پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
هشت تصمیم جی هشت
نتایج اجلاس اخیر گروه هشت در ژاپن شامل موارد متعددی می شود. صرف نظر از معادلات سیاسی و از جمله تحولات پرونده هسته ای ایران و نیز تحولات زیمبابوه، جی هشت درباره برخی از تحولات اقتصادی و اجتماعی نیز تصمیماتی اتخاذ کرد:
۱) ابراز نگرانی شدید از افزایش قیمت جهانی نفت و مواد غذایی بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفته است که جهان اکنون با سه بحران همزمان روبه رو است:
الف) افزایش بهای مواد خوراکی،
ب) نفت
ج) بحران شرایط آب و هوایی.
تا پیش از اجلاس، سران جی هشت در ژاپن نیز برای اغلب کشورهای عضو این گروه موضوع تغییرات وضعیت آب و هوایی و یافتن تدابیری برای جلوگیری از گرم تر شدن زمین در اولویت قرار داشت و کشور ژاپن هم در آغاز قصد داشت که امسال این موضوع را در کانون توجه سران گروه هشت قرار بدهد اما با شدت گرفتن روند گرانی کالاهای مصرفی و تورم در جهان که بر میزان کمک های کشورهای توانمند به کشورهای در حال توسعه تاثیری منفی داشته، اولویت ها تغییر کرد. رهبران گروه هشت در پایان نشست خود در ژاپن با ابراز نگرانی شدید از افزایش قیمت نفت و مواد غذایی در جهان تورم را مهم ترین چالش فراروی اقتصاد جهانی معرفی کردند.آنها اعلام کردند ما به شدت نگران افزایش شدید قیمت نفت هستیم. اقتصاد جهانی در حال حاضر با نااطمینانی های زیادی روبه رو است و ریسک های زیادی اقتصاد جهان را تهدید می کند. سه نهاد سازمان ملل نیز پیش از اجلاس مشترکاً از رهبران گروه هشت خواستند با هدف مبارزه با گرسنگی، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی را افزایش دهند. مقام های ارشد سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل FAO))، صندوق بین المللی توسعه کشاورزی (IFAD) و برنامه جهانی غذا (WFP) در بیانیه ای که منتشر کردند، تصریح کردند دلیل عمده بحران کنونی مواد غذایی، کاهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی است. سه نهاد سازمان ملل معتقدند برای ریشه کن کردن فقر و گرسنگی کشور های فقیر هیچ چاره ای جز تقویت توانایی آنها برای تغذیه خود در پیش نیست؛همان توانایی که این کشورها در پی سال ها واردات محصولات کشاورزی ارزان قیمت از دست داده اند.این بیانیه اعلام کرد:رهبران گروه هشت می توانند با تغییر گرایش های کنونی و حرکت در جهت گسترش کمک های روستایی و کشاورزی در امر مبارزه با فقر و گرسنگی نقشی موثر بازی کنند.
۲) ضرورت نشست مشترک کشورهای تولید کننده و مصرف کننده نفت رهبران آمریکا، ژاپن، آلمان، ایتالیا، انگلیس، فرانسه، کانادا و روسیه پیشنهاد برپایی اجلاس مشترک بین کشورهای تولید کننده و مصرف کننده نفت را با موضوع بهره وری انرژی مطرح کردند. در روز دوم اجلاس سران «گروه هشت» شرکت کنندگان درخصوص لزوم تثبیت بهای نفت و مواد خوراکی به توافق رسیدند. نگرانی اصلی سران هشت کشور صنعتی جهان، روند تورم در اقتصادی جهانی بود. تاکید سران آمریکا و ژاپن درباره مقابله با افزایش قیمت نفت هم نشان دهنده توجه ویژه سران این کشورها به مشکلات بخش انرژی بود. یاسو فوکودا نخست وزیر ژاپن اعلام کرد:ژاپن و آمریکا با اتخاذ تدابیر فوری در برابر افزایش فزاینده قیمت های نفت و موادغذایی و برقراری ثبات اقتصادی در جهان توافق کردند. دیوید کوهن دبیر موسسه اکشن اکونومیکس سنگاپور در این باره می گوید: «افزایش قیمت نفت دورنمای اقتصاد جهانی را با ابهام روبه رو کرده است و افزایش تورم در سراسر نقاط جهان به خوبی احساس می شود.»
۳) احداث هزار واحد نیروگاه هسته ای طبق گفته نخست وزیر ایتالیا در جریان نشست گروه هشت بحث شد با هدف مقابله با تقاضای فزاینده به انرژی بیش از هزار واحد نیروگاه هسته ای توسط این گروه احداث شود. براساس این گزارش شرکت ادیسون دومین شرکت نیروگاهی ایتالیا آمادگی خود را برای احداث نیروگاه های جدید هسته ای در این کشور اعلام کرده است.روبرتو پوتی رئیس بخش توسعه شرکت ادیسون اعلام کرده:شرکت وی آماده است تا نسل های چهارم و پنجم نیروگاه های هسته ای را در ایتالیا احداث کند. ساخت این نیروگاه ها از سال ۲۰۱۲ آغاز خواهد شد. ایتالیا تنها عضو گروه هشت است که از سال ۱۹۸۷ و وقوع فاجعه چرنوویل تاکنون نیروگاه هسته ای جدیدی احداث نکرده است.
۴) امیدواری به وضعیت بلندمدت اقتصادی گروه هشت در بیانیه خود نسبت به وضعیت بلندمدت اقتصاد کشورهای صنعتی ابراز امیدواری کرده و اعلام کرد با اتخاذ سیاست های مناسب پولی و مالی می توان ثبات اقتصادی در کشورهای صنعتی را حفظ کرد. براساس این گزارش صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است افزایش قیمت نفت و مواد غذایی موجب خواهد شد تا نرخ تورم در کشورهای صنعتی و توسعه یافته امسال به بالاترین رقم خود از سال ۱۹۹۵ میلادی برسد و رشد اقتصادی این کشورها نیز به پایین ترین رقم خود طی هفت سال اخیر خواهد رسید. جان کیرتون استاد دانشگاه تورنتو و مدیر گروه تحقیقاتی گروه هشت در این باره می گوید: «رهبران گروه هشت به خوبی می دانند که تورم دشمن شماره یک اقتصاد کشورهای صنعتی است.» نوبو تاناکا رئیس سازمان بین المللی انرژی نیز می گوید: «افزایش قیمت نفت، اقتصاد جهانی را در شرایط فوق العاده حساسی قرار داده است.»
۵) توافق بر سر سوخت های گیاهی کشورهای عضو گروه هشت در نشست های خود همچنین تلاش کردند به رغم مواضع مختلفشان درباره سوخت های گیاهی و تاثیر آن بر وضعیت تغذیه در جهان در این زمینه به توافق دست یابند. سوخت های گیاهی که پیش از این به عنوان روشی برای مبارزه با گرم شدن زمین از طریق کاهش استفاده از سوخت های فسیلی مورد توجه قرار گرفته بود، در حال حاضر به عنوان یکی از علل افزایش بهای مواد غذایی محکوم شده است زیرا از محصولات کشاورزی غذایی، برای تولید این سوخت ها استفاده می شود.
۶) تغییرات آب و هوایی و ضرورت کاهش ۵۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۵۰ دیدگاه مشترک مبنی بر جامعه ای با میزان کربن کم آرمان گروه هشت است. هشت کشور قدرتمند صنعتی جهان که در نشست گروه هشت شرکت کردند، از کاهش۵۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۵۰ حمایت کردند. آنها همچنین از سایر اقتصادهای بزرگ جهان خواستند تا در تلاش برای مقابله با پدیده خطرناک گرم شدن تدریجی زمین شرکت کنند. کشورهای گروه هشت تایید کردند کاهش ۵۰ درصدی انتشار گازهای گلخانه ای تا سال ۲۰۵۰ باید یک هدف جهانی باشد.گروه هشت در زیر فشار فزاینده ای برای دستیابی به موافقت کشورهای ثروتمند جهان برای تسریع آغاز مذاکرات به تعویق افتاده ای که رهبری آن را سازمان ملل برعهده داشته، بوده است. این مذاکرات به منظور امضای پیمانی جدید برای مبارزه با گرم شدن تدریجی زمین تا پایان سال آینده بوده است. - ۷- ارسال ۱۰۰ میلیون پشه بند به آفریقا گروه هشت کشور صنعتی طرح اقدامی را در زمینه بهداشت و مبارزه با بیماری های مسری تصویب کرد. این برنامه پیگیری سالانه اوضاع بهداشت جهانی را در کشورهای گروه هشت پیش بینی می کند. این سند همچنین نه تنها بیماری های فعلی را مد نظر قرار می دهد بلکه بیماری های فراموش شده را که اغلب ریشه آفریقایی دارند از جمله تب دنگی مورد ملاحظه قرار خواهد داد. این بیماری ها که بیش از یک میلیارد تن در جهان با آن مواجه هستند خطر مهمی برای روسیه به شمار می رود. گروه هشت از کشورها می خواهد تا دورنمای سال ۲۰۱۰ دسترسی مردم خود را به درمان بیماری های مسری از جمله ایدز تضمین کنند. سل نیز در این سند مورد توجه خاص قرار خواهد گرفت زیرا اشکالی از این بیماری هنوز غیرقابل درمان باقی مانده است. در سال های آینده گروه هشت در ۳۰ کشور آفریقایی عملیات پیشگیری از مالاریا را اجرا و ۱۰۰ میلیون پشه بند به آفریقا ارسال می کند. جنگ ها و فجایع طبیعی به طور چشمگیری مبارزه با مالاریا را در سال های اخیر پیچیده کرده است.
۸) به رسمیت نشناختن ریاست جمهوری موگابه و تهدیدهای مالی علیه زیمبابوه زیمبابوه موضع گروه هشت مبنی بر به رسمیت نشناختن ریاست جمهوری رابرت موگابه و تهدیدهای مالی علیه این رژیم را نژادپرستانه و توهین آمیز به مسوولان آفریقایی می داند.گروه هشت در بیانیه مربوط به اوضاع سیاسی زیمبابوه از اینکه مقامات این کشور با خشونت مانع تراشی و هراس افکنی مانع از برگزاری انتخابات آزاد و شفاف در زیمبابوه شده اند، ابراز تاسف کرد. گروه هشت همچنین اعلام کرد: قانونی بودن دولتی که اراده ملت زیمبابوه را منعکس نکند، به رسمیت نمی شناسند. دور دوم انتخابات ریاست جمهوری زیمبابوه در حالی برگزار شد که رهبر حزب مخالفان این کشور از ادامه رقابت کناره گیری کرده بود. موگابه دو روز پس از برگزاری انتخابات سوگند ریاست جمهوری یاد کرد که با انتقادهای شدیدی از سوی کشورهای غربی مواجه شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست