چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
برآشفتن خواب سیاه صهیونیسم
بدون تردید اگر از مردمانی مظلوم در طول تاریخ سخن بگوییم مردم فلسطین در راس این مردمان قرار دارند، مردمی که بیش از ۵۰ سال است اصول حاکمیت ، حق تعیین سرنوشت و حق بازگشت آوارگان آن نادیده گرفته می شود .
صهیونیست نژادپرست با کمک استعمارگران و در میان بیتوجهی جامعه بینالمللی، بر فلسطینیان سیطره پیدا کردند. جمهوری اسلامی ایران براساس مبانی سیاست خارجی خود حمایت و کمک به فلسطینیان را سرلوحه کار خویش قرار داده است. صهیونیستها نقش اصلی ایجاد بحران را در فلسطین به عهده دارند.
صهیونیسم براساس اندیشههای تئودور هرتزل یهودی، روزنامهنگار لهستانی در کتاب دولت یهود به وجود آمد و یک جریان سیاسی و دیپلماسی قوی را پیریزی کرد که ناشی از نژادپرستی و برتری قومی یهودیان بود. یهودیان در سراسر اروپا به علت خودبرتربینی و ایجاد فتنه در کشورهای مختلف، مشکلاتی را به وجود آورده بودند و از این رو حاکمان کشورهای مختلف مجبور شدند مکانی خاص را برای یهودیان به نام گتو اختصاص دهند تا از فتنه آنها در امان باشند. صهیونیستها با استفاده از مظلومنمایی و رهایی از این شرط تاسیس دولت یهود به نام اسرائیل را سرلوحه کار خویش قرار دادند. در این راستا مکانهای مختلف، آرژانتین،عراق بینالنهرین، قبرس، العریش، مصر، اوگاندا، کنگو و موزامبیک، لیبی، آنگولا و فلسطین را پیشنهاد دادند. سرانجام با اصرار صهیونیستها و حمایت جامعه بینالملل و کشورهای استعمارگر فرانسه، انگلیس و آمریکا همچنین تقاضای صهیونیستها در فوریه ۱۹۱۹ از کنگره صلح ورسای این رژیم نامشروع شکل گرفت و در تاریخ ۲۲ ژوئن ۱۹۲۲ پس از جنگ جهانی اول با اعلامیه بالفور تاسیس دولت یهود تصویب شد و تحولات سیاسی و بینالمللی قرن ۲۰ راتحت تاثیر خود قرار داد که مشکلات ناشی از آن هنوز هم لاینحل باقی مانده و مشروعیت این رژیم همچنان با مخالفت اعراب و فلسطینیان مواجه شده است.
حدود ۶۰ سال است که این منازعه و کشمکش ادامه دارد و به صورت یک بحران منطقهای درآمده است. فلسطینیان به خاطر از دست دادن سرزمین خود و غصب آن توسط صهیونیستها، فقط در ۳ درصد آن باقی ماندند. موضعگیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و حمایت از فلسطینیان براساس سیاست نه شرقی و نه غربی شکل گرفته و ایران به استناد بند ۱۶ و اصل سوم و ۱۵۲ قانون اساسی مانند سایر مدافعان حقوق بشر حمایت بیدریغ خود را از فلسطینیان در سطح جامعه بینالملل پیگیری میکند.
● موضعگیری سیاست خارجی ایران
به نظر میرسد باتوجه به مفاد قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سیاست خارجی اگر نسبت به رویداد و حوادث جاری در فلسطین بیتفاوتی صورت گیرد قسمتی از قانون اساسی جمهوری اسلامی نقض شده است و این امر مغایر با اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
به استناد بند ۱۶ از اصل سوم قانون اساسی تنظیم سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید براساس
۱) معیارهای اسلامی
۲) تعهد برادرانه به همه مسلمانان جهان
۳) حمایت بیدریغ از مستضعفان جهان باشد.
همچنین اصل ۱۵۲ قانون اساسی تاکید میکند که سیاست خارجی باید
۱) نفی هرگونه سلطهجویی و سلطهپذیری
۲) حفظ استقلال همهجانبه و تمامیت ارضی کشور
۳) دفاع از حقوق همه مسلمانان جهان
۴) عدم تعهد در برابر قدرتهای سلطهگر
۵) روابط صلحآمیز متقابل با دول غیرمحارب را درنظر داشته باشد.
در این میان ۴ گروه از کشورها اولویت بیشتری دارند که شامل همسایگان ایران، کشورهای مسلمان، کشورهای جهان سوم و کشورهایی که نیازهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی یا نظامی ایران را برطرف میکنند، هستند.
درنتیجه مساله فلسطین به محوریترین یا مطرحترین مساله موجود در صحنه خاورمیانه برای ایران تبدیل شده است. حمایت ایران از فلسطین برمبنای قانون اساسی و آرمانهای انقلاب اسلامی، عدالتخواهی، نفی سلطه و دفاع از مستضعفان بوده و از طرفی دیگر باید درنظر داشت که اسرائیل تنها رژیمی است که مرز مشخص و قانون اساسی ندارد و در عین حال عضو سازمان ملل است و خطر پیشرفت مرزی آن برای تمامی کشورهای خاورمیانه مشهود است. با توجه به چنین شرایطی جمهوری اسلامی باید شرایط بازدارندگی را حفظ کند و مرزهای خود را از هرگونه تعرض دور نگاه دارد.
بارها شاهد موضعگیریهای ایران در اجلاسها و کنفرانسهای مختلف در حمایت از مساله فلسطین بودهایم از جمله روزهای چهارم و پنجم اردیبهشت ۱۳۸۰ با برگزاری دومین کنفرانس حمایت از انتفاضه مردم فلسطین همراه بود. این کنفرانس با حضور نمایندگانی از ۳۰ کشور اسلامی و عربی و با شرکت بیش از ۳۵۰ نماینده مجلس و شخصیتهای سیاسی و مذهبی برگزار شد.
مقامات مسوول در این کنفرانس تایید کردند که روند مذاکرات صلح به بنبست رسیده است و بیتالمقدس مساله محوری انتفاضه به شمار میرود. همچنین تنها راهحل قضیه فلسطین، نابودی اسرائیل است که با مقاومت انتفاضه در مقابل صهیونیسم حاصل میشود و بخشی از دشمنی آمریکا با ایران به حمایت تهران از انتفاضه برمیگردد.
از سوی دیگر با بالا گرفتن شعلههای انتفاضه، مذاکرات و رایزنیهای گستردهای در منطقه و جهان به منظور کاهش این درگیریها صورت گرفت که مکان آن در مصر پس از نشست پنجروزه پاریس بود و مسوولان جمهوری اسلامی متذکر شدند که نتیجهای دربر نخواهد داشت.
همچنین موضعگیری جمهوری اسلامی ایران در مقابل طرح امیر عبدالله نیز یکی از این واکنشها بود.
ایران نسبت به آن، دو انتقاد را مطرح کرد. اولا در این طرح مساله آوارگان فلسطینی نادیده گرفته شده بود و ثانیا ایران تاکید کرد که دولت صهیونیستی در برابر طرحهای صلح پایبندی ندارد. در ۲۴ ژوئن سال ۲۰۰۰ نیز طی سخنرانی جورج بوش درباره روند صلح خاورمیانه طرح نقشه راه بیان شد. براساس آن قرار شد که کمیته چهارجانبه آمریکا، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و روسیه تشکیل شود. اما موضعگیری جمهوری اسلامی ایران نسبت به این طرح افشاگرانه و منتقدانه بود. آصفی، سخنگوی وقت وزارت امورخارجه ایران تاکید کرد رژیم صهیونیستی مانند سایر طرحها از جمله قرارداد اسلو که عملی نشد این طرح را عملی نمیکند و این طرح فریبی بیش نیست. بعدها با ترور شخصیتهای مهم حماس از ناحیه رژیم صهیونیستی روند این طرح ادامه یافت.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، اسلام وارد صحنه مبارزات فلسطین شد. پیش از انقلاب ایران عاملی که فلسطینیان را به هم پیوند میداد عربیت بود و اسلام در درجه دوم قرار داشت. اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اسلام عاملی موثر و نیرومند برای اتحاد و پیروزی مبارزان مسلمان فلسطین شد. امام خمینیره در نهضت فلسطین دو تاثیر مهم نهاد. یکی هدایت قیام به سمت انگیزههای اسلامی و دیگری پشتیبانی مسلمانان انقلابی جهان از این نهضت. جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی با اسرائیل قطع رابطه کرد و سفارت این رژیم را تعطیل نمود و آن را به سفارت فلسطین تبدیل کرد و روابط ایران و فلسطین وارد مرحله جدیدی شد.
رژیم پهلوی یعنی یکی از حامیان بزرگ منطقهای اسرائیل فروپاشید و به جای آن مردم مظلوم فلسطین از حمایت و پشتیبانی دولت جمهوری اسلامی ایران بهرهمند شدند. این وضعیت باعث تقویت روحیه فلسطینیان شد و همبستگی ایران و فلسطین به رابطه نزدیک و هماهنگی سیاستها در مقابله با افزایش و ادامه مبارزه برای نجات سرزمین مقدس فلسطین انجامید.
پیروزی انقلاب اسلامی ایران آشکار کرد که اسلام یگانه راهحل جهاد و بهترین روش مبارزه است، بنابراین پیدایش این الگوی اسلامی گروههایی از مسلمانان را برآن داشت که به تشکیل جنبشهای مسلح در کشورهای خود اقدام کنند. ظهور جنبش اسلامی در کرانه باختری و نوار غزه به مثابه جزئی از حرکت اسلامی در منطقه، پاسخی به تجاوز و سلطه غربیها در جهان بود که به صورت تاسیس جنبش جهاد اسلامی و سپس جنبش حماس خود را نشان داد. جنبشهایی که بیشتر از همه تجربه انقلاب اسلامی و آموزههای امامره الهام گرفتند. این دو جنبش در آغاز انتفاضه اول اهمیت بسیار داشتند و با بسیج مردم فلسطین و سامان دادن تظاهرات و راهپیمایی گسترده، ضربات سهمگینی به رژیم غاصب قدس وارد ساختند. با آغاز انتفاضه اول در سرزمینهای اشغالی، ملت ایران همراه رهبر و دولتمردان خود مانند همیشه از مبارزات آزادیخواهانه فلسطین حمایت و این نهضت و قیام بزرگ را تایید کردند و تا حد امکان به یاری آنان شتافتند.
با آغاز دوره جدید مذاکرات صلح اعراب و اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران بشدت با این مذاکرات مخالفت و آن را محکوم کرد. جمهوری اسلامی ایران با مذاکرات صلح، به سبب طراحی و هدایت آن به دست آمریکا و در نتیجه پایمال شدن حقوق فلسطینیان، مخالف بود. در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، کشوری به نام اسرائیل هرگز به رسمیت شناخته نشده و هر کشوری با اسرائیل مذاکره کند در حقیقت آن را به رسمیت شناخته است. از نظر جمهوری اسلامی ایران، اسرائیل و آمریکا با پیش کشیدن صلح، خواهان به انحراف کشاندن مبارزات مسلمانان و تحمیل تسلیم و سازش به کشورهای اسلامی هستند.
سوناز نصیری
کارشناس روابط بینالملل
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست