یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
همه چیز زیر سایه دوپینگ
● تنزل چشمگیر «توردوفرانس»در غیاب مدعیان اصلی
دوشنبه روز تعطیل و استراحت برای شركت كنندگان پرشمار مسابقات دوچرخه سواری «دور فرانسه» بود، اما عصر دیروز آنها دوباره پای به میدان نهادند تا نهمین مرحله پیكارهای امسال را برگزار كنند.
این مرحله به مسافت ۱۷۰ كیلومتر از شهر بوردو تا منطقه داكس فرانسه انجام پذیرفت و تور ۲۰۰۶ قدم دیگری در راه تكامل و رسیدن به نقطه پایانی خود برداشت و صدرنشینانی چون سرگئی هونچار اوكراینی از تیم «تی. موبایل»، فلوید لندیس آمریكایی از تیم فوناك و مایكل راجرز استرالیایی و پاتریك سین كویتز آلمانی كه هر دو مانند هونچار عضو تیم تی. موبایل هستند و همچنین رابی مك ایون استرالیایی برای حفظ جا و موقعیت خود در جدول دست به تلاشی تازه زدند.اما ساده لوحی است اگر تور امسال را فقط از دریچه «نتیجه جویی» صرف تعقیب و به قضایای مهمتر و اصلی و تبعات آن توجه نكنیم و این را نگوییم كه مطرح ترین مسابقه دوچرخه سواری جهان و یكی از سه تور كلاسیك این ورزش اسیر و قربانی پدیده دوپینگ و ملاحظات آن شده و تنزل درجه محسوس و چشمگیری داشته است.
افشای ناگهانی و شوكه كننده ماجرای دوپینگ و تقلب های دارویی در این رقابت ها اتفاق تازه ای نیست و در سال ۱۹۹۹ و در یكی دو نوبت دیگر نیز مشابه قضایای امسال را داشته ایم. شاید امسال شروع این قضیه مستقیماً به تور دوفرانس مربوط نشود و اتفاق شروع كننده قضیه به افشای نتایج دوپینگ در دور اسپانیا، دیگر تور كلاسیك این ورزش، برگردد، ولی افشای تقلب های گسترده موجود در این زمینه و اعلام این كه در «ووئلتا» خطاهای زیادی روی داده است، درست در آستانه شروع توردوفرانس شكل گرفت و در نتیجه تبعات آن نیز بیشتر طی همین رقابت ها تحقق یافته است.
نگاهی به افراد و تیم هایی كه متهم به دوپینگ طی پیكارهای ووئلتا شدند و به تبع آن امكانات حضور در آوردگاه فرانسه را از دست دادند، نشان می داد كه تعداد متهمان فراتر از تصورات بوده و به كیفیت توردوفرانس نیز لطمه زیادی زده است. قرار بود ۱۸۹ دوچرخه سوار پا در این مسابقات بگذارند اما این تعداد پس از حذف خاطیان و متهمان به دوپینگ به ۱۷۶ كاهش یافت و از آنجا كه تیم ها تصمیم گرفتند كسانی را به جای متهمان به تركیب خود اضافه نكنند، تور امسال با همین تعداد دوچرخه سوار شروع شده و ادامه یافته است.
وقتی ماجرای تقلب های روی داده در اسپانیا افشا شد، فقط چند ساعت به شروع «پیش مرحله» و بهتر بگوییم اولین دور رقابت های توردوفرانس مانده بود و همه در خط شروع در استراسبورگ گرد آمده و پای در ركاب گذاشته بودند.
این شهر نقطه ای بود كه تور امسال «دور فرانسه» با یك مسابقه تایم تریل ۷ كیلومتری شروع می شد و در ۲۲ روز بعدی مسیری ۲۲۷۲ مایلی در سطح فرانسه و هر سه كشور مجاور آن پوشش داده شده است و البته هنوز نیمه بیشتر راه باقی است. نیمه ای كه مثل نیمه نخست پیكارهای امسال تحت الشعاع ماجرای دوپینگ و بیرون رانده شدن شماری قابل توجه از مدعیان اصلی قرار دارد و شاید مطلع شده باشید كه سرآمد این مدعیان «ایوان باسو» ایتالیایی و «یان اولریش» آلمانی بوده اند.
كسانی كه در «عصر پس از لنس آرمسترانگ» و بعد از بازنشستگی فاتح ۷ دوره متوالی پیكارهای «دور فرانسه» شانس داران اصلی به شمار می آمدند. این هم از دست قضا و قدر است كه كسانی كه سال ها در انتظار كنار رفتن آرمسترانگ از صحنه به قصد كسب عنوان قهرمانی در مهمترین تورنمنت دوچرخه سواری جهان بودند، به محض وقوع این رویداد و در اولین «توردوفرانس بدون آرمسترانگ» دچار مشكلی بزرگ شدند و از پای درآمدند و به واقع قبل از شروع كارزار اصلی از صحنه خارج شدند و این چیزی بود كه هیچ كس تصورش را نمی كرد.
● از نو
به واقع در تمام یك سال اخیر و پس از كناره گیری آرمسترانگ اكثر سئوال ها و حرف ها پیرامون اولریش بود و همگان می گفتند این بهترین فرصت برای این ركابزن ۳۳ساله عضو تیم تی. موبایل است تا پس از اكتفا به تك قهرمانی اش در سال ۱۹۹۷ و ۴ بار رتبه دومی، دو مرتبه رتبه سومی و یك بار رتبه چهارمی طی سال های بعدی سرانجام به حركت درآید و به نقطه اوج برسد و در غیاب آرمسترانگ همه چیز را از نو آغاز كند.
او به «جیرو دیتالیا» (دومین تور كلاسیك این ورزش پس از دور فرانسه) پای نهاده و به رغم كسب عنوان و درجه ای نازل ادعا كرده بود كه آمادگی لازم را برای فتح توردوفرانس از همین طریق به دست آورده و حتی وقتی به چاق بودن های همیشگی او و سهل انگاری های مكرر وی اشاره شده و به عنوان یك عیب بزرگ و سد و عاملی بازدارنده روی آن مانور داده شده بود، اولریش در مقام دفاع از خود با شور و حرارت سخن گفته و اتهامات را رد كرده و گفته بود كه از هر زمانی طی دو سه سال اخیر مهیاتر است. شاید رایزنی او قدری خوش بینانه و مفرط بوده باشد، اما تردیدی نیست كه این می توانست بهترین یورش اولریش به سوی قهرمانی در توردوفرانس از ۱۹۹۷ به بعد باشد.
این هم از اقبال نامساعد اولریش بود كه درست در همان پیكارهای «دور ایتالیا» ایوان باسو از درجه و مرتبه یكی از مدعیان اصلی به منزلت و مرتبت مدعی اول صعود كرده و با قبضه كردن جیرو و منكوب كردن اولریش و سایرین به طرز غریب و وسیعی برای پیروزی در ارتفاعات آلپ و پیر نه و رسیدن به شانزه لیزه در پیشاپیش سایر مدعیان خط و نشان كشیده بود.
از همان جا بود كه به نظر رسید باسو و اولریش به عنوان مدعیان اصلی «تور» به فرانسه سفر خواهند كرد و بعید است كه كسی حریف شان شود، اما غوغای افشای دوپینگ كه نقطه شروع آن «ووئلتا» بود و تبعات آن به جیرو بسط یافت، همه این محاسبات را به هم ریخت و بهتر بگوییم سیما و كیفیات پیكارهای توردوفرانس را نیز مخدوش كرد و بدیهی است كه پس از حذف دو مدعی اول، «دور فرانسه» حالتی كاملاً متفاوت یافته و دچار تنزل آشكار شده باشد.
نقطه شروع این ماجراها موقعی ترسیم شد كه مقام های قضایی اسپانیا یك گزارش ۴۰ برگی مستدل را كه پیرامون حضور ركابزنان دوپینگی و وابستگان آنها در رقابت های «دور اسپانیا» بود، تحویل مدیران اجرایی این مسابقات دادند و طی آن مشخص شد كه به بسیاری از ركابزنان حاضر در مسابقات به طور سیستماتیك و برنامه ریزی شده دارو و مواد نیروزا ارائه می شده و حتی از سیستم دوپینگ خونی و بهتر بگوییم تعویض خون برای تقویت آنها استفاده می شده است.نام ۱۰ ركابزن به عنوان افراد خاطی به طور مشخص و بدون هیچ ابهامی در این گزارش آمده بود و عجبا كه نام های باسو و اولریش هم در میان آنها بود.
تمام قرارهای مربوط به حضور آنها در تور گذاشته شده بود اما توفان از راه رسید و باعث كنار گذاشته شدن آنها از مسابقات «دور فرانسه» شد، ضمن اینكه بدنامی حاصله به كل ورزش دوچرخه سواری لطمه اساسی تازه ای را وارد كرد و همگان به یاد سال های پایانی دهه پیشین افتادند. موقعی كه ماموران پلیس و قضایی فرانسه بدون اعلام قبلی از اردوی این تیم به آن تیم می رفتند و هر جا پا می گذاشتند كیسه ای پر از هوا و سرنگ و مواد نیروزا می یافتند و رسوایی دوپینگ لطمه ای گران را به «دور فرانسه» وارد كرده و ناامیدی مطلق بر همه چیز سایه انداخته بود از قضا آن ایام مصادف با شروع حكومت طولانی مدت لنس آرمسترانگ در معتبرترین تورنمنت دوچرخه سواری عالم بود.
● تیم تی . موبایل ضرر نكرد، اما...
نتایج مسابقات جاری در فرانسه همان طور كه در ابتدای مطلب پیش رو به آن اشاره شد حاكی از تضعیف شدید تیم تی . موبایل نبوده و برعكس ركابزنان زبده این تیم چهار رتبه از شش رتبه اولی را در جدول رده بندی كلی تور در اختیار گرفته اند.در عین حال نمی توان منكر شد كه آثار افشای دوپینگ و حذف تعدادی از اعضای تیم تی. موبایل بر این تیم فراوان بوده است. به واقع در فاصله چند ساعت مانده به شروع رقابت ها به اطلاع تیم «تی . موبایل» رسانده شد كه حداقل سه تن از اعضای این تیم نام شان در لیست هست و در مظان اتهامات دوپینگ قرار گرفته اند. یكی از آنها اولریش بود كه پیشتر وصفش رفت، دیگری «اسكار سویا» هم تیمی او و سومی رودی پونیج مشاور سال های طولانی اولریش.
مدیران تی . موبایل به سرعت به اطلاع این سه نفر رساندند كه باید كنار بروند و افزودند كه جایی هم برای اغماض نیست. لوك ایسنگا سخنگوی تیم تی. موبایل امروز كه بیش از ۱۰ روز از آن افشاگری و ماجرا و كنار گذاشته شدن سه عضو این تیم می گذرد، می گوید: «ماجرا بسیار صریح و روشن بود و جایی هم برای تردید و انكار وجود نداشت ما مجبور بودیم بی برو و برگرد كنار برویم و صحنه را از متهمان خالی كنیم و همین كار را نیز انجام دادیم.»اگر بخواهیم قدری گسترده تر و دقیق تر سخن بگوییم، باید متذكر شویم كه نام ركابزنان و افراد دخیل در ماجرا و متهم شده ها به چیزی فراتر از ۵۰ نفر می رسیده است.
همه آنها مرتبط با یك پزشك تشخیص داده شده اند كه نامش یوفمیانو فوئنتس است و این آدم در اردیبهشت ماه امسال در ارتباط با یك شبكه گسترده تامین و توزیع مواد نیروزا بازداشت شده و از همان زمان افشای تدریجی ماجرای دوپینگ در اسپانیا و به تبع آن در چند كشور دیگر اروپایی آغاز شده بود.پلیس، چندی پیش در هجوم به یك لابراتوار تولید مواد نیروزا در مادرید مقدار زیادی از این مواد را در آنجا كشف كرده و سپس سرنخ ماجرا را یافته و به نقطه فعلی رسیده بود. ژان ماری لوبلان مدیر رقابت های امسال دوچرخه سواری «دور فرانسه» نیز هیچ چیز را پنهان نكرده بود. او گفته بود: «مدارك مستدلی از جانب اسپانیایی ها به دست ما رسیده بود كه اضافه بر اولریش، باسو و سویا نام فرانچسكو مانسبو را نیز به عنوان یكی از خاطیان می آورد. ابهامی وجود ندارد. هم اسم خاطیان بود و هم داروی مصرفی شان و هم زمان اقدام و رویكردشان به دوپینگ. رد كردن این ادعا امكان پذیر نبود.
كار از حد ظن و گمان بسیار فراتر می رفت و یك چیز ثابت شده و قطعی به نظر می رسید. بدتر از همه اینكه ثابت شد دوپینگ آنها نه یك مسئله نوبتی و فصلی و موقتی بلكه یك چیز سازماندهی شده بود و اولین توصیه اكیدی كه به ما صورت گرفت و ما هم آن را اجرا كردیم، لزوم كنار نهادن خاطیان بود.»
● آرزوهای بزرگ
افسون ایوان باسو قابل فهم بود. او در سال ،۲۰۰۵ در زمان به ثبت رسیدن هفتمین قهرمانی متوالی برای آرمسترانگ به رتبه دومی رسیده بود و قهرمانی قاطعانه و بدون تردیدش در تور خانگی (جیرو) طی سال جاری همه را متقاعد كرده بود كه او با آمدن به فرانسه به مقام قهرمانی توردوفرانس هم خواهد رسید و آرزوهای رقیب بزرگ ژرمن خود یعنی اولریش را نیز دفن خواهد كرد. وقتی این خبر پخش شد كه او هم جزء متهمان است بلافاصله بار سفرش را بست و به ایتالیا بازگشت و تیم او كه «CSC» نام دارد، ستاره اول خود را در یك چشم به هم زدن از دست داد.باسو هنوز مدعی است كه گناهی نكرده و دوپینگی نیست.
اولریش نیز همین طور و مانسبو هم كه عضو تیم «AG۲R» است، همین ادعا را مطرح كرده است، اما حقیقت تنها چیزی است كه در این ارتباط مفهوم و ارزش ندارد و در حالی كه همه چیز زیر سایه دوپینگ رفته، هر كسی كوشیده است فقط زمینه اجرای توردوفرانس و ادامه آن را مهیا كند و با سایر مسائل كاری نداشته باشد.
تیم های «CSC» و «تی. موبایل» توانسته اند با استفاده از قانونی كه تصریح می دارد چكاپ ركابزنان آنها توسط هر مقام و فرد مسئولی خارج از حیطه و حوزه این تیم غیرممكن و خلاف قانون است، از نزدیك شدن پزشكان غریبه به ركابزنان متهم جلوگیری كنند، اما این تنها كار بازدارنده و هوشمندانه ای بوده كه از آنها سر زده، زیرا میدان در غیاب ستاره های اصلی به دست سایر ركابزنان افتاده و هر چند تی. موبایل به سوی قهرمانی با افرادی تازه پیش می تازد، اما بسیاری از جذابیت های مسابقه ای كه قرار بود امسال به عنوان «اولین دوره تور بدون آرمسترانگ طی۱۰ سال اخیر» هیجان تازه ای را تجربه كند، زایل شده است و حتی درخشش های مقطعی امثال هونچار، راجرز، منچوف، لنویس، سین كویتز و آندریاس كلودن نیز این مشكل را حل نكرده است.
منبع: Sports Illustrated
وصال روحانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست