دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

پای در دامن اندوه کشیدم


پای در دامن اندوه کشیدم

کارشناسان از رمز جاودانگی شعرهای فریدون مشیری سخن گفتند

جمعه‌ایکه گذشت سالروز درگذشت فریدون مشیری، شاعر پرآوازه معاصر است که گرچه از دنیا رفته، ولی هنوز شعرهایش را بسیاری از مردم در حافظه دارند و می‌خوانند. کافی است بگویی «بی‌تو مهتاب شبی...» تا ادامه آن را مردم زمزمه کنند.

نام فریدون مشیری بیش از هر چیز با شعر کوچه و شعرهای بهاری او مثل نرم نرمک می رسد اینک بهار و... در ذهن ها ثبت شده و جزو معدود چهره های ادبی است که آثارش هم در میان توده مردم و هم نخبگان جامعه طرفدار دارد.

● زبان ساده

فریدون مشیری کلمات را روان در کنار هم می آورد،؛ آن قدر روان که شعرهایش هم برای کتاب های مدرسه مناسب است و هم برای نوجوانانی که در دوره ای به عاشقانه های آرام دل می بندند و هم برای بزرگ ترهایی که متناسب با احوال خود، زندگی را هر روز متفاوت از دیروز تجربه می کنند.

جواد محقق ـ نویسنده و شاعر ـ معتقد است، دلایل زیادی برای مقبولیت و گسترش شعرهای مشیری وجود دارد که از همه مهم تر زبان ساده اوست. او در این باره می گوید: «زبان ایشان زبان ساده و همه فهمی بوده است که نه فضای سنگین و ثقیل دارد و نه دچار بازی های زبانی می شود. زبان او، زبان ساده ای است که درگیر زبان شاعران یا متشاعران امروزی نمی شود. به همین دلیل مخاطب عام و خاص از اشعار او استقبال می کند.»

شاید بتوان گفت، مشیری برای کاربرد زبان ساده، از بزرگان ادبیات فارسی بهره گرفته و البته در این راه خوب توانسته خود را نشان دهد. عباس سجادی ـ شاعر و ترانه سراـ معتقد است استاد مشیری در شعرسرایی خود قائل به سهل و ممتنع بود و همین ویژگی است که شعر او را با اقبال عمومی مواجه کرده است. سهل و ممتنع بودن ویژگی آثار دیگر بزرگانی است که شعرهایشان قرن هاست در زبان مردم جاری است. سجادی درباره علت پسندیده شدن شعر مشیری در میان عوام و خواص می گوید: «این شاعر بزرگ، علاوه بر شناخت ادبیات سنتی، با ظرفیت های موجود در شعر نو نیز آشنا بود و می توانست شناخت خود را در شعرهایش نیز پیاده کند.»

● موضوعاتی برای همگان

همیشه زبان نیست که موجب موفقیت و اقبال یک شاعر می شود بلکه محتوا و اندیشه ای که آن شعر بیان می کند نیز در نوع خود اهمیت زیادی دارد. مشیری از موضوعات فراوانی سخن می گوید، موضوعاتی که به فراخور نیاز افراد مختلف می تواند در برهه های مختلفی از زندگی کارآمد باشد.

سجادی معتقد است، نزدیکی شاعران به خواسته های اجتماعی و دریافت سفارش شعر از جامعه و نیازهای مردم، عامل ماندگاری اشعار می شود. او درباره موضوعات به کار رفته در شعر مشیری می گوید: «حتی شعرهای عاشقانه مشیری، عاشقانه های دردمندانه اجتماعی هستند. او از درد مشترکی صحبت می کند که عموم مردم را به سوی خود جلب می کند. در کنار این عاشقانه ها باید به اشعار اجتماعی او نیز اشاره کنیم. مشیری عشق و اجتماع را در شعرهای خود جمع کرده و اگر امروز می بینیم عاشقانه هایش بیش از شعرهای اجتماعی اش شهرت یافته، نه به دلیل ضعف بلکه به دلیل ذائقه شنیداری مخاطبان ایرانی است. مگر جنبه های اجتماعی بوستان و گلستان ضعیف تر از غزلیات سعدی است؟ خیر. ولی مردم ما غزل را بیشتر می پسندند. این نظر را باشهرت شعر کوچه در میان افراد مختلف حتی آنان که اصلا اهل شعر نیستند، می توان به اثبات رساند.»

انتخاب موضوع مناسب از ویژگی های مهم شعر مشیری است که جواد محقق نیز به آن اشاره می کند و می گوید: «مشیری روی موضوعاتی دست می گذارد که صرفا شخصی نیست. این مساله را چه در اشعار او درباره فرزندش می توان یافت و چه در شعری که برای امیرکبیر و چه اشعاری که برای معشوق خود سروده است.»

● اهمیت موسیقی

اگر اهل هنرهای شنیداری باشید، حتما شما هم شعرهایی از فریدون مشیری را حتی بدون آن که بدانید از اوست، بارها شنیده اید زیرا بسیاری از اشعار او را افراد مختلف و در بازخوانی های متعدد خوانده اند.

اگر شعری قابل فهم باشد و با هنر دیگری چه به صورت صدا چه به صورت تصویر یا صوت تقویت شود، مخاطبان بیشتری را وارد حوزه شعری شاعر می کند. این باور جواد محقق است که از نظر او یکی از دلایل مقبولیت شعرهای مشیری، همراهی طولانی مدت ایشان با اهالی موسیقی است. محقق درباره علت به کارگیری شعر او در حوزه موسیقی می گوید: «مرحوم مشیری با اهالی موسیقی بسیار نشست و برخاست داشت و در عین حال شیوه شعرگویی او این قابلیت و انعطاف را داشته که در قالب موسیقی در بیاید.»

علاوه بر این نکته، باید اضافه کنیم شعرهای مشیری دارای موسیقی درونی هم بوده و این یکی از ویژگی های خاص شعر اوست که باعث می شود در ذهن مخاطب خوش بنشیند. سجادی، مدیر موسیقی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، شیوه انتخاب وزن مشیری را هم در نوع خود منحصر به فرد می داند و می گوید: «وزنی که مشیری انتخاب می کرد، نئوکلاسیک و نیمایی بوده است. جوانان ما نیز بیشتر سراغ عروض نوین و غیرسنتی می روند.»

سجادی همچنین اشاره می کند که تعامل مشیری با اهالی موسیقی زمان خودش بسیار خوب بوده و حتی خودش در موسیقی دست داشته است.

آشنایی با موسیقی برای موفقیت شعری عنصری غیرقابل انکار است. در تاریخ ادبیات فارسی هم مصداق این صحبت را حتی از اشعار روان رودکی و آشنایی او با موسیقی و دیگر شاعران می توان دریافت.

هر چند موضوع راه یافتن شعر شاعران موفق به عرصه موسیقی، دلیل نمی شود تا شاعرانی را که شعرهای قوی داشتند ولی به چنین مقبولیتی در موسیقی نرسیدند، رد کنیم. مساله اینجاست که اشعار فریدون مشیری هم قابلیت مشهور شدن داشته و هم با توجه به راه یافتن آن در موسیقی، از شهرت کافی برخوردار شده است.

حورا نژادصداقت