتخابات شاهد بودیم، ٥٠ درصد رأی دهندگان زنان هستند و حضور آنها، هم در مشارکت و هم در تبلیغات جدی و مؤثر بود. این همراهی روز جمعه و در صف های طولانی پای صندوق های رأی، نتیجه خود را نشان داد. اکنون با انتخاب آقای روحانی به عنوان رئیس جمهوری دولت دوازدهم انتظار می رود که بیشترین تلاش ها برای ترمیم شکاف جنسیتی به کار گرفته شود. در صورت احقاق این هدف، مطالبات زنان هم خودبه خود محقق خواهد شد. از سوی دیگر اگر اهداف برنامه ششم توسعه هم به درستی دنبال شود و به مرحله اجرا برسد، کاهش شکاف جنسیتی هم تحقق خواهد یافت. در این میان نباید از موضوع منشور حقوق شهروندی غافل شد و آن را نادیده گرفت. تحقق این منشور فرصت ایجاد برابری در حقوق زن و مرد را در جامعه فراهم خواهد کرد.

بااین حساب، نگاهی به موارد یادشده حکایت از آن دارد که بخشی از روند مطالبه این حقوق و تحققشان به سیاست های بلند مدت دولت باز می گردد و با توجه به برنامه هایی که تا امروز پیگیری شده، انتظار می رود گام هایی جدی در راستای مطالبات زنان برداشته شود، اما در کنار این موارد، روحانی به عنوان رئیس جمهوری دولت دوازدهم نیازمند اجرای چند اقدام عینی است که می تواند بخشی از مطالبات زنان را در کوتاه مدت عملی کند. یکی از مهم ترین این اقدامات، توجه به افزایش حضور زنان در مدیریت های کلان است و انتظار داریم در این دوره دست کم بخشی از وزارتخانه هایی که به هر صورت با تغییراتی مواجه خواهند بود، به زنان اختصاص یابند. این اقدامی نمادین و عینی می تواند بهترین پاسخ به مطالبات زنان باشد و البته اثباتی است بر حضور زنان در مقدرات اساسی مملکت. از یاد نبرده ایم که دولت یازدهم پیش از این، سه معاون رئیس جمهوری و البته رئیس کتابخانه ملی را از میان زنان برگزیده و علاوه بر این سه فرماندار زن هم در همین دولت حضور داشته اند که عملکرد قابل دفاعی دارند.

بااین حال، انتظار می رود در دولت دوازدهم هم این روند ادامه داشته باشد. اینها نشان می دهد دست دولت برای بالابردن حضور زنان در مقدرات مملکت باز است و زنان نیز این ظرفیت را در سال های اخیر نشان داده اند که به خوبی توان حضور در چنین جایگاهی را دارند.

آذر منصوری