یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

مقایسه ۸ شوینده


مقایسه ۸ شوینده

شستشوی دست ها چرا, چقدر, چگونه

همه ما از کودکی می‌آموزیم که باید حتما روزی چندبار دست‌هایمان را بشوییم تا بدن سالم‌تری داشته باشیم ولی در دوران کودکی ما اینقدر تنوع در شوینده‌ها و صابون‌ها نبود...

باورهای مختلفی در مورد استفاده از صابون‌ها وجود دارد، برخی معتقدند صابون گلیسیرینه بهترین است و عده‌ای فکر می‌کنند اگر صابون یا ژل آنتی‌باکتریال استفاده کنند، بهداشت را دوچندان رعایت کرده‌اند و همه میکروب‌های دستشان کشته می‌شود و بیمار نمی‌شوند یا دیگر جوش نمی‌زنند. در صفحه «کالا و سلامت» این هفته به این موضوع پرداخته?ایم.

● ژل‌؛ غلیظ و قوی

شوینده‌هایی هستند که به‌شکل ژل غلیظ ساخته شده‌اند. مقدار کمی از این ژل‌ها با آب، کف زیادی درست می‌کند ولی عوارض آن و تاثیرش روی پوست تفاوتی با صابون ندارد و پاک‌کنندگی آن هم خوب است. برخی ژل‌ها هم نیازی به آب‌کشی ندارند و معمولا وقتی آب در دسترس نیست، به کار می‌روند.

● صابون جامد؛ قدیمی و متنوع

هر چه pH شوینده‌ای قلیایی‌تر باشد یعنی قدرت پاک‌کنندگی و چربی‌زدایی بیشتری دارد ولی به همان نسبت pH پوست را قلیایی‌تر می‌کند. pH صابون معمولی ۸-۵/۷ است و صدمه چندانی به پوست نمی‌زند ولی مثلا pH مایع ظرفشویی برای اینکه قدرت پاک‌کنندگی بیشتری داشته باشد، حدود ۹است و به همین دلیل مدت زمانی که پس از تماس با آن پوست قلیایی می‌ماند، طولانی‌تر و صدمه پوست بیشتر می‌شود. صابون‌های جامد انواعی دارند که کاربردشان متفاوت است و باورهای مختلفی در موردشان وجود دارد.

● صابون‌ طبی؛ ملایم و مؤثر

برخی صابون‌ها خاصیت درمانی دارند؛ مثلا در جوانان چربی‌سازی پوست آنقدر زیاد است که چربی‌ای که غدد چربی می‌سازند به حالت بلوغ و روغنی تبدیل نشده، به سطح پوست می‌رسد و به صورت پوسته‌های چرب و چسبنده روی پوست قرار می‌گیرد. برای این بیماران صابون‌هایی تجویز می‌شود که از مواد مخصوصی ساخته شده‌اند و باعث کم‌کار شدن غدد چربی می‌شوند و این پوسته‌های چرب را بیشتر از بین می‌برند.

● دستمال‌ مرطوب؛ بی نیاز از آبکشی

دستمال‌های مرطوب‌ برای کسانی که پوست خشک و حساسی دارند، ساخته شده است. ظاهر این دستمال‌ها مانند دستمال کاغذی‌ نمدار است و بدون اینکه نیازی به آب باشد، با کشیدن آنها روی پوست، آلودگی و چربی‌ها تا حد زیادی کاهش می‌یابد. این دستمال‌ها مخصوصا برای افراد دچار اگزما و با پوست‌های حساس مناسب است.

● صابون آرایشی؛ حاوی عطر و اسانس زیاد

همان‌طور که از نامشان پیداست، عطر و اسانس بیشتری به آنها افزوده شده و اگر کسی به عطرها حساسیت داشته باشد، با مصرف این صابون‌ها هم دچار حساسیت خواهدشد.

● صابون‌ شفاف؛ ملایم و مفید

بسیار ملایم هستند و خاصیت چربی‌زدایی‌شان کم است بنابراین برای جوانی که صورت پر از جوش یا چربی دارد، مناسب نیستند ولی برای کودکان و افراد مسن و کسانی که پوست خشک و حساس دارند، می‌تواند مفید باشد اما این باور که هر کس مشکل پوستی دارد بهتر است از این صابون‌ها استفاده کند، غلط است.

● صابون مایع؛ بهداشتی تر از صابون جامد

صابون‌های مایع از نظر پاک‌کنندگی مانند صابون‌های جامد هستند ولی از آنجا که به حالت مایع‌اند، پس از شستشو با آنها pH پوست سریع‌تر به حالت طبیعی برمی‌گردد و پوست بهتر می‌تواند با عوارض آن مبارزه کند.

یکی از مزیت‌های صابون مایع نسبت به صابون جامد این است که استفاده از آن بهداشتی‌تر است. درست است که صابون جامد ضدعفونی می‌کند ولی چون مرطوب است، ممکن‌است میکروب‌های دست کسی که از آن استفاده کرده رویش باقی بماند و وقتی دیگری بلافاصله از این صابون استفاده می‌کند، میکروب‌ها به دست او منتقل می‌شود بنابراین حتی اعضای یک خانواده هم باید هرکدام صابون شخصی داشته باشند و این صابون‌ها برای مکان‌های عمومی اصلا مناسب نیستند.

● صابون بچه؛ ملایم ترین

پوست همه گروه‌های سنی چربی و تعریق یکسان ندارد و مثلا پوست کودکان و افراد مسن خشک‌تر از جوانانی است که تحت‌تاثیر هورمون‌های جنسی و فعالیت فیزیکی بیشتر، تعریق بیشتری دارند. به همین دلیل صابون‌های مخصوصی برای بچه‌ها ساخته‌شده که قدرت پاک‌کنندگی‌شان کمتر است و ملایم‌تر‌ند. از سوی دیگر برای اینکه ماده لوریل سولفات سدیم که ماده موثر همه شوینده‌هاست، چشم کودک را نسوزاند، موادی به این صابون‌ها می‌افزایند. این صابون‌ها برای کسانی هم که به علت وسواس یا نوع شغل مدام با آب و مواد شوینده در تماس هستند هم مناسب‌تر است.

اقدس عارف