یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

گنج پنهان در بازار مناطق جنوبی عراق


گنج پنهان در بازار مناطق جنوبی عراق

شرایط ویژه و مزیت های نسبی خلیج فارس بازار مناطق جنوبی عراق را تبدیل به گنجی پنهان برای ایران و کالاهای ایرانی کرده است. به گزارش "ایسکانیوز"، برخی اقتصاددانان دو عامل راهیابی …

شرایط ویژه و مزیت های نسبی خلیج فارس بازار مناطق جنوبی عراق را تبدیل به گنجی پنهان برای ایران و کالاهای ایرانی کرده است. به گزارش "ایسکانیوز"، برخی اقتصاددانان دو عامل راهیابی به آب های آزاد و منابع زیر زمینی را ملاکی برای توسعه اقتصادی کشورها می دانند.

کشورهای حاشیه خلیج فارس که به لطف وجود این خلیج کهن به آب های آزاد دسترسی دارند و از منابع غنی هیدروکربنی برخوردارند نیز در زمره این کشورها جای می گیرند.

حاشیه نشین های خلیج فارس در کنار تاکید بر توسعه صادرات خود، نوعی بازار مصرف برای دیگر کشورها به شمار می آیند و در این میان کشورهای عربی نمود بیشتری دارند.

آنچه در پی می آید رایزنان ایرانی از پتانسیل های وارداتی یکی از همین کشورهاست که هم به آب های آزاد و منابع زیر زمینی دسترسی دارد و هم بازار هدف بسیار مهمی برای ایران به شمار می آید.

استان های نه گانه جنوبی کشور عراق که هم به آب های آزاد، راه دارند و هم از وجود منابع عظیم نفت جهان بهره می برند به دلیل وجود بحران در مناطق مرکزی که خود مانعی برای ورود کالا از مرز کشورهای ترکیه وسوریه است و قرابت های فرهنگی با ایران، وجود عتبات عالیات، خطوط ریلی و دهها عامل منحصر به فرد از یک سو و بازار صرفا مصرفی این مناطق که از جمعیت قابل توجهی نیز برخودار است، از سوی دیگر به یک فرصت صادراتی بی نظیر برای تولید کنندگان و بازرگانان ایرانی تبدیل شده اند.

استراتژیک ترین استان مناطق جنوبی عراق (بصره) که با وسعت بیش از یکصد هزار کیلومتر مربع و حدود سه میلیون نفر جمعیت به دلیل وجود تنها شاهراه ارتباط آبی با خلیج فارس و همسایگی سه کشور ایران، کویت و عربستان از قدیم الایام از مهمترین مراکز تجاری عراق قلمداد می شود.

ارزان بودن حمل دریایی در کل کشورهای جهان این شهر بندری را از امتیاز ویژه ای برخوردار می کند. همچنین با ادامه ناامنی در مناطق مرکزی عراق به ویژه بغداد این شهر میزبان مهاجران به ویژه بازرگانان و شرکت های تجاری است.

در فاصله بین دو گمرک ایران و عراق در شلمچه محوطه بدون استفاده و مناسبی موجود است که از دیگر مشکلات صدور کالا در این منطقه، مشکل عبور کامیون های حامل کالای فساد پذیر است که هیچ تفاوتی در رویه و تسریع امور گمرکی آنها نسبت به کالاهای بادوام تر مشاهده نمی شود.

اما گمرک عراق بازرسی نسبتا ساده و سریعی را برای ترخیص کالاهای گمرکی دارد. تعرفه ورودی هم از ۵/۳ تا ۵/۵ درصد است. اگر چه وجود کمی فساد اداری در کشور درگیر جنگ عراق طبیعی است، با این حال به طور کلی در این منطقه شاهد ترخیص بدون مشکل صدها کامیون و تریلی حامل بار کالاهای صادراتی ایران هستیم.

در مجموع بازار ۹ استان جنوبی عراق که ساکنان شهرنشینی دارد و همجوار ایران است امروز می تواند به طور انحصاری در تسخیر صادرکنندگان و تولید کنندگان کشورمان باشد.

بازارهایی که تشنه همه نوع کالا و محصولات مصرفی هستند و بهای اجناس درخواست شده را پرداخت می کنند در کوتاه مدت دولت ایران باید باز کردن درهای خروجی کشور به روی تجار و زائران این مناطق و تسریع و روان سازی تعاملات و تردد افراد وسایل نقلیه و نیز ایجاد انگیزه و تامین برای صادر کنندگان به صورت تاسیس بانک و بیمه های صادراتی و ضمانتی از این فرصت ویژه نهایت بهره برداری را به عمل آورد و در میان مدت به تشویق ایجاد کارخانه های ایرانی در خاک عراق مبادرت ورزد تا در بازار مصرفی آینده این کشور تثبیت شود. با این حال گفتنی است گنج پنهان در ویرانه های استان های جنوبی عراق قطعا پیشکش تجار و صادرکنندگان جسوری است که با مغتنم شمردن این فرصت بی مانند در تاریخ اقتصادی ایران و عراق به انتظار حمایت های بخش دولتی نبوده و در تصاحب سهم خود از این بازار پیشتاز هستند.