دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

تعطیلی روزافزون فولادسازی در شرق آسیا


تعطیلی روزافزون فولادسازی در شرق آسیا

بحران اقتصادی به نبرد اژدهای زرد رفت

بحران جهانی اقتصاد، این بار سراغ بازار فولاد آمده و تاکنون ۵ کارخانه را در چین به تعطیلی کشانده است. در همین حال فولادسازان ژاپنی نیز مجبور به کاهش تولید شده‌اند.

این بحران که نبرد با اژدهای زرد را آغاز کرد تاکنون علاوه بر تعطیلی ۵ فولادساز چینی، دو کارخانه گالوانیزه و فروآلیاژ در آن کشور را نیز به مرز ورشکستگی رسانده و براساس گزارشی که متال بولتن منتشر کرده، مدیران دو شرکت فوق به دلیل انجام ندادن تعهدات بانکی، فراری شده‌اند. این پدیده‌ در شرایطی در سرزمین چین جولان می‌دهد که دولت آن کشور، به تازگی نرخ بهره را برای مقابله با گسترده شدن دامنه بحران کاهش داده است. رکود در صنایع فولاد چین نیز همانند بازار آمریکا، همزمان با افت تقاضا و رکود در بخش ساخت و ساز شکل گرفته است. در آن سوی بازار، سنگ‌آهنی‌ها هم با انبارهای مملو از تولیدات معدنی مواجه شده‌اند. از سوی دیگر صنعت فولاد ژاپن نیز روزهای خوشی را سپری نمی‌کند و انتظار می‌رود در آینده، شرایط بدتر از وضعیت فعلی شود.

● فولادسازان ژاپنی تولید خود را کاهش می‌دهند

فولادسازان ژاپنی نیز به دنبال بروز نشانه‌هایی از کاهش تقاضا قصد دارند، تولید خود را کاهش دهند.به گزارش ایسنا، شوجی مونداوکا، رییس فدراسیون آهن و فولاد ژاپن گفت: آمار اقتصادی ماه آگوست به خوبی نشان می‌دهد که بحران جهانی اقتصاد تاثیر منفی خود را روی ژاپن گذاشته است.وی تاکید کرد: تولید فولادسازان ژاپنی در شرایط فعلی باید کاهش یابد.او که در عین حال رییس شرکت نیپون استیل به عنوان دومین فولادساز بزرگ جهان است، تصریح کرد که این شرکت برای کاهش تولید در حال ارائه برنامه زمان‌بندی شده است.به گزارش رویترز، در ماه آگوست سفارش داخلی ژاپن برای فولاد به دنبال کاهش تقاضا از سوی بخش‌هایی مانند خودرو، صنایع الکترونیک، کشتی‌سازی و تولید ماشین‌آلات با ۶/۶درصد کاهش به ۵۲/۵ میلیون تن رسید.اما در این شرایط چینی‌ها وضعیت خود را بغرنج می‌بینند؛چراکه ۵کارخانه فولادسازی در شهر چانگ‌شو در استان جیانگسو به دلیل رکود اقتصادی کنونی در جهان اعلام ورشکستگی کرده‌اند. این کارخانه متعلق به فرو چاینا است.به گزارش متال بولتن، کارخانه فروچاینا که در سنگاپور به ثبت رسیده است، بهره‌برداری از کارخانه ۷۰۰هزار تنی (Everbright) و کارخانه ۶۰۰هزار تنی شینگدائو گالوانیزه خود را متوقف کرد. سه کارخانه دیگر آن کارخانه کلاف نورد سرد چانگ شو شینگ‌های و یک کارخانه گالوانیزه و کارخانه تولیدکننده ورق ضخیم یا سنگین (Plate) چانگشو هستند.کارخانه فروچین نتوانسته است وام ۱۰۳میلیون دلاری خود را بازپرداخت کند و علاوه‌بر این حدود ۲میلیارد یوآن دیگر نیز وام داشته است که موعد آن سررسید شده است.به گزارش متال بولتن، هفته گذشته دولت چین برای نخستین‌بار در ظرف بیش از ۶ماه نرخ‌های بهره را کاهش داد؛ چراکه اقتصاد این کشور پس از مسابقات المپیک رو به افول گذاشته است.

● کارخانه‌هایی که بسته ماندند

انتظار می‌رفت که در ماه سپتامبر بازار فولاد حرکتی بکند اما برعکس با افت تقاضا،قیمت‌های فولاد نیز کاهش پیدا کرده و اکثر کارخانه‌هایی که برای بازی‌های المپیک بسته شدند نیز آغاز به کار نکردند و حتی کارخانه‌های بزرگ هم تولیدات خود را کاهش داده‌اند.فولادسازان بیشتر نگران این هستند که چراقیمت‌های فولاد رو به کاهش است و کل بازار نیز با نوعی ترس و دلهره مواجه شده است.اما ظرف ۸هفته گذشته در مناطق دیگر جهان نیز همانند چین قیمت‌ها شدیدا پایین آمده است.قیمت‌های میلگرد ساختمانی در چین در حدود ۲۰درصد طی دو ماه گذشته تنزل پیدا کرده و به ۷۰۰دلار در هر تن رسیده است حال آنکه قیمت‌های کلاف نورد گرم با ۱۲درصد کاهش به کمتر از ۷۵۰دلار در هر تن رسیده است.اما بازار سنگ‌آهن وارداتی چین که سمبلی از رونق بازار فولاد چین است ناگهان سقوط کرده و در ظرف چند هفته قیمت‌ها در حد یک سوم پایین آمده است و نرخ حمل‌و‌نقل نیز کاهش پیدا کرده است و قیمت‌های بازار تقریبا به حد قیمت‌های قراردادهای سالانه رسیده است.انجمن آهن و فولاد در چین می‌گوید: انتظار می‌رود که حجم سنگ‌آهن وارداتی کاهش بیشتری پیدا کند. در ۸ ماه اول واردات چین ۵۸میلیون تن بالاتر از نیاز آن بوده است و میزان موجودی آن در بنادر هنوز در حدود ۸۰ میلیون تن است.بخش ساختمانی در چین ۵۵درصد فولاد را مصرف می‌کند اما قبل از آخرین کاهش نرخ بهره با وجود کوشش‌هایی برای کاهش نقدینگی در اقتصاد علائمی از رکود مشهود است.

● کاهش بی‌سابقه سرمایه‌گذاری

در نیمه اول سال رشد سرمایه‌گذاری دارایی ثابت ۸/۱۵درصد بوده که برای نخستین بار از سال ۲۰۰۲ به زیر ۲۰درصد رسیده است.در ۷ ماه اول امسال در مقایسه با نرخ رشد بالای ۱/۲۵درصدی در مدت مشابه آن در سال ۲۰۰۷، کل حجم فروش مستغلات در واقع به ۱۰درصد سقوط کرده است.در همین حال تعدیل نرخ بهره نشان می‌دهد که دولت تایید می‌کند که اقتصاد کلان وارد یک سیکل یا دوران کاهنده‌ای شده است.یک تحلیلگر فولاد چینی می‌گوید: صنعت مستغلات یا مسکن با کمبود نقدینگی شدیدی مواجه شده است که می‌تواند بدون شک ضربه‌ای بر روی تقاضا برای محصولات فولادی مانند میلگرد ساختمانی، مفتول و کلاف نورد گرم بگذارد. پکن تعداد زیادی کارخانه فولادسازی خود را تعطیل کرده که در نتیجه آن تولید فولاد روزانه با ۵۲/۵درصد کاهش در ماه اوت به ۵۷/۴۲ میلیون تن رسید.اما بدتر از همه این است که صادرات محصولات نهایی فولادی در همان زمان به رکود بالای ۶۸/۷میلیون تن رسید.اما در آینده باید نگران این وضع بود. قیمت‌های فولاد در داخل چین هنوز بالاست و قیمت‌های سنگ‌آهن نیز به صورت تاریخی هنوز بالا باقی مانده است.