یکشنبه, ۲۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 16 June, 2024
مجله ویستا

صنعت لنتیکولار در ایران


صنعت لنتیکولار در ایران

از ابتدای ورود سیستم های دیجیتالی و رایانه ای, پرینترهای بسیار متنوعی به بازار وارد شده اند که برای چاپ عکس ها و بنرهای متفاوت مصرف خانگی و صنعتی دارند با توجه به مهم تر و حرفه ای تر شدن صنعت تبلیغات در جهان امروز, تغییر در عکس های چاپ شده چه خانگی و چه صنعتی به گونه ای جدید بسیار مورد اهمیت واقع می گردد بر همین اساس طرح تصاویر سه بعدی مورد بررسی قرار گرفت تا کنون, همه تصاویر چاپ شده بر روی بنرها و کاغذهای معمولی, گلاسه و بدون بعد سوم بوده اند این بدان معنی است که با دیدن یک تصویر عمق آن دیده نمی شود, و یا اینکه با حرکت در جلوی تصویر هیچگونه حرکتی در تصویر دیده نمی شود این در حالیست که در دنیای واقعی عمق و حرکت دیده می شود لذا برآن شدیم که با استفاده از پردازش تصویر Image Processing و ترکیب آن با دنیای واقعی به این مهم دست یابیم با استفاده از برنامه نویسی در نرم افزار متلب MATLAB و ایجاد تصاویر تو در تو توانستیم عمق و حرکت در یک تصویر دو بعدی را بدست آوریم از فیلترهای مناسب جهت فیلترینگ قسمتهایی از تصویر و نمایش دیگر نقاط استفاده نمودیم به طوریکه چشم انسان عمق و حرکت را به راحتی با نظاره کردن به تصاویر مشاهده نماید از عمده موارد استفاده این محصول می توان به تصاویر

صنعت لنتیکولار در ایران (Lenticular in Iran)

دکتر علیرضا بهادری مهر، دکترای مهندسی برق-الکترونیک، دانشگاه تورنتو

دکتر کبری کریمی، دکترای ریاضی کاربردی، دانشگاه بین المللی قزوین

مقدمه:

از ابتدای ورود سیستم های دیجیتالی و رایانه ای، پرینترهای بسیار متنوعی به بازار وارد شده اند که برای چاپ عکس ها و بنرهای متفاوت مصرف خانگی و صنعتی دارند. با توجه به مهم تر و حرفه ای تر شدن صنعت تبلیغات در جهان امروز، تغییر در عکس های چاپ شده (چه خانگی و چه صنعتی) به گونه ای جدید بسیار مورد اهمیت واقع می گردد. بر همین اساس طرح تصاویر سه بعدی مورد بررسی قرار گرفت. تا کنون، همه تصاویر چاپ شده بر روی بنرها و کاغذهای معمولی، گلاسه و ... بدون بعد سوم بوده اند. این بدان معنی است که با دیدن یک تصویر عمق آن دیده نمی شود، و یا اینکه با حرکت در جلوی تصویر هیچگونه حرکتی در تصویر دیده نمی شود. این در حالیست که در دنیای واقعی عمق و حرکت دیده می شود. لذا برآن شدیم که با استفاده از پردازش تصویر (Image Processing) و ترکیب آن با دنیای واقعی به این مهم دست یابیم. با استفاده از برنامه نویسی در نرم افزار متلب (MATLAB) و ایجاد تصاویر تو در تو توانستیم عمق و حرکت در یک تصویر دو بعدی را بدست آوریم. از فیلترهای مناسب جهت فیلترینگ قسمتهایی از تصویر و نمایش دیگر نقاط استفاده نمودیم به طوریکه چشم انسان عمق و حرکت را به راحتی با نظاره کردن به تصاویر مشاهده نماید. از عمده موارد استفاده این محصول می توان به تصاویر شخصی هر فرد، تصاویر MRI، تصاویر سه بعدی مربوط به ساختمان ها (از منظر معماری و ساخت) و در تبلیغات محیطی کلیه فرودگاه ها، مراکز خرید و ایستگاه های مترو نام برد.

آشنایی با لنتیکولار:

لنتیکولار (Lenticular) نوع خاصی از تکنولوژی نوری می باشد که در سال 1906 به عنوان اختراع در آمریکا ثبت شده است. با استفاده از این تکنولوژی می توان بدون استفاده از منبع نور و یا هر منبع انرژی دیگری، به راحتی تصاویر سه بعدی واقعی، تصاویر متحرک (انیمیشن) و نیز چند تصویر در یک تصویر را مشاهده نمود. در همه موارد وقتی از لنتیکولار بحث می شود، تکنولوژی بسیار زیبای آن که با بهره گرفتن از علم اپتیک بدست آمده است چشمگیر می باشد.

یک لنتیکولار عبارت است از چند لنز موازی هم که به صورت کاملا منظم در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این لنزها به صورت فشرده در کنار هم می باشند. فاصله هر لنز با لنز دیگر کاملا یکسان است. این بدان معنی است که اگر لنز اول دارای عرض 0.1 میلیمتر است، مابقی لنزها نیز بدون ذره ای کم یا زیاد همین عرض را دارا می باشند. به همین دلیل ساخت اینگونه لنزها در کشورهای پیشرفته با دقتی بسیار بالا انجام می شود. کوچکترین تغییری در اندازه یک لنز، همه طراحی را بهم میریزد و دیگر آن لنز قابل استفاده نمی باشد.

پیشینه صنعت لنتیکولار

در سال 1985 اولین اختراع توسط Griffin B Robert با شماره پتنت US4498736 در مورد چگونگی ایجاد الگوهای دیداری با استفاده از ورق های لنتیکولار دایره ای (لنزهای دایره ای در کنار هم در ابعاد میکرو) ارائه شده است. در این اختراع دو طرف ورق های لنتیکولار با لایه های شفاف پوشانده می شود. ضریب شکست نور این لایه ها اندکی با ضریب شکست ورق لنتیکولار متفاوت می باشد. همین امر باعث ایجاد اثر پراکندگی نور در تصویر شده و حالت سه بعدی به تصویر می دهد. در سال 1992 اختراع دیگری با شماره پتنت US5647151 در مورد سیستم های چند منظوره نمایش تصویر ثبت شد. در این اختراع ورق های لنتیکولار موازی (دارای لنزهای در امتداد و موازی هم) بر روی تصاویر مختلفی قرار می گیرند و تاثیر آنها در طبیعی جلوه دادن تصاویر دیده می شود. در سال 2003 استفاده از تابش نور جهت انتخاب دلخواه تصویر مورد نظر در پتنت شماره US6574047 گزارش شده است. در این اختراع با انتخاب مناسب جهت تابش نور به بیننده عکس های گوناگونی نمایش داده می شود. همچنین در سال 2009 یک نمایشگر لنتیکولاری در پتنت شماره US20110063725 اختراع شده است. در اینجا نیز همانند موارد قبلی آرایه ای از لنزها در کنار یکدیگر قرار می گیرند. تفاوت این اختراع و دیگر اختراعات ذکر شده در استفاده از مایع ژله ای بر روی لنتیکولار می باشد. این مایع به دلیل ضریب شکست متفاوت با لنتیکولار به سه بعدی دیده شدن تصویر کمک زیادی می کند. در سال 2010 نیز دانشگاه MIT آمریکا تحقیقی را با عنوان سه بعدی سازی بدون نیاز به عینک سه بعدی شروع کرده است که هم اکنون در حال تحقیق می باشند و به زودی امیدوارند که محصولات خود را در سال 2018 وارد بازار نماید. همچنین در سال 2014 پتنت شماره US20140177008 از تصاویر تو در تو و لنتیکولارهای دایره ای استفاده کرده است که در تصاویر معمولی و لیبل های محصولات می توان از آنها استفاده کرد.

نمایش سه بعدی در سال های اخیر در تلویزیون های ال سی دی بسیار دیده می شود. در این تلویزیون ها، از عینک های سه بعدی استفاده می شود. تحقیقات جدید به این نتیجه دست یافته اند که افراد در جلوی تلویزیون تمایلی به استفاده از عینک ندارند و فقط این نوع تلویزیون ها جنبه تفریحی پیدا کرده اند. نسل بعدی ال سی دی ها به نمایش سه بعدی تصاویر متحرک بدون نیاز به عینک پرداخته اند. در این ال سی دی ها اگر افراد در محدوده خاصی قرار داشته باشند تصاویر را به بهترین نحو ممکن به صورت سه بعدی می بینند. تحقیقات دانشگاه MIT نیز بر روی این ال سی دی ها از سال 2010 نشان از اهمیت این موضوع در بازار آینده دارد. ایده ی سه بعدی بودن تصاویر با قرار دادن تصاویر در چند لایه متفاوت شروع شده است. ولی نظر به اینکه هر تصویر با تصویر دیگر متفاوت می باشد و لایه های متفاوتی از لحاظ عمق دارد، پس نمی توان الگوی یکسانی برای همه تصاویر در نظر گرفت. عدم استفاده از لایه های مختلف تصویر و گنجاندن همه لایه ها در یک لایه با استفاده از علم پردازش تصویر امکان پذیر می باشد. با استفاده از ترفند تصویر در تصویر قابلیت ایجاد تصویرهای متحرک قابل بررسی است.

محدودیت ساخت:

لنتیکولارهای متفاوتی در کشورهای مختلف ارائه می شوند که با تجربه چندین ساله اینجانب در طراحی و ساخت انواع لنتیکولارها (در تیراژ کم) با ابعاد مختلف فقط کشورهای خاصی توانایی تولید این محصول را دارا می باشند. از مهمترین مشکلات لنتیکولارهای تولیدی کشور چین، عدم یکسان بودن شرایط یک لنتیکولار با لنتیکولار دیگر است. این بدین معنی است که یک تصویر ممکن است در یک لنتیکولار از شرکت الف بسیار خوب جلوه دهد و با لنتیکولار دیگر از همان شرکت با همان خصوصیات کاملا بهم ریخته به نظر آید. همچنین شفافیت لنتیکولار بسیار مهم است. نمی توان از هر ماده ای با هر ضریب شکستی در ساخت لنتیکولار استفاده نمود. باید ضریب شکست در حد بسیار بالایی نزدیک به هوا باشد که این امر باعث شفافیت تصویر می گردد. همچنین شرایط محیطی و دمایی نباید بر لنتیکولار تاثیر داشته باشد. زیرا کوچکترین انبساط یا انقباضی طرح را بر هم میزند. از دیگر موارد بسیار مهم طراحی و ساخت لنتیکولار زاویه دید آن می باشد که عدم توانایی ایجاد زاویه دید لنزهای لنتیکولار یکی از دلایل عمده عدم موفقیت شرکت های فاقد تکنولوژی روز دنیا در ساخت آن می باشد. در اندازه های حدود یک متر تا دو متر داشتن پترن یکسان بسیار مشکل به نظر می رسد. لذا پیشنهاد می شود قبل از سفارش هر گونه لنتیکولار این موارد را در نظر داشته باشید و یا با شرکت پدیده سه بعدی سبز جهت مشاوره تماس حاصل فرمایید. کانون تبلیغاتی ندای سبز نیز قادر به پاسخگویی به سوالات تخصصی شما دوستان می باشد.

واحد LPI

لنتیکولارها توسط واحدی به نام LPI شناسایی می شوند. LPI به معنای تعداد لنز در هر اینچ می باشد که استاندار خاصی را دنبال می کند. معمولا LPI با توجه به نیاز فرد و مکانی که لنتیکولار قرار است نصب گردد و فاصله دید افرادی که از فاصله خاصی آنرا نگاه می کنند قابل انتخاب می باشد. مثلا برای فاصله 30 سانتیمتر تا 3 متر لنتیکولار مناسب در شرکت ما دارای LPI 60 می باشد. باید دقت شود که ممکن است لنتیکولار دیگری با همین LPI اصلا مناسب این فاصله نباشد (به دلیل زاویه لنز متفاوت). همچنین برخی لنتیکولارها فقط برای سه بعدی سازی استفاده می شوند که از آنها نمی توان برای مواردی جز سه بعدی سازی و عمق دهی استفاده کرد.

لنتیکولار در ایران:

شرکت های بسیار محدودی که در این تکنولوژی موفق ظاهر شده اند به صورت وارداتی از کشورهای پیشرفته این ورق ها را وارد می کنند. عدم توانایی همه ی اصناف در کار کردن با این ورق ها و احتیاج به پرینترهای دقیق و با رزولوشن خاص برای هر LPI این تکنولوژی را در ایران بسیار گران و غیر قابل دسترس کرده است. لنتیکولاری که انحصارا توسط شرکت ما در ایران توزیع می گردد دارای تاییدیه FDA می باشد که قابلیت استفاده در صنایع غذایی و داروئی را نیز دارد. کاملا شفاف است و دارای ضریب گذردهی نور 90 درصدی، دارای ضریب انبساط بسیار پایین و توانایی گرمای محیطی تا 70 درجه سانتیگراد را دارا می باشد. همچنین شرکت پدیده سه بعدی سبز علاوه بر تامین لنتیکولارهای با LPI های متفاوت، مشاوره تخصصی در زمینه های مختلف تبلیغاتی و شخصی را ارائه می دهد. در صورتیکه لنتیکولار را از شرکت دیگری تهیه کرده اید، نرم افزار تولید تصاویر متحرک، چند تصویره و نیز سه بعدی سازی و عمق دهی توسط تیم تخصصی این شرکت نوشته شده است که با ارسال عکس های مورد نظر خود به این شرکت می توانید در زمانی کوتاه فایل عکس خود را مشاهده نمایید و با قرار دادن لنتیکولار خود بر روی عکس از آن لذت ببرید. از دیگر تولیدات شرکت پدیده سه بعدی سبز تولید تصاویر سه بعدی با استفاده از تکنولوژی لایه ای می باشد. در این محصول با استفاده از تکنولوژی انحصاری این شرکت (ثبت اختراع شده)، کلیه قابلیت های لنتیکولار مشاهده می شود. علاوه بر آن، گزینشی عمل کردن این محصول بسیار حائز اهمیت است. در استفاده از لنتیکولار همه تصویر باید زیر ورق لنتیکولار قرار گیرد. این در حالیست که بعضی قسمت ها نیازی به قرار گرفتن زیر لنز ندارند زیرا تغییری در آنها نیاز نیست. همچنین در تکنولوژی لنتیکولار نمی توان از LPI های متفاوت بر روی یک تصویر استفاده نمود. ولی همه این محدودیت ها با استفاده از تکنولوژی لایه ای این شرکت رفع شده اند. کلیه محصولاتی که با این روش تولید می شوند نیاز به نور پس زمینه دارند که این نور توسط هر نوع منبع نوری (لامپ معمولی، ال ای دی و ...) قابل استفاده است.

نگارندگان: دکتر علیرضا بهادری مهر، دکتر کبری کریمی

کانال تلگرام: https://t.me/namayesh3d

ایمیل: 3dnamayesh@gmail.com و info@3dnamayesh.ir

مراجع

Cited Patent Filing date Publication date Applicant Title

US4498736

Feb 2, 1981 Feb 12, 1985 Griffin Robert B Method and apparatus for producing visual patterns with lenticular sheets

US5647151

Dec 30, 1994 Jul 15, 1997 Insight, Inc. Multi-purpose image display systems

US6574047

Aug 15, 2001 Jun 3, 2003 Eastman Kodak Company Backlit display for selectively illuminating lenticular images

US20110063725

Sep 17, 2009 Mar 17, 2011 Eyesaver International Lenticular Display

US20140177008

Feb 26, 2014 Jun 26, 2014 Lumenco, Llc Pixel mapping and printing for micro lens arrays to achieve dual-axis activation of images

*********

علیرضا بهادری مهر (B1500) ، مرد، تاریخ تولد : ۱۹ شهریور ۱۳۶۱، محل تولد : ، ، ،، وضعیت تحصیل : ، دین و مذهب : تکمیل نشده است.، محل سکونت : ،

*********