دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
برای بچه ها جوجه بخریم
این روزها در گوشه و کنار خیابانهای پر رفت و آمد دستفروشانی دیده میشوند که جوجههای رنگی را در جعبههای مقوایی گذاشتهاند و میفروشند. صدای جیک جیک جوجههای رنگارنگ در شلوغی خیابان و دود و ترافیک، عابران را وا میدارد تا لحظهای بایستند و با لبخندی بر لب به جوجههای رنگی نگاهی بیندازند. در این میان، بچهها کنار جوجهها میخکوب میشوند، به حرکتشان نگاه میکنند، با ترس و کنجکاوی به آنها دست میزنند و با اصرار از پدر و مادرشان میخواهند که برایشان جوجه بخرند. ولی آیا خرید و نگهداری از جوجه در آپارتمانهای کوچکی که ما امروزه در آنها زندگی میکنیم، درست است؟ آیا بر فروش و عرضه این جوجهها نظارتی صورت میگیرد؟ در صورت نگهداری از این حیوانات در خانه چه نکاتی را باید رعایت کرد؟ برای یافتن پاسخ این پرسشها با دکتر آراسب دباغ مقدم، عضو کمیته تخصصی سازمان دامپزشکی کشور گفتگو کردهایم....
▪ آقای دکتر! این که برای بچههایمان جوجه بخریم خوب است یا بد؟
ـ ببینید؛ شاید نگهداری از موجودات زندهای مانند گلها و گیاهان و برخی حیوانات خانگی (مثلا جوجهها) در ارتقای سلامت روان نقش داشته باشد ولی در مجموع و با توجه به شرایط موجود، نگهداری از جوجهها در خانه توصیه نمیشود. به هر حال، اگر در مقابل بچههایی که برای خرید جوجهها اصرار دارند، ناچار شدید و برایشان جوجه خریدید، حداقل کاری که باید انجام بدهید این است که مراقب باشید بچهها قبل و بعد از دست زدن به جوجه، دستهایشان را با آب و صابون بشویند.
▪ آیا بر جوجههایی که توسط دستفروشها فروخته میشوند، نظارتی صورت میگیرد؟
ـ جوجههایی که در کنار خیابان و توسط دستفروشها عرضه میشود، جوجههای نر مرغهای تخمگذار هستند که چون نگهداری از آنها برای مرغداری به صرفه نیست آنها را در چاه معدوم میکنند و کارگران مرغداری آنها را برای فروش به صورت غیرمجاز و دستفروشی عرضه میکنند. متاسفانه در کشور ما در حال حاضر مراکز عرضه حیوانات به صورت بهداشتی و زیر نظر سازمان دامپزشکی وجود ندارد و فروش حیوانات به صورت متفرقه توسط دستفروشان صورت میگیرد که مورد تایید نیست. حیواناتی که به فروش میرسند باید شناسنامه داشته باشند و واکسن، داروهای ضد انگلی و نوع نگهداریشان با دقت صورت بگیرد و همچنین مراکز فروش باید مجوزهای لازم را داشته باشند و شرایط مناسب برای نگهداری و فروش حیوان را رعایت کنند.
▪ آیا ممکن است این جوجهها هم موجب انتقال بیماری شوند؟
ـ البته به ندرت ممکن است چنین اتفاقی بیفتد اما به هر حال،احتمال ضعیفی از انتقال بیماری سالمونلوز به انسان وجود دارد. سالمونلوز یک بیماری عفونی مشترک میان انسان و حیوان است که علایم بیماریهای عفونی مانند تب، مشکلات گوارشی، اسهال و گاستریت شدید را دارد.
▪ گاهی دستفروشان جوجهها را به رنگهای عجیب قرمز و فسفری در میآورند. این موضوع مشکلی ایجاد نمیکند؟
ـ جوجهها را برای جذابیت بیشتر و فروش راحتتر رنگ میکنند. این رنگها معمولا مجاز و خوراکی نیست و ممکن است در طولانی مدت برای بچهها مشکلاتی ایجاد کند.
▪ در صورت نگهداری از جوجهها در خانه باید به چه نکاتی توجه کرد؟
ـ هر حیوانی محیط و شرایط نگهداری خاصی دارد. فردی که میخواهد از یک حیوان نگهداری کند باید ابتدا به دامپزشک مراجعه کند و شرایط نگهداری از آن حیوان را بپرسد. اگر برای کودک حیوان خریداری شود، لازم است ابتدا سن کودک مشخص شود. برخی گونههای حیوانات بچهها را دوست دارند و برخی گونهها با بچهها رفتار خوبی ندارند. اینها نکتههایی است که باید در مشورت با یک دامپزشک مورد توجه قرار بگیرد. متاسفانه چه در مورد جوجه و چه در مورد حیوانات دیگر، شرایط مناسب رعایت نمیشود. نگهداری از حیوان مخارج خاصی دارد، سختیهایی دارد، به زمان و اطلاعات مناسب نیاز دارد و فردی که میخواهد از حیوانی نگهداری کند باید همه این موارد را مورد توجه قرار دهد.
▪ برخی بچهها بهرغم علاقه و اصرارشان برای خرید جوجه، رفتار خوبی با آنها ندارند؛ مثلا جوجهها را آزار میدهند و زخمی میکنند. علتش چیست؟
ـ این موضوع آموختنی است و اگر اطرافیان و پدر و مادر با حیوانات مهربان باشند، به آنها رسیدگی کنند و با توجه و محبت به آنها غذا بدهند، بچهها هم یاد میگیرند و عواطفشان تقویت میشود. بچهها باید یاد بگیرند که با طبیعت درست رفتار کنند و با سایر موجودات زنده مهربان باشند.
▪ وقتی جوجه بزرگ شد، بچهها و بعضی از بزرگترها نمیدانند که باید چهکار کنند. بعضیها به همین دلیل، آن را میکشند و مثلا از آن غذا تهیه میکنند. این هم یک مشکل دیگر است.
ـ در بحث دامپروری که افراد تعداد زیادی دام را با هدف اشتغال پرورش میدهند و علاقه خاصی بین حیوان و انسان ایجاد نمیشود موضوع فرق دارد اما وقتی از یک حیوان خانگی نگهداری میکنیم و به او آب و غذا میدهیم و از او مراقبت میکنیم صحیح نیست که او را بکشیم. از نظر شرعی هم مکروه است انسان، حیوانی را که خودش بزرگ کرده، بکشد و بخورد. از نظر روانشناسی هم این موضوع تاثیر منفی دارد و ممکن است تا مدتها ذهن بچهها را به خودش مشغول کند و موجب تقویت روحیه سنگدلی در آنها شود.
▪ توصیه آخر؟
ـ حالا که در کشور ما مراکزی تحت عنوان فروش و عرضه بهداشتی حیوانات خانگی وجود ندارد و این بخش توسط مسوولان به شکل مناسبی ساماندهی نشده، مردم باید با کلینیکهای دامپزشکی مشورت کنند؛ برای حیوان شناسنامه بهداشتی تهیه کنند، معاینات سالانه را انجام دهند، هر شش ماه داروی ضد انگل استفاده کنند و درباره شستشو و محل نگهداری، شیوه رفتار و برقراری ارتباط با حیوان از دامپزشکان کمک بگیرند.
فرزانه فولادبند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست