یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

خطر غرق شدن در بیماری‌ها


خطر غرق شدن در بیماری‌ها

فصل تابستان است و بازار استفاده از استخرها مثل هوای تابستانی داغ. این روزها تعداد کسانی که خود را به آب می‌زنند، رو به فزونی است. در واقع آب منشاء حیات و در این فصول گرم، ارزش آن …

فصل تابستان است و بازار استفاده از استخرها مثل هوای تابستانی داغ. این روزها تعداد کسانی که خود را به آب می‌زنند، رو به فزونی است. در واقع آب منشاء حیات و در این فصول گرم، ارزش آن بیشتر است. تعدادی از مردم استخرهای رو باز را ترجیح می‌دهند، در حالی‌که تعداد کسانی هم که از استخرهای سر پوشیده استفاده می‌کنند، کم نیست. آن دسته از استخرها که زیر نظر سازمان تربیت بدنی کار نمی‌کنند (مثل آنهایی که در باغ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند) مشکلات خودشان را دارند. در این موارد بیشتر بیماران دچار سوختگی ناشی از آفتاب می‌شوند یا به علت آلوده بودن آن و عدم استفاده از کلر (به‌خصوص کودکان که موقع آب‌تنی مقداری از آب را می‌نوشند) دچار انواعی از بیماری‌های انگلی، اسهال و عفونت‌های روده‌ای شایع می‌شوند. در این مواقع راه پیشگیری از بیماری، تعویض مرتب آب استخر و راه جلوگیری از آفتاب‌سوختگی، استفاده از انواع ضدآفتاب مقاوم به آب است. البته شست‌وشوی بعد از آب‌تنی با آب سالم نیز اهمیت فراوانی دارد. در کنگره اخیر پوست که در کره جنوبی برگزار شد، اهمیت آب پاکیزه برای از بین رفتن میکروب‌های ناقل انواع بیماری‌های پوست به تفصیل شرح داده شد. نکته جالب این است که شست‌وشو با آب جاری و پاکیزه به تنهایی عامل نگهدارنده بوده و مواد پاک‌کننده اضافی مانند شامپو و صابون به اندازه خود استفاده از آب سالم اثرگذار نیستند.

استخرهای زیر پوشش سازمان تربیت بدنی معمولا پوشیده هستند بنابراین خطر آفتاب‌سوختگی وجود ندارد، ولی انواعی از بیماری‌های پوستی مانند بیماری‌های قارچی و ویروسی به دلایل خاص از طریق آب آلوده قابل انتقال هستند. برای مثال قارچ کف پا («تینه آپدیس») از طریق رطوبت و استفاده از حوله مشترک قابل انتقال است یا در اثر استفاده از دمپایی مشترک یا راه رفتن بدون دمپایی تمیز در اطراف استخر پدید می‌آید. علاوه‌ براین، زگیل که یک بیماری ویروسی است، می‌تواند در اثر وجود خراش‌های ناچیز پوستی که اغلب مشخص نیستند، وارد پوست شده و به افراد دیگر انتقال پیدا کند. برای پیشگیری، دوش گرفتن قبل از ورود به استخر لازم است و پس از آن نیز برای از بین رفتن عوامل پاتوژن یا بیماری‌زا دوش گرفتن و استفاده از شامپو و صابون لازم است. در واقع بهترین راه درمان این بیماری‌ها قبل از شناست، شستن البسه و حوله‌ها با آب ۴۰‌درجه به مدت ۴۰ دقیقه در از بین رفتن این عوامل در محیط و لباس‌ها موثر است ولی در هر صورت شخص آلوده باید با استفاده از شامپوهای ضدقارچ یا زیر نظر پزشک، این بیماری‌ها را درمان کند تا از انتقال آن به دیگران ممانعت به عمل‌ آید.

وارت‌ها یا همان زگیل‌ها می‌توانند به خصوص از طریق خراش‌های حتی خیلی سطحی وارد پوست شده و ایجاد بیماری کنند. زگیل گاهی به درمان مقاوم است، بنابراین استفاده از وسایل شخصی مانند دمپایی و حوله الزامی است. بیماری ایدز یا همان ویروس کشنده دستگاه ایمنی می‌تواند در آب استخر مدتی زنده بماند ولی انتقال آن از این طریق نامحتمل است.

بیماری‌های عفونی در زنان از بیماری‌های شایع دیگر هستند که می‌توانند به علت رطوبت که عامل تشدیدکننده و تحریک‌کننده بیماری است، از طریق شنا مشکل‌آفرین شوند ولی اغلب با شست‌وشوی ساده یا استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده مخصوص که در داروخانه‌ها موجودند، می‌توان تا حد زیادی از بروز آنها از این طریق پیشگیری کرد. استفاده از کلاه شنا از اثر مخرب کلر بر موها می‌کاهد ولی در صورت استفاده به مدت طولانی خود می‌تواند موجب تشدید ریزش مو شود. استفاده از کلاه‌های با جنس نرم‌تر بهتر است.

کونژنکتیویت یا التهاب پلک‌ها که گاهی با التهاب و خشکی پوست همراه است و در افرادی که مستعد اگزما هستند، پدید می‌آید نیز از مشکلات شایع پوستی در این موارد است. علت آن خود آب و کلر درون آب است. استفاده از عینک شنا برای جلوگیری از آن لازم است. خارش پس از شنا بیشتر به علت خشکی پوست بوده و درمان آن، استفاده از امولینت‌ها یا مرطوب‌کننده‌های پوستی و استفاده از مواد شوینده ملایم مانند شامپوهای بچه است.

به‌طور کلی می‌توان گفت که انواع بسیاری از بیماری‌های ناشی از استخر را می‌توان با استفاده از دوش قبل از ورود به استخر، مراقبت از خوردن آب استخر در حین شنا، استفاده از کلاه مناسب برای جلوگیری از خشکی، خارش و ریزش مو، استفاده از لوازم شخصی مانند کلاه، عینک و دمپایی تمیز، دوش گرفتن پس از خاتمه شنا و استفاده از حوله شخصی تمیز پیشگیری کرد.

از طرف دیگر کارکنان استخر باید از کلر استاندارد که میزان مشخصی برای ضدعفونی کردن آب دارد و با استفاده از دستگاه‌های تصفیه‌کننده آب، شست‌وشوی مرتب محیط اطراف منبع و ضدعفونی آن با مواد ضدعفونی‌کننده، ممانعت از ورود کودکان کم‌سن به آب یا افرادی که دچار کاهش سیستم ایمنی و مستعد به بیماری هستند، موجب کاهش شیوع این بیماری‌ها شده، در حفظ سلامت افراد نقش اساسی ایفا کنند.

دکتر الهه باطنی

متخصص پوست و مو