چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
۷ بـاور غـلـط دربـاره سـیـگـار
کمتر کسی میتواند مایکل داگلاس، هنرپیشه معروف و دوستداشتنی هالیوود را بدون سیگارش تصور کند؛ سیگاری که اعتیاد به مصرف آن باعث سرطان حنجرهاش شد...
وقتی پزشکان به داگلاس گفتند سرطان حنجرهاش در مرحله ششم قرار دارد، یک مصاحبه مطبوعاتی ترتیب داد و به همه خبرنگاران گفت: «من خیلی خوشبین هستم و میدانم که میتوانم از پس این بیماری بربیایم». روحیه او ستودنی بود، اما هیچکس فکرش را هم نمیکرد که بعد از اتمام دورههای شیمیدرمانی و رادیوتراپی، دوباره عکس داگلاس را سیگار به دست ببیند. پزشکان وی معتقدند که مایکل به مصرف سیگار اعتیاد فیزیکی پیدا کرده است و نه اعتیاد روانی. آنها میگویند که خود او نمیخواهد سیگارش را کنار بگذارد؛ حتی اگر به قیمت زندگیاش تمام شود. نظر خود داگلاس هم شنیدنی است: «زندگی من با سیگار عجین شده است و حتی اگر من بخواهم، سیگار نمیخواهد مرا ترک کند!» داگلاس باور دارد که دیگر نمیتواند سیگار را ترک کند و خیلی از سیگاریهای دیگر هم باورهای عجیب و غریب زیادی درباره سیگار کشیدن دارند. باورهایی که ما ۷ مورد از رایجترین آنها را در این بخش مورد بررسی قرار میدهیم.
● باور اول: چون من سالم زندگی میکنم، سیگار کشیدن مشکلی برایم بهوجود نمیآورد
بعضی از سیگاریها فکر میکنند خوردن ۳ وعده غذای سالم در روز و ۳۰ دقیقه ورزش، میتواند آثار مخرب سیگار را بر سلامت آنها از بین ببرد در حالی که تحقیقات جدید نشان میدهند ورزش و تغذیه سالم، نمیتوانند عوارض ناشی از مصرف سیگار را در افراد سیگاری کاهش دهند. هر پکی که به سیگارتان میزنید، میتواند روی بندبند وجودتان تاثیر منفی بگذارد و اینکه شما فکر کنید، میتوانید با ورزش و تغذیه مناسب، جلوی این تاثیر منفی را بگیرید، یک فکر کاملا آرمانگرایانه است.
● باور دوم: استفاده از سیگارهای «لایت» برای سلامت من ضرر ندارد
افرادی که سیگارهای لایت میکشند، احساس میکنند نیکوتین کافی به مغزشان نمیرسد و این کاهش مقدار نیکوتین سیگار را با افزایش تعداد سیگارهایی که در طول روز میکشند، جبران میکنند بنابراین با افزایش تعداد سیگارهای مصرفی، احتمال ابتلا به سرطان ریه، سکته و حمله قلبی در آنها به مراتب بالاتر میرود. به یاد داشته باشید که مصرف هیچیک از انواع سیگارها، نمیتواند برای بدنتان بیضرر باشد.
● باور سوم: مدتهاست که سیگار میکشم، اگر قرار بود بلایی سرم بیاید، تا حالا آمده بود
گاهی عوارض مصرف سیگار، خود را سریع و بهراحتی نشان نمیدهند. این عوارض میتوانند طول سالیان، روی هم انباشته شوند و یک دفعه خود را به شکل سرطان یا حمله قلبی نشان دهند آن هم درست وقتی که کار از کار گذشته و دیگر امیدی باقی نمانده است بنابراین اگر از هر سنی و در هر شرایطی، سیگار کشیدن را کنار بگذارید، میتوانید مطمئن باشید که بُرد کردهاید. هر چقدر سیگار را زودتر ترک کنید، اجازه نفس کشیدن بیشتری به ریههایتان میدهید و احتمال ابتلا به حمله قلبی هم تا ۵۰ درصد کاهش مییابد. متخصصان جامعه سرطان آمریکا میگویند اگر بتوانید عادت به سیگار کشیدن را قبل از ۳۵ سالگی کنار بگذارید، خطر ابتلا به ناراحتیهای قلبی در شما تا ۹۰ درصد کاهش خواهد یافت.
● باور چهارم: اگر سیگار را ترک کنم، دچار استرس میشوم
درست است که ترک مصرف تنباکو میتواند باعث استرس شود، اما در هیچ کتاب و منبعی گفته نشده که این استرس برای مدت طولانی با فرد باقی میماند و زندگی او را تحتتاثیر قرارمیدهد. تحقیقات نشان میدهند ترک سیگار میتواند افراد را تشویق به بهتر غذا خوردن، ورزش و بودن در کنار خانواده بکند که تمام این کارها، استرس او را تا حد قابل قبولی کاهش میدهند. شرکت در کلاسهای یوگا و مدیتیشن هم میتواند برای افرادی که به تازگی سیگار را کنار گذاشتهاند، مفید باشند.
● باور پنجم: با ترک سیگار دچار اضافهوزن میشوم و این از سیگار کشیدن، برایم مضرتر است
افرادی که سیگار را ترک میکنند، معمولا برای غلبه بر استرسشان به غذا خوردن روی میآورند. به همین دلیل ممکن است در ماه اول، با ۵ تا ۷ کیلوگرم اضافهوزن مواجه بشوند. بهتر است بدانید عوارض ۷ کیلوگرم افزایش وزن، به مراتب کمتر از عوارض دود سیگار است و این افزایش وزن را میتوان به راحتی و با کمی ورزش از بین برد.
● باور ششم: برای حفظ سلامتم کافی است تعداد سیگارهایی که میکشم، کم کنم
کم کردن تعداد سیگارهای مصرفی در طول روز، اقدام خوبی است اما این یک راهکار موثر برای از بین بردن عوارض سیگار نیست. حتی اگر روزی یک نخ سیگار بکشید، باز هم سموم آن وارد بدنتان میشود و سلامتتان به خطر میافتد بنابراین بهتر است بهطور کلی دور سیگار را خط بکشید و برای ترک تدریجی هم به جای کمکردن تعداد سیگارها، از چسب یا آدامسهای نیکوتیندار کمک بگیرید.
● باور هفتم: دود سیگار و عوارض ناشی از آن، فقط گریبان خودم را میگیرد
به هیچ وجه اینطور نیست. جامعه متخصصان بیماریهای ریوی آمریکا اعلام کرده است که سالیانه ۵۰ هزار نفر در این کشور، به دلیل استنشاق دود سیگار اطرافیان خود به کام مرگ کشیده میشوند. متخصصان معتقدند سموم وارد شده به بدن اطرافیان یک فرد سیگاری به مراتب بیشتر از سمهایی است که با سیگار کشیدن، وارد بدن خود او میشود.
منابع: WebMD, CDC
ترجمه:ندا احمدلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست