سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

خدمت به بندگان صالح


نکات بسیار دقیق وحساسی در اخلاق اسلامی حس تعاون وتعاضد وخدمت به مردم وخصوص خدمت به مومنان و صالحان است از مجموعه تعالیم اسلامی وسیره اولیا استفاده می‌شود که پس از ادای فرایض …

نکات بسیار دقیق وحساسی در اخلاق اسلامی حس تعاون وتعاضد وخدمت به مردم وخصوص خدمت به مومنان و صالحان است از مجموعه تعالیم اسلامی وسیره اولیا استفاده می‌شود که پس از ادای فرایض بالاترین وسیله برای تقرب به خداوند متعال، خدمت به مومنان و بندگان صالح است.

اولیای خدا همواره در خدمت مردم بودند وشخصا در رفع حوایج آنان اقدام می‌کردند. از قرآن مجید نیز استفاده می‌شود که آنچه به سود مردم باشد پایدار و جاوید خواهد ماند وآنچه سودمند نباشد همانند کف و حباب روی آب بزودی از میان می‌رود واثری از آن باقی نمی‌ماند لذا خداوند متعال در همین رابطه می‌فرماید: « فاما الزبد فیذهب جفاء و اما ما ینفع الناس فیملث فی الارض کذالک یضرب الله الامثال»(سوره رعد ، آیه ۱۷)

( اما کف ( حباب ) به کنار می‌‌افتد و نابود می‌شود ولی آ‌نچه به مردم سود می‌رساند (مثل آب یا فلز خالص ) در زمین‌ می‌ماند .

امام صادق (ع) در مورد تفسیر آیه شریفه ( و جعلنی مبارکا این ما کنت ) سوره مریم آیه ۳۱ (که درباره حضرت عیسی( ع) نازل شده می‌فرماید مقصد از وجعلنی مبارکا ،‌جعلنی نفاعا می‌باشد یعنی خداوند عیسی را برای مردم بسیار سودمند قرار داد.

همچنین در حدیث دیگری از پیامبر گرامی اسلام آمده است:

« الخلق عیال الله فاحب الخلق الی الله من نفع عیال الله و ادخل علی بیت سرورا »(مردم عائله وجیره خوار خداوند هستند پس محبوب‌ترین آنها نزد خدا کسی است که سودش به عائله خدا برسد وخانواده‌ای را خوشحال کند.)

امام صادق (ع) می‌فرماید:« من طاف بالبیت اسبوعا کتب الله عزوجل له سته آلاف حسنه ومحاعنه بیته آلاف سیئه و رفع له سته آلاف درجه ثم قال قضاء حاجه المومن افضل من طواف وطواف حتی عد عشرا»(بحارالانوار جلد ۷۱ ، ص ۳۲۶)‌

(یعنی کسی که هفت بار خانه خدا را طواف کند خداوند عزوجل برای او ثواب شش هزارحسنه می‌نویسد وشش هزار گناه را از نامه عمل او محومی‌کند وشش هزار درجه به او می‌دهد . سپس فرمودند برآوردن حاجت مومن برتر از ده طواف است.)

پیامبر بزرگ اسلام صلی الله علیه و آله در مورد رفع موانع از مسیر مردم می‌فرماید :

« دخل عبد الجنه بغصن من شوک کان علی طریق المسلمین فاما طه عنه »( وسایل ، جلد ۱۶، ص ۳۳۸)

( بنده‌ای از بندگان خدا در اثر اینکه شاخه خاری را از سر راه مسلمین برداشت اهل بهشت شد.)

عبادت فقط نماز خواندن و روزه گرفتن نیست

بعضی از مردم گمان می‌کنند که عبادت تنها به نماز خواندن وروزه گرفتن است. پاره‌ای از اینان به حدی در غفلت، نادانی وخودخواهی فرو رفته‌اند که اگر مردم در برابر دیدگانشان از گرسنگی جان دهند هیچ متاثر نمی‌شوند. مکرر دیده شده است که این‌گونه افراد حتی در مسافرت‌های عبادی مانند زیارت وحج تمام اوقات خود را به زیارت و اعمال مستحبه فردی می‌گذرانند وهیچ کمکی به همراهان و همسفران خود نمی‌کنند با اینکه می‌دانند در بین آ‌نها افراد ضعیف و ناتوان فراوانی وجود دارند که سخت به کمک و مساعدت نیازمندند.