سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

باندگسترده جایگزین تلفن و تلویزیون


باندگسترده جایگزین تلفن و تلویزیون

اصلی ترین زیرساخت اینترنت خدمات متنوعی ارائه می دهد

باند گسترده را می‌توان اصلی‌ترین زیرساخت ارتباطی عرضه اینترنت پرسرعت، خدمت online و سرویس‌های نسل آینده به حساب آورد. به علاوه استفاده از باند گسترده را می‌توان یکی از اصلی‌ترین و کلیدی‌ترین شاخص‌های توسعه فناوری هر کشوری به حساب آورد. با توجه به امکان ارائه سرویس‌های متنوع بر روی باند گسترده زیرساخت مذکور می‌تواند در آینده‌ای نه چندان دور جایگزین شبکه‌های تلفن ثابت و نیز تلویزیون‌های کابلی در دنیا شود و آنها را به کناری نهد، رشد و توسعه تکنولوژی باند گسترده در دنیا در سالهای اخیر سرعت چشمگیری داشته است به گونه‌ای که طی نه ماه شاهد ۲۵درصد رشد بوده است، هم اکنون کاربران باند گسترده در دنیا در حدود ۳۵۰ میلیون نفر از جمعیت دنیا را تشکیل می‌دهند که آمار و ارقام در خور توجهی است.ماهیت خطوط باند گسترده نسبت به سایر خطوط مانند تلفن‌های ثابت و سیار متفاوت است و شاخص‌هایی که برای درصد نفوذ آن بین مشترکین و نقاط جغرافیایی در نظر گرفته می‌شود منحصر به فرد و غیر قابل مقایسه با سایرخطوط است. در این خطوط علاوه بر تعداد خطوط واگذارشده پهنای باند خطوط نیز ملاک محاسبه قرار می‌گیرد، با توجه به افزایش نیاز به پهنای باند متناسب با توسعه و افزایش سرویس‌ها پیش‌بینی می‌شود تقاضا برای باند گسترده در سال‌های آتی رشد نهایی داشته باشد.

● انواع باند گسترده

باند گسترده هم اکنون طیف وسیعی از تکنولوژی‌ها را دربرمی‌گیرد که می‌توان به

( wifi ، wimax، FTTH (fiber ta the home مودم کابلی و ( X Digital Subscriber line ( XDSL اشاره کرد که در این بین سهم XDSL و مودم‌های کابل درصدد ۹۳ درصد کل بازار باند گسترده است که مقدار قابل توجهی از سهم این تکنولوژی است.

● وضعیت باند گسترده در ایران

با توجه به ضریب نفوذ پائینی باند گسترده در ایران نسبت به سایر کشورها می‌توان موانع این پیشرفت را به شرح زیر برشمرد:

▪ قیمت بالای این تکنولوژی در کشور

▪ کیفیت پائین و عدم رضایت مشتریان فعلی که موجب خروج مشتریان از این سرویس می‌شود.

▪ تعرفه‌های بالای استفاده از خدمات شبکه زیرساخت

▪ عدم وجود بستر ارتباطی و زیرساخت‌های لازم

▪ انحصار عرضه سرویس اینترنت بر روی این بستر (در سال‌های اخیر تعداد این سرویس‌ها پیشرفت بهتری داشته است)

▪ عدم شفافیت قوانین و مقررات

▪ وابستگی باند گسترده به سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی که موجب اختلال در پاسخ‌دهی و سرویس‌دهی به مشتریان شده است.

● نرخ رشد باند گسترده

براساس بررسی‌های صورت گرفته در بین قاره‌های جهان، قاره آفریقا و نیز کشورهای حوزه خاورمیانه سریع‌ترین نرخ رشد را در بین مناطق مختلف دارا بوده‌اند و در این بین کشورهای ترکیه، مراکش و آفریقای جنوبی بیشترین نرخ رشد را از آن خود کرده‌اند و پس از آنها کشورهای بحرین، قطر، امارات و کویت قرار دارند. رتبه دوم متعلق به امریکای لاتین و اروپای شرقی است و کشورهای منطقه آسیای شرقی و جنوبی رتبه سوم نرخ رشد باند پهن را از آن خود کرده‌اند.

● عرضه در ایران

در کشور ما مشتریان خواهان سرویس باند پهن باید به یکی از دو بخش زیر جهت تهیه و تأمین سرویس خود مراجعه کنند.

۱) شرکت‌های مخابرات

۲) PAPها

شرکت‌های مخابرات استانها در بیشتر مواقع سرویسی‌های خود را انحصاراً در اختیار مشتریان کلان مانند بانک‌ها و ISPها و وزارتخانه‌ها قرار می‌دهند و از ارائه سرویس به شرکت‌های خصوصی امتناع می‌ورزند اما شرکت‌هایی که دارای مجوز (wire&wireless) در اختیار طیف گسترده‌ای از مشتریان قرار می‌دهند.

● کشورهای پیشتاز

در بین کشورهایی که در حال حاضر اقدام به ارائه سرویس باند پهن می‌نمایند می‌توان به امریکا، چین ، ژاپن، کره‌جنوبی، فرانسه، انگلیس، آلمان و کانادا اشاره داشت که بیشترین سهم را از بازار ارائه خدمات باند پهن در اختیار دارند در سال‌های اخیر کشورهایی نظیر ایتالیا و تایوان نیز با تلاش‌هایی که به عمل آورده‌اند موفق شده‌اند به جرگه این کشورهای پیش رو بپردازند و عرض اندامی در ارائه این زیرساخت داشته باشند.

● ضریب نفوذ باند پهن

بر‌اساس بررسی‌های صورت گرفته ضریب نفوذ در کشورهای کره جنوبی، هلند و هنگ‌کنگ ۲۳ درصد است که با برنامه‌هایی توسعه‌ای که این کشورها در پیش گرفته‌اند و افق‌هایی که برای رسیدن به آن طی چند سال آینده ترسیم کرده‌اند، می‌توان انتظار روندی رو به رشد را در پیشرفت و نفوذ این سرویس شاهد بود.

● باند گسترده

با توجه به مطالب عنوان شده در‌خصوص انواع باند گسترده و انواع آن که به دسته‌بندی FTTH، WIFI، Wimax، مودم کابلی و DSL تقسیم‌بندی می‌شود در زیر به صورت مختصر به هر یک از این تکنولوژی‌ها پرداخته شده است. لازم به ذکر است انواع XDSL ها و مودم‌های کابلی در مقالات قبلی همین صفحه عنوان شده است.

● FTTH تکنولوژی Fiber to the premises) FTTH )

امکان اتصال پرسرعت‌تر و با ظرفیت بیشتری نسبت به زوجهای پیچیده رسانا، خطوط XDSL و کابل‌های کواکسیکال وجود دارد. در عمل Fiber دارای پهنای باند نامحدودی است علاوه بر این‌که امکان دسترسی در فواصل طولانی‌تری را برای کاربران فراهم می‌کند، علاوه بر تمام این مزایا قیمت تمام شده کمتری نسبت به سایر تکنولوژی‌ها را دارا می‌باشد به اعتقاد صاحبنظران FTTH توانایی دستیابی به فناوری‌های همچون تصاویر سه‌بعدی، HDTV و بازی‌های online را دارد که در صورت استفاده حداکثری از تمام توان FTTH قابلیت دسترسی اینترنتی با سرعت ۳۰ گیگابایت در ثانیه توسط کاربران فراهم خواهد شد.

● WiFi

سیستم Wi-Fi را می‌توان به یک جفت گوشی واکی‌تاکی شبیه کرد، با این تفاوت که فرستنده‌های رادیویی سیستم‌های Wi-Fi قادرند تا اطلاعات را به شکل صفر و یک دیجیتالی و در حالت امواج رادیویی ارسال نمایند. این رادیوها با بهره‌گیری از استانداردهای b۱۱/۸۰۲ و g۱۱/۸۰۲ عملیات ارسال و دریافت را روی فرکانس‌های ۴/۲ و

۵ گیگاهرتز انجام می‌دهند.این رادیوها از انواع مختلفی از تکنیک‌های کدگذاری اطلاعات بهره می‌برند که نتیجه آن افزایش نرخ سرعت تبادل داده‌ها خواهد بود. به علاوه این رادیوها قابلیت تغییر فرکانس را دارا می‌باشند که موجب خواهد شد از ایجاد تداخل کار سیستم‌های مختلف wi-fi در نزدیکی یکدیگر جلوگیری به عمل آید. از نقاط ضعف این سیستم برد کوتاه آن است که حداکثر دایره‌ای به شعاع ۱۰۰ متر را تحت پوشش قرار می‌دهد.

● Wimax

Wimax را می‌توان هدیه صنعت IT به کاربران عصر حاضر دانست. با بهره‌گیری از این تکنولوژی مهندسان درصدد هستند تا در آینده‌ای نزدیک دسترسی بی‌حد و مرز به اینترنت را برای تمامی کاربران فراهم کنند و با توجه به عدم نیاز به سیم‌کشی، ضعف بزرگ فناوری‌های باند پهن فعلی را پوشش خواهد داد. در سال‌های آینده اینترنت در کنار شبکه‌های مخابراتی قرار خواهد گرفت. با توجه به اهمیت این تکنولوژی استاندارد ۱۶/۸۰۲ توسط IEEE برای این تکنولوژی در نظر گرفته شده است. به علاوه در این تکنولوژی معضلات مربوط به تداخل امواج به حداقل ممکن خواهد رسید و به علاوه در مکان‌هایی که دید مستقیم نیز وجود ندارد، می‌توان نسبت به انتقال داده، صدا و تصویر اقدام کرد و دیگر نمی‌توان نگران این نکته بود که بخشی از فضای فیزیکی دید مستقیم ندارد. از دیگر مزایای این تکنولوژی قابلیت سیار بودن آن است که موجب خواهد شد کاربر در هنگام حرکت، ارتباط خود را همچنان حفظ کرده و دچار قطعی نشود.