یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
راز سلامتی استخوانها و مفاصل
استخوان یک بافت زنده است که مواد موجود در آن بهطور مداوم برداشته و جایگزین میشوند.
استخوان از یک ماتریکس پروتئینی به صورت هیدروکسیآپاتیت (یک ساختار کریستالی ساخته شده از کلسیم و فسفر) تشکیل شده است. منیزیم، روی و فلوراید نیز در ماتریکس پروتئینی ذخیره میشوند. با وجود این کلسیم فراوانترین ماده معدنی در استخوان است و تخمین زده میشود که بهطور میانگین اسکلت بزرگسالان حاوی یک کیلوگرم کلسیم است.تشکیل و جذب دوباره استخوان (جایگزینی بافت استخوان قدیمی) در سراسر زندگی به وقوع میپیوندند اگرچه مقدار و میزان آن در زمانهای مختلف متفاوت است. در دوران کودکی استخوان در حال رشد است و در دوران بزرگسالی هدف حفظ استخوان است. تشکیل و جذب دوباره استخوان تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله رژیم غذایی و فعالیت بدنی است. پروتئین و ماده معدنی استخوان به تدریج بعد از سن ۳۵ سالگی با سرعت بیشتری نسبت به مقداری که جایگزین میشوند کاهش مییابند. در زنان کاهش استخوان بهدنبال یائسگی خصوصا در طول ۵ سال اول سرعت پیدا میکند دلیل این امر هورمون استروژن است که از استخوانها محافظت میکند و کاهش و تشکیل استخوان تحت تاثیر این قبیل هورمونها است.
استخوانهای سالم
استخوانهای قوی که حاوی مقدار زیادی کلسیم هستند به احتمال کمتری در دوران پیری ضعیف میشوند و میشکنند. قدرت استخوان تحت تاثیر عوامل زیر است:
عوامل ژنتیکی :
برخی از گروههای نژادی ممکن است که نسبت به گروههای دیگر استخوانهای قویتری داشته باشند.
جنس:
مردان تمایل به داشتن توده استخوانی بیشتری نسبت به زنان دارند.
رژیم غذایی:
کلسیم ویتامین D برای داشتن استخوانهای قوی مهم هستند.
فعالیت بدنی:
تمرین منظم (خصوصا تمرین وزنی – استقامتی) برای داشتن استخوانهای قوی مهم است.
وزن بدن:
افراد سنگینتر استخوانهای قویتری دارند.
رژیم غذایی و سلامت استخوان
رژیم غذایی یک فاکتور مهم در شکلگیری استخوانهای سالم است. ماده معدنی کلسیم از رژیم غذایی بهدست میآید و در استخوانها و دندانها ذخیره میگردد.
۹۹ درصد کلسیم موجود در بدن در استخوان وجود دارد. مهمترین منابع کلسیم در رژیم غذایی شیر و محصولات لبنی است. ویتامین D نیز برای سلامت استخوان مهم است زیرا برای جذب کلسیم از غذاها مورد نیاز است. ویتامین D در پوست در مجاورت با نورخورشید ساخته میشود. غذاهای کمیحاوی مقدار زیادی ویتامین D هستند. روغن کبد ماهی سطوح بالایی از این ویتامین را دارا است. تخممرغ، جگر و کره هم حاوی مقادیر کمتری از این ویتامین هستند.
نرمیاستخوان و استئومالاسیا
کمبود ویتامین D برای یک دوره طولانی باعث ایجاد نرمیاستخوان در کودکان و استئومالاسیا در بزرگسالان میگردد. نرمی استخوان روی ساختار استخوان در حال رشد تاثیر میگذارد. استخوان بدون کلسیم ضعیف میشود و وزن بدن باعث میشود که استخوانهای پاها دچار خمیدگی شوند. استئومالاسیا باعث ایجاد درد و تضعیف عضله میگردد.
فعالیت بدنی و پوکی استخوان
تمرین و فعالیت منظمیکه در آن استخوانها مقداری وزن و فشار را تحمل میکنند مانند دویدن آهسته، پیادهروی سریع و... خطر پوکی استخوان را کاهش میدهد. تمرین و ورزش در دوران کودکی و نوجوانی به قویترشدن استخوانهای در حال رشد کمک میکند. فعالبودن در سرتاسر زندگی برای حفظ قدرت استخوانها مهم و ضروری است.
کدام غذاها حاوی کلسیم هستند؟
دریافت کلسیم به مقدار کافی در سراسر زندگی مهم است. محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر همگی منابع خوبی از کلسیم هستند. ماهیهایی که با استخوان خورده میشوند نیز منبع خوبی از کلسیم هستند مانند کنسرو ماهی ساردین. در برخی مناطق آبهای سخت دارای مقدار قابل توجهای از کلسیم هستند. بعضی از غذاها ممکن است که حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم باشند ولی مواد دیگری نیز دارند که با کلسیم ترکیب شده و مقدار جذب آن توسط بدن را کاهش میدهند. برخی از این مواد عبارتند از فیتاتها در غلات کامل و اگزالات در اسفناج و ریواس.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست