دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
اثرات اقتصادی عظیم کنار نهادن لامپ های معمولی در جهان
در لامپ های معمولی تنها پنج درصد انرژی تبدیل به نور می شود . دوران استفاده از لامپ های معمولی زیان بار برای محیط زیست به زودی سپری می شود .
پس از ممنوعیت تولید این لامپ ها در استرالیا ، زلاند نو و ایالت کالیفرنیا اکنون اتحادیه اروپا نیز به تصویب قوانینی در این زمینه می اندیشد .
کنار نهادن لامپ های معمولی چه ثمراتی برای کشور های عضو اتحادیه اروپا و جهان خواهد داشت ؟
هیچ وسیله الکتریکی ای در خانه ها بیش از لامپ های معمولی انرژی را هدر نمی دهد . متخصصان تأکید می ورزند که ۹۵ درصد انرژی این نوع لامپ ها تبدیل به حرارت و تنها پنج درصد آنها تبدیل به روشنایی می شود .
در اوج بحران انرژی ، استرالیا ، زلاندنو و ایالت کالیفرنیا به تازگی قانون ممنوعیت تولید لامپ های معمولی را تصویب کردند . تنها در زلاندنو مردم می توانند با استفاده از لامپ های کم مصرف سالانه نزدیک به ۲۵۰ میلیون یورو صرفه جویی کنند.
کمیسیون اتحادیه اروپا نیز تصمیم دارد تا پایان امسال ، قانون ممنوعیت تولید لامپ های معمولی را از تصویب بگذارند . در این صورت همه کشور های عضو اتحادیه نیز ناچار خواهند شد به تدریج لامپ های معمولی را از رده خارج کنند.
پایان دوره لامپ های معمولی در اروپا نزدیک است . به گزارش روزنامه "راینیشه پست" قرار است با آغاز سال ۲۰۰۹ میلادی ممنوعیت تولید لامپ های معمولی به تدریج در کشورهای عضو اتحادیه اروپا اعمال شود .
بیشتر کارخانه های تولید کننده لامپ اکنون سالهاست به سمت تولید لامپ های کم مصرف رفته اند ، با این همه سال ها طول خواهد کشید تا لامپ های کم مصرف کاملا جای لامپ های معمولی را بگیرند.
کارشناسان پیش بینی می کنند جایگزین شدن لامپ های کم مصرف ، انرژی مصرفی سالانه اروپا را به اندازه تولید ۴۶ نیروگاه بزرگ کاهش خواهد داد . یک محاسبه دیگر نشان می دهد این امر میزان گازهای سمی رها شده در فضا را هر سال ۲۳ میلیون تن کم خواهد کرد.
تعویض لامپ ها از نظر مالی نیز دارای اهمیتی فوق العاده است . نشریه الکترونیکی " کوریر " اتریش در گزارش خود از سالانه هشت میلیارد یورو صرفه جویی در مصرف برق اتحادیه اروپا می نویسد.
امروز تنها حدود هشت درصد جمعیت جهان در اروپا زندگی می کنند . بنابراین استفاده از لامپ های کم مصرف در سراسر جهان هر سال ۲۷۸ میلیون تن از میزان گازهای سمی می کاهد و سبب می شود کره زمین به حدود ۵۰۰ نیروگاه برق کمتر نیاز داشته باشد . هزینه روشنایی جهان نیز از این راه سالانه ۱۰۰ میلیارد یورو کمتر خواهد شد .
استفاده از لامپ های کم مصرف در جهان ۵۰۰ نیروگاه را خاموش خواهد کرد . نکته مهم تر این است که خود نیروگاه های برق انرژی بسیار زیادی مصرف می کنند . نوع اتمی این نیروگاه ها پرخطر و نوع زغال سوز یا نفت سوز آنها نیز ، آلوده کننده محیط زیست هستند . ضمن آنکه ایجاد هر نیروگاه ، صدها میلیون دلار هزینه برمی دارد اما آیا با تصویب قوانین می توان حق انتخاب لامپ های دلخواه را از اروپایی های خو گرفته به آزادی فردی گرفت ؟
" دانیل کناپ " سخنگوی وزارت انرژی اتریش در پاسخ این پرسش می گوید :
ـ " استفاده از لامپ های معمولی ممنوع نخواهد شد بلکه این ممنوعیت تنها شامل تولید این نوع لامپ ها می شود . بالاخره روزی می رسد که آخرین لامپ معمولی هم بسوزد و لامپ کم مصرف جای آن را بگیرد ."
اما از نظر کارشناسان دو مساله هنوز حل نشده است :
ـ افزایش ظرفیت تولید کارخانه های سازنده لامپ های کم مصرف و ایجاد سیستمی برای نابود کردن لامپ های کم مصرف سوخته زیرا این لامپ ها زباله ویژه محسوب می شوند.
جواد طالعی
خبرنگار : حسین جمارانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست