یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
شاهنامه به روایت عروسک های رستم و سهراب
کارگاه دکور خاک گرفتهی تالار وحدت به عنوان سالن فردوسی برای تماشاخانهی ثابت اپرای عروسکی نخی افتتاح شد. میلههای آهنی برای جایگاه تماشاگران چیده شده قاب مشکی مکانی است که عروسکها در آن قرارمیگیرند همهی این کارها در مدت ۲۰ روز انجام شده است.
هنوز رنگ مشکی صحنه کاملاً خشک نشده است، گروه اجرایی «رستم و سهراب» به کارگردانی خود بهروز غریب پور نیز هستند. قرار است عروسکهای این اپرا که به تازگی از وین آمدهاند برای اولین بار از صندوقها بیرون بیایند. صندوقهای چوبی را گروه از پشت سالن به جلو میآورند. هرکس میتواند آچار چهارسویی پیدا میکند که زودتر جعبهها باز شوند. سرانجام این لحظه فرامیرسد با «یا علی گفتن» و تبریک افراد و صلواتی که آرزوی کارگردان است، عروسکها که به طور مرتب در جعبهها آویزان هستند به ترتیب بیرون میآیند. تهمینه اولین عروسک است با موهایی مشکی و شنل سفید و پیراهن قرمز. گروه نزدیک ۲ سال منتظر این لحظه بودهاند.
«این لحظه هم اندازه زمان تولد فرزندانم برایم شیرین است.» غریب پور این را هنگامی که عروسکها بیرون میآیند، میگوید. ۶۶ عروسک که ۱۲ سرباز دربار سمنگان و افراسیاب نیز جزو آنان است. «هومان»، «تهمینه»، «فردوسی» و «افراسیاب» و «فرشتهها» و... هر کدام بیرون میآیند.عروسکها تولید مشترک ایران و اتریش هستند. «محمد سیف» سیمای عروسکها را طراحی کرده است، اما به مرور «بهروز غریب پور» و استاد طراحی عروسک «کوبی چک» طراحی عروسکها را در زمینهی ساخت سرها و طراحی لباس آنها آغاز کردند. بهروز غریب پور با «ورنرهایزر» و «کریستین هایزر» و تیم سازنده تماشاخانه دائمی اپرای عروسکی وین کار ساخت عروسکها را ادامه میدهند. سر این عروسکها از رزین، مفاصل آنها از اسنفج و قسمتهای مختلف بدن آنها از چوب ساخته شده است. قرار بود این اپرای عروسکی تا مدتی دیگر اجرا شود. اما چون مکان آماده نبود و برای بهروز غریب پور مسئله اساسی این بود که یک مکان دائمی برای این کار داشته باشد. پس از این که توانست موافقت بنیاد رودکی را دریافت کند ساخت این تماشاخانه را آغاز کرد. اما این تماشاخانه سومین تماشاخانهی ثابت پس از «سالزبورگ» و «وین» در اتریش است و ظرفیت ۲۵۰ نفره آن از دو سالن دیگر بیشتر است.
قرار است این سالن به طوردائمی برای اپرا باشد، سوال این است که آن وقت آیا سالن تئاتر کم نمیآوریم و غریب پور معتقد است «آن چیزی که ما کم داریم سالن نیست، مدیریت است. سالنهای فرهنگسراها، تالار هنر، سالنهای کانون پرورش فکری و ... وجود دارند. نکته مهمی که در دنیا وجود دارد هویت آثار است. اگر تمام کارها قرار است در یک سالن اجرا شوند هویت از بین میبرد. هدف من این است که هویت را به این سالن برگردانم. آثاری که ارائه میشود در سطح بین المللی قرار گیرد»
غریب پور برای برنامه ریزی طولانی مدت برای این مکان و اجرا به یاری خداوند ایمان دارد. هم زمان با تعمیر سالن تمرین اپرا نیز انجام میشود و ۲۲ بازیگر ۶۶ عروسک را به بازی درمیآروند. قرار است تا پایان شهریور و در هنگام برگزاری جشنواره عروسکی یک اجرای خصوصی از این اپرا انجام شود. پشت صحنههای تمرین این تئاتر نیز میتواند آن قدر جذاب باشد که ثبت شود، از این رو «سام کلانتری» کارگردان جوان قرار است یک فیلم کوتاه از تمرین تا اجرای این اپرا تهیه کند. دیدن اولین اپرای عروسکی ایرانی برای خیلی از علاقمندان و کودکان میتواند جذاب باشد و میتواند با استقبال روبرو شود. این سوالی است که پس از آغاز اجراهای این اپرا میتوان به آن جواب داد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست