پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شیرخواران را چگونه از شیر بگیریم


شیرخواران را چگونه از شیر بگیریم

در کشورهای مختلف زمان از شیر گرفتن متفاوت است و آخرین اطلاعات و توصیه‌ها ۲ سالگی و بیشتر را پیشنهاد می‌کنند (توصیه قرآن کریم ۲ سال است اما بیش از ۲ سال را منع نکرده است). تصمیم در …

در کشورهای مختلف زمان از شیر گرفتن متفاوت است و آخرین اطلاعات و توصیه‌ها ۲ سالگی و بیشتر را پیشنهاد می‌کنند (توصیه قرآن کریم ۲ سال است اما بیش از ۲ سال را منع نکرده است). تصمیم در مورد از شیر گرفتن به شرایط جسمی و ‌روانی مادر و کودک و ویژگی‌های خانواده بستگی دارد. جزییات عملی از شیر گرفتن به سن کودک و رویکردی که مادر در پیش می‌گیرد، بستگی دارد.

بهترین روش از شیر گرفتن، روش تدریجی است که همراه با عشق و علاقه و هم برای مادر و هم برای کودک بسیار راحت‌تر است و بدون مشکل و در طی چند ماه اتفاق می‌افتد، بنابراین بعد از ۲ سال کامل که کودک از شیر مادر بهره‌مند شده و ۵ وعده در روز (۳ وعده غذای اصلی و ۲ میان‌وعده) غذا می‌خورد و مایعات را هم با لیوان می‌نوشد، می‌توان ۲-۱ وعده شیر پاستوریزه یا آبمیوه را جایگزین شیر مادر کرد (با لیوان یا فنجان بنوشد). در این روش بهتر است هر ۳-۲ روز یک بار بیش از یک وعده شیردهی حذف نشود. در این زمان نقش مادر آن است که خود پیشنهاد شیر دادن نکند و اگر زمانی هم کودک تمایل به شیر خوردن داشت، از او دریغ نکند، به ویژه وقتی کودک بیمار است که فقط اشتها به خوردن شیر دارد و غذای دیگری را نمی‌خورد (از شیر گرفتن نباید در زمان بیماری و استرس باشد). در این روش چون از شیر گرفتن به‌تدریج انجام می‌شود مشکلات عصبی روانی و تغییرات هورمونی مادر که در یکباره از شیر گرفتن اتفاق می‌افتد، به وجود نمی‌آید و کودک نیز دچار ضربه روانی نمی‌شود. به این ترتیب کودک کم‌کم علاقه به شیر خوردن را از دست می‌دهد و ممکن است خودش یک‌باره آن را کنار بگذارد.

روش‌های عملی که کمک می‌کند، عبارتند از: جهت شیردهی نه پستان را ارائه کنید و نه پس بکشید، تغییراتی در روند معمول شیردهی ایجاد کنید، حواس شیرخوار را از شیر خوردن پرت کنید، شیر خوردن را با چیز دیگری جایگزین نکنید، شیر خوردن را به تأخیر بیندازید و جایزه بدهید.

دکتر محمداسماعیل مطلق

متخصص کودکان،

دانشیار دانشگاه جندی‌شاپور

مدیرکل دفتر سلامت، جمعیت خانواده و مدارس وزارت بهداشت