چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

موی زائد را لیزر کنیم یا آی پی ال


موی زائد را لیزر کنیم یا آی پی ال

پرسشی از دکتر امیرهوشنگ احسانی متخصص پوست

امروزه لیزرهای مختلفی برای از بین بردن موهای زائد به کار می‌رود و مکانیسم عمل تمام آنها به این صورت است که ملانین مو را هدف قرار می‌دهند. به همین دلیل، موهایی بیشتر به لیزر یا آی‌پی‌ال جواب می‌دهند که ضخیم و دارای رنگدانه باشند...

از دکتر امیرهوشنگ احسانی، متخصص پوست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران پرسیدیم که اگر این نور می‌تواند ملانین و ریشه موها را تخریب کند، پس چرا چند جلسه مراجعه برای از بین بردن موهای زائد لازم است؟ و پاسخ گرفتیم که: «در هر جلسه، درصدی از موها و این سلول‌های زایای مو از بین می‌روند و به همین دلیل حداقل ۶-۴ جلسه لیزر برای از بین بردن موهای زائد موردنیاز است.»

▪ چرا این روزها شاهد افزایش کاربرد آی‌پی‌ال در درمان ضایعه?های پوستی یا از بین بردن موهای زائد هستیم؟ مگر لیزر برای این کار مناسب نیست؟

معمولا سیستم‌های تولیدکننده لیزر، سیستم‌های گرانی هستند و استفاده از آنها در تمام مراکز و کلینیک‌ها و حتی برای بیماران مقرون به صرفه نیست. به همین دلیل دنیا به دنبال سیستمی بود که بتواند در عین ارزان‌تر بودن، لیزر را تقلید کند. آی‌پی‌ال (نور تشدیدشده پالسی)، سیستمی است که به تقلید از لیزر و تقریبا با کارایی مشابه وارد بازار شده است. معمولا جلوی آی‌پی‌ال، فیلترهای رنگی خاصی می‌گذارند که می‌توانند باعث ایجاد طول موجی نزدیک به طول موج لیزر شوند. این طول موج با دامنه‌ای وسیع‌تر ایجاد می‌شود و برای درمان برخی ضایعه?های پوستی یا از بین بردن موهای زائد به کار می‌رود.

▪ در حال حاضر چند نوع لیزر برای از بین بردن موهای زائد وجود دارد؟

لیزرهای الکساندریک، دایود و لایت‌شیر از معروف‌ترین دستگاه‌های لیزر هستند که برای از بین بردن موهای زائد استفاده می‌شوند.

▪ از نظر کارایی بین این ۳ نوع لیزر تفاوت محسوسی وجود دارد؟

تقریبا نه. معمولا طول موج این لیزرها تا حد زیادی نزدیک به هم هستند پزشک معالج با توجه به جنس، رنگ پوست یا موی بیمار، نوع دستگاهی که قرار است موها را با آن لیزر کند انتخاب می‌کند.

▪ کارایی آی‌پی‌ال در رفع موهای زائد چیست؟

آی‌پی‌ال به دقت لیزر نیست و همیشه خطر ایجاد عوارضی از جمله سوختگی بافت یا پوست با این روش خیلی بیشتر است. به همین دلیل حتما کار لیزر یا آی‌پی‌ال برای رفع موهای زائد باید به‌وسیله پزشکی که مهارت انجام این کار را دارد، انجام شود تا عارضه‌ای ایجاد نشود. لیزر یا آی‌پی‌ال موهای زائد، کاری نیست که در آرایشگاه‌ها انجام شود و انجام این کار به‌وسیله افراد ناوارد می‌تواند عوارض پوستی به مراتب بدتری از موهای زائد برای فرد ایجاد کند. اگر آی‌پی‌ال را پزشک انجام دهد، مشکلی بیمار را تهدید نخواهدکرد.

▪ آیا نتیجه نهایی استفاده از لیزر یا آی‌پی‌ال برای رفع موهای زائد تفاوتی با یکدیگر دارد؟

بله. تاثیر نهایی لیزر بهتر است. البته دستگاه‌های آی‌پی‌ال هم در سال‌های اخیر پیشرفت خوبی داشته‌اند اما به طور کلی، تاثیر طولانی‌مدت لیزرها از آی‌پی‌ال‌ها بیشتر است.

▪ مگر موهایی که با لیزر یا آی‌پی‌ال از بین می‌روند، دوباره رشد می‌کنند؟

بله. ما هیچ روشی برای از بین بردن دائمی موها نداریم. لیزر و آی‌پی‌ال می‌توانند موها را بسیار کم و کم‌پشت کنند و رشد آنها را تا حد قابل قبولی به تعویق بیندازند اما هیچ‌گاه نمی‌توانند موها را تا آخر عمر کاملا از بین ببرند. مثلا شاید یک فرد عادی به اصلاح روزانه موهای ضخیم خود نیاز داشته باشد، در حالی که همین فرد بعد از لیزر، به اصلاح سالانه نیاز پیدا می‌کند. معمولا همین مقدار رفع موهای زائد هم برای فرد مطلوب خواهد بود.

▪ سر دستگاه آی‌پی‌ال و لیزر هنگام تابش نور با پوست بدن تماس مستقیم دارد اما این سری قابل تعویض برای بیماران مختلف نیست. آیا این مساله نمی‌تواند باعث انتقال ناراحتی‌های پوستی از بیماری به بیمار دیگر شود؟

تماسی که بین سر دستگاه و پوست بیمار برقرار می‌شود، بسیار سطحی است. ضمن اینکه سر دستگاه پس از لیزر یا آی‌پی‌ال هر فرد، با ماده‌ای ضدعفونی‌کننده تمیز می‌شود تا مشکلی برای بیمار بعدی ایجاد نکند. به طور کلی اگر زخم یا ضایعه پوستی قابل مشاهده‌ای مانند زگیل روی پوست بیمار وجود نداشته باشد، نگرانی خاصی از بابت انتقال بیماری وجود نخواهدداشت. اگر پزشک روی پوست بیمار خود زخم، بیماری عفونی، میکروبی، قارچی یا ضایعه‌ای مانند زگیل مشاهده کند، از او می‌خواهد ابتدا بیماری‌اش را درمان و سپس برای لیزر یا آی‌پی‌ال اقدام کند.

▪ آیا لیزر یا آی‌پی‌ال موهای زائد ناحیه تناسلی مشکلی از نظر بارداری ایجاد نمی‌کند؟

نه. نفوذ طول موج لیزر در حد چند میلی‌متر در پوست است و نمی‌تواند مشکلی برای باروری ایجاد کند. حتی مواردی بوده که فرد با وجود بارداری، لیزر موهای زائد ناحیه تناسلی انجام داده و مشکلی برای خود یا جنینش ایجاد نشده است.

ندا احمدلو