یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
گوشت و نكات مهم بهداشتی
گوشت به مجموعه بافتهای ماهیچهای، چربی، پیوندی و استخوانی كه از لاشه دامهای گوشتی به دست میآید گفته میشود و اندامهایی مانند كلیه، كبد، قلب و زبان را نیز شامل میشود. گوشت سالم دارای رنگ قرمز با درخشندگی خاص، قابل ارتجاع و كشش مخصوصی است. غنیترین منبع پروتئین برای تغذیه انسان بوده و در عین حال از فسادپذیرترین مواد غذایی نیز محسوب میگردد.
ـ آلودگیهای گوشت را میتوان به دو دسته تقسیم كرد:
۱) آلودگیهای اولیه:
این نوع آلودگیها را بیماریهای مختلف دام تشكیل میدهد كه به عنوان یك عامل مولد، نقش كمتری در فساد دارد.
۲) آلودگیهای ثانویه:
این گونه آلودگیها در مراحل مختلف كشتار دام، نگهداری، توزیع و فروش گوشت یا ضمن تهیه فرآوردههای گوشتی در اثر تماس گوشت با مواد آلوده صورت میگیرد.
استفاده از روش انجماد، یكی از بهترین روشهای نگهداری مواد غذایی از نظر كیفیت محصول بخصوص در مورد گوشت است. در انجماد گوشت كمترین صدمات تغذیهای به آن وارد میشود.
ـ به منظور رعایت بهداشت و جلوگیری از آلودگیهای ثانویه باید به نكات زیر توجه شود:
۱) از مصرف گوشتهایی كه به طریق غیر بهداشتی كشتار میشوند خودداری شود.
۲) گوشت خریداری شده را باید با آب سالم و تمیز خوب شست و در ظرف تمیز قرار داده، در یخچال نگهداری كرد.
۳) گوشت را در یخچال میتوان یك هفته نگهداری كرد.
۴) برای نگهداری طولانیمدت گوشت، میتوان از فریزر استفاده كرد. درجه حرارت فریزر cْ۱۸ - است.
۵) توجه به این نكته ضروری است كه در یخچال مواد خام و پخته مانند گوشت تازه و گوشت پخته و آماده شده حتماً در محلهای جداگانه نگهداری شوند در غیر این صورت امكان انتقال عوامل میكروبی از گوشت و سایر مواد غذایی خام به مواد غذایی پخته و آماده شده وجود دارد.
۶) گوشت را پس از خروج از یخچال و قبل از پخت در ظروف سربسته و دور از دسترس مگس و حشرات قرار داد.
۷) در صورت وجود زخم یا دمل چركی در دستها، از دست زدن به گوشت خودداری شود.
۸) برای چرخ كردن گوشت از ماشینی استفاده شود كه قبلاً خوب با آب و مواد پاككننده شسته و خشك شده باشد.
۹) پس از استفاده از ماشین گوشت خردكنی (چرخ گوشت)، باید آن را كاملاً با آب گرم و مایع ظرفشویی شست و سوراخهای آن را دقیقاً از بقایای گوشتی پاك كرد.
۱۰) از نگهداری گوشتهای چرخ كرده به مدت زیاد خودداری شود زیرا این نوع گوشت سریعتر فاسد میشود.
۱۱) تا حد امكان باید فاصله زمان پخت و مصرف و یا خروج مواد غذایی از یخچال و فریزر و مصرف، بایستی كوتاه در نظر گرفته شود زیرا گوشت منجمد شده بعد از آب كردن، نسبت به تهاجم میكروبها بسیار حساس است.
۱۲) حتیالامكان مواد غذایی از انجماد خارج شده را نباید دوباره منجمد كرد.
۱۳) هنگام رفع انجماد، خونابهای كه از گوشت چكه میكند، مقدار زیادی از ویتامینها، املاح و پروتئینهای محلول وجود دارد كه باید سعی كنیم با انجماد سریع و نگهداری صحیح، خونابه كمتری از گوشت خارج شود.
۱۴) گوشت و سایر مواد غذایی كه به صورت تكههای بزرگی هستند باید تا حد امكان به تكههای كوچك تقسیم شود تا هنگام پختن، حرارت كافی به عمق آن رسیده و موقع سرد شدن هم هر چه زودتر قسمتهای داخلی ماده غذایی سرد شود.
۱۵) عدهای گوشت و غذاهای دیگر را نیمهپخته باقی میگذارند و بعد از چند ساعت مجدداً به آن حرارت میدهند تا پخته شود. این عمل به هیچ وجه صحیح نیست؛ باید این مواد را قبل از پخت در شرایط درست نگهداری كرده و هنگام پخت یكباره آن را پخته و مصرف كرد.
۱۶) گوشت و غذاهای گوشتی را قبل از مصرف باید دوباره حرارت داد. نباید فقط گرم كرد، بلكه كاملاً حرارت داد و داغ كرد.
۱۷) حرارت ملایم و مرطوب در مدت زمان طولانی موجب نرمی و آبدار شدن گوشت خواهد شد و بر عكس حرارتهای بالا سبب سفتی گوشت خواهد شد.
شراره انصار
منابع:
۱- مهندس حلمسرشت، پریوش وهمكار، اصول تغذیه و بهداشت مواد غذایی.
۲- دكتر فرجزاده آلان، داوود، بهداشت مواد غذایی.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست