یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

دانستنی‌های واکسیناسیون کودکان


دانستنی‌های واکسیناسیون کودکان

قدم نو رسیده مبارک! فرزندتان به دنیا آمده است؟ به سلامتی! ولی احتمالا پیش از اینکه از بیمارستان مرخص شوید، می‌بینید که پزشکان و پرستاران دور نوزادتان جمع شده‌اند و بدون اینکه …

قدم نو رسیده مبارک! فرزندتان به دنیا آمده است؟ به سلامتی! ولی احتمالا پیش از اینکه از بیمارستان مرخص شوید، می‌بینید که پزشکان و پرستاران دور نوزادتان جمع شده‌اند و بدون اینکه بیماری خاصی را در او کشف کرده باشند، به او آمپول می‌زنند. در حقیقت این واکسن‌ها ارزش درمانی ندارد؛ بلکه برای پیشگیری از بیماری‌های شایعی است که ممکن است به سراغ کودک شما هم بیاید...

به کار بالا که پس از تولد نوزادان در بیمارستان‌ها صورت می‌پذیرد، می‌گویند: مصون‌سازی یا ایمن‌سازی یا واکسیناسیون. شما با واکسیناسیون و انواع واکسن‌ها چقدر آشنایی دارید؟

واکسن ب‌. ث.ژ

این واکسن با استفاده از باکتری ضعیف شده سل علیه این بیماری ساخته شده و به صورت زیر جلدی در ناحیه بازو در بدو تولد تزریق می‌شود. این واکسن بعد از ۱۵ سالگی توصیه نمی‌شود و اگر تا سن یک سالگی تزریق نشده باشد ابتدا تست پی‌پی‌دی انجام می‌شود و در صورتی که تست منفی باشد، تزریق می‌گردد. معمولاً جای محل تزریق باقی می‌ماند و اگر دیده نشود، لازم نیست تزریق تکرار شود. در بعضی از موارد تورم غده‌های لنفاوی زیر بغل بعد از تزریق واکسن مشاهده می‌گردد که معمولا با گذشت زمان برطرف می‌شود.

واکسن سه‌گانه

این واکسن با استفاده از باکتری کشته شده سیاه سرفه و سموم باکتری‌های دیفتری و کزاز ساخته می‌شود. دیفتری، کزاز و سیاه سرفه بیماری‌های خطرناکی هستند که می‌توانند موجب مرگ یا عوارض شدید شوند. عارضه این واکسن معمولا تب و بیقراری است که ممکن است تا چند روز ادامه یابد که پاشویه و استامینوفن ممکن است لازم باشد. اگر بعد از تزریق، تب ۴۰ درجه یا تشنج دیده شود در نوبت‌های بعدی، از واکسن دو گانه اطفال استفاده می‌گردد.

قطره خوراکی فلج اطفال

فلج اطفال یک بیماری حاد ویروسی است که می‌تواند به فلج دایم دسته‌ای از عضلات بدن منجر شود. برای جلوگیری از این بیماری ناتوان کننده و سخت، بهترین راه واکسیناسیون است. واکسن به صورت قطره خوراکی و با استفاده از ویروس ضعیف شده ساخته شده است.

واکسن دوگانه اطفال

این واکسن شبیه به واکسن دوگانه بزرگسالان است. فرق آن مقدار بیشتر واکسن دیفتری است.

واکسن هپاتیت

واکسن هپاتیت B در دسترس است و از سال ۱۳۷۲ جزو برنامه واکسیناسیون کشوری اطفال است. تزریق این واکسن به بزرگسالان نیز توصیه شده است. واکسن در کودکان در سه نوبت در بدو تولد، دو ماهگی و شش ماهگی تزریق می‌شود و در بزرگسالان فاصله نوبت اول و دوم یک ماه و نوبت دوم و سوم ۵ ماه می‌باشد. عوارض واکسن خیلی کم بوده شامل درد و قرمزی در ناحیه تزریق، سردرد مختصر و احساس کسالت می‌باشد. ویروس هپاتیت C نیز از راه خونی منتقل می‌شود و به میزان‌های خیلی کمتری نسبت به هپاتیت B، از راه جنسی نیز منتقل می‌گردد. فعالیت این ویروس ممکن است به صورت مزمن باقی مانده و به سیروز و سرطان کبد منجر شود. تاکنون واکسنی برای این بیماری ساخته نشده است.

دکتر سیدرضا حسینی