چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

خانه‌هایی باارزش‌تر از قیمت «جان»


خانه‌هایی باارزش‌تر از قیمت «جان»

خبر این است: اولین خانه‌ جان لنون به‌ عنوان یکی از اعضای موسس گروه موسیقی بیتلز و یکی از تاثیرگذار‌ترین چهره‌های دنیای هنر در لیورپول به قیمت ۴۸۰ هزار پوند در یک حراجی فروخته شد.

خبر این است: اولین خانه‌ جان لنون به‌ عنوان یکی از اعضای موسس گروه موسیقی بیتلز و یکی از تاثیرگذار‌ترین چهره‌های دنیای هنر در لیورپول به قیمت ۴۸۰ هزار پوند در یک حراجی فروخته شد.

حالا بیایید یک ضرب و تقسیم ساده انجام دهیم. قیمت تقریبی پوند ۴۸۰۰ تومان است. اگر این رقم را در ۴۸۰ هزار ضرب کنیم به رقم دو میلیارد و ۳۰۴ میلیون تومان می رسیم.

یعنی نخستین خانه جان لنون که یکی از تاثیرگذارترین هنرمندان قرن بیستم در زمینه موسیقی است، به رقمی کمتر از دو و نیم میلیارد تومان فروخته شده است.

حالا بیایید نیازمندی های روزنامه را باز کنید و رقم خانه های آنچنانی در نقاط گران پایتخت را ببینید. اصلا اگر می خواهید کار میدانی کنید و سری به آژانس های املاک محله هایی مانند الهیه، زعفرانیه، فرمانیه یا شهرک غرب بزنید. فکر می کنید یک خانه بزرگ قیمتش کمتر از این است؟!

این مقایسه نشان می دهد خانه های تهران از نظر رقمی، ارزش های موزه ای دارند، خانه هایی که ممکن است خیلی هم بی هویت باشند و بدون توجه به مولفه های معماری از سوی تعدادی بساز و بفروش ساخته شده باشند.

نه ساکنان این خانه ها شهرت و آوازه جان لنون را دارند و نه خود بنا ارزش تاریخی دارد. اما با هر توجیهی که بخواهیم داشته باشیم، این خانه ها حتی ارزشی بیش از خانه های تاریخی و موزه ای در ناف بریتانیا دارند. البته در این مقایسه خیلی مسائل را باید لحاظ کنید.

مثلا این که اکنون مسکن دوران رکود خود را می گذراند و وای به حال وقتی که رونق بگیرد. چون معمولا رونق در کشور ما انگار به معنی بالا رفتن قیمت هاست.

از طرف دیگر این را هم باید مدنظر قرار داد که قیمت ارز در شرایط دو سال گذشته نیست که مثلا پوند ۳۰۰۰ تومان باشد. در آن شرایط شاید خانه جان لنون فقید، قیمتش با خانه های محله های متوسط تهران برابری می کرد.

خانه لنون در حالی در شهر لیورپول به قیمت ۴۸۰ هزار پوند در یک حراجی خریداری شد که قیمت تخمینی برای این خانه سه خوابه بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ هزار پوند تعیین شده بود. لنون از زمان تولدش در سال ۱۹۴۰ تا پنج سالگی در این خانه زندگی می کرده است.

حالا برای این که بیشتر به عمق فاجعه پی ببرید، کافی است خبر دیگری را که این هفته منتشر شد، مرور کنیم.

خانه غلامحسین بنان استاد آواز ایران که در منطقه نیاوران تهران قرار داشت با خاک یکسان شد تا جایش را ساختمان بلند سیمانی سر به فلک کشیده ای بگیرد.

در کشوری که خانه مفاخرش چنین بی رحمانه و با بی اعتنایی ویران می شود، باید هم اقتصادش به آنجایی برسد که یک خانه معمولی یک شهروند معمولی تر، با خانه ای موزه ای در بندر لیورپول برابری کند.

سجاد روشنی