جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
تغذیه سالم؛ کلید پیشگیری از پیری پوست
یکی از شایعترین علتهای مراجعه به کلینیکهای پوست، استفاده از روشهایی است که به جوان ماندن پوست، طراوت و شادابی آن کمک میکند.
مهمترین عواملی که باعث جوانی، سفتی و استحکام پوست میشوند، رشتههایی از جنس پروتئین به نام «کلاژن» و «الاستین» هستند. سفتی و استحکام پوست به دلیل وجود کلاژن و خاصیت ارتجاعی آن ناشی از الاستین است.هرگونه تغییری در میزان و کیفیت این رشتهها باعث چروک و افتادگی پوست میشود. از دیگر عواملی که در قوام پوست نقش دارد، ماده زمینهای یا ماتریکس است که سردسته ترکیباتش اسیدهیالورونیک است که علاوه بر حفظ قوام پوست، جذب آب و رطوبت پوست را افزایشمیدهد.
با افزایش سن از یک سو و تغییرات هورمونی از سوی دیگر، میزان ساخت کلاژن و الاستین کاهش مییابد. عوامل آسیبرسان دیگری نظیر آفتاب، آلودگی، دود سیگار، الکل، استرس و بیخوابی نیز باعث شکستهشدن رشتههای کلاژن و الاستین میشوند و به این ترتیب علایم پیری به صورت چروک و افتادگی بروز میکند. تنها راه افزایش ساخت کلاژن و الاستین، تحریک فیبروبلاستها به فعالیت بیشتر است. برای فعالتر کردن فیبروبلاستها راههای متعددی وجود دارد. یکی از آنها رساندن مواد اولیه بیشتر به این سلولها برای ساخت کلاژن و الاستین است.
فیبروبلاست برای ساخت کلاژن و الاستین به مواد اولیه که همان اسیدهای آمینه (واحدهای سازنده پروتئین) هستند، نیاز دارد و رژیم غذایی مناسب میتواند اسیدهای آمینه مورد نیاز را تامین کند. در میان انواع پروتئین در رژیمهای غذایی، پروتئینهای با منشاء دریایی (ماهی، میگو و جلبک دریایی) و پروتئینهای گیاهی خاص (گندم، برنج، کنجد) تاثیرات بهتری دارند. مطالعهها نشان میدهد در کودکانی که دچار سوءتغذیه، بهخصوص از نظر پروتئین، هستند در کنار سایر علائمی که دارند، خشکی، افتادگی و شلشدگی پوست قابل مشاهده است اما با بهبود تغذیه و رفع علائم ناشی از سوءتغذیه، وضعیت پوست آنها بهبود مییابد. از دیگر آثار بالا رفتن سن، کاهش میزان اسیدهیالورونیک است و برای پیشگیری از خشکی و علایم پیری پوست، افزایش ساخت اسید هیالورونیک میتواند موثر باشد.
رژیمهای غذایی خاص حاوی پوست، استخوان و غضروف حیوانات (بهخصوص ماهی و خروس) سرشار از اسید هیالورونیک هستند و میتوانند به پوست کمک کنند. آنتیاکسیدانها نیز با جلوگیری از فعالیت رادیکالهای آزاد مانع پیری و سرطان پوست میشوند.
ویتامینهای E و C از معروفترین آنتیاکسیدانهای شناخته شده هستند اما در دنیای امروز عوامل آنتیاکسیدان قویتری مانند لیکوپن که در گوجهفرنگی قرمز رسیده وجود دارد و ۱۰۰ برابر ویتامین E قدرت دارد و عصاره هسته انگور که ۵۰ برابر ویتامین E و ۲۰ برابر ویتامین C قادر به مهار رادیکالهای آزاد است، معرفی شدهاند و مصرف آنها میتواند از پیری و سرطان پوست پیشگیری کند. نتیجه اینکه برای داشتن پوستی جوان، سالم، مرطوب و شاداب باید در انتخاب آنچه میخوریم، بیش از پیش دقت کنیم.
دکتر محمد رضوانی
متخصص پوست
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
ایران انتخابات دانشگاه تهران عراق رهبر انقلاب احمد وحیدی مجلس شورای اسلامی دولت دولت سیزدهم روز معلم نیکا شاکرمی مجلس
سیل هواشناسی آتش سوزی تهران شهرداری تهران آموزش و پرورش قوه قضاییه پلیس فضای مجازی معلم سلامت زلزله
قیمت خودرو سهام عدالت تورم قیمت طلا سازمان هواشناسی خودرو بازار خودرو قیمت دلار قیمت سکه بانک مرکزی حقوق بازنشستگان ایران خودرو
مهران غفوریان ساواک موسیقی تلویزیون سریال عمو پورنگ سینمای ایران تبلیغات نمایشگاه کتاب مسعود اسکویی سینما عفاف و حجاب
رژیم صهیونیستی فلسطین اسرائیل غزه آمریکا جنگ غزه روسیه ترکیه حماس انگلیس نوار غزه اوکراین
استقلال فوتبال پرسپولیس سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر علی خطیر بازی باشگاه پرسپولیس لیگ برتر ایران تراکتور رئال مادرید
اپل هوش مصنوعی فناوری آیفون گوگل ناسا مدیران خودرو تلفن همراه
خواب فشار خون چای کبد چرب دیابت