یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
مجله ویستا

بررسی اثر درمانی دسموپرسین و دستگاه انورزی آلارم در درمان كودكان ایرانی بیش از۶ سال مبتلا به شب ادراری


شب ادراری یكی از شایعترین مشكلات ادراری در كودكان و بخصوص در پسران سنین مدرسه میباشد و ۵ از كودكان در سنین ده سال و ۱ از بالغین دچار چنین مشكلی هستند انتخاب نوع درمان و بخصوص پیشگیری از عود دراین بیماران بسیار مهم میباشد

مقدمه :

شب ادراری یكی از شایعترین مشكلات ادراری در كودكان و بخصوص در پسران سنین مدرسه میباشد و ۵% از كودكان در سنین ده سال و ۱% از بالغین دچار چنین مشكلی هستند . انتخاب نوع درمان و بخصوص پیشگیری از عود دراین بیماران بسیار مهم میباشد . هدف:هدف این مطالعه مقایسه دو مورد از بهترین روشهای درمانی شب ادراری یعنی دسموپرسین و دستگاه انورزی آلارم میباشد .این دو روش از متداول ترین روشهای درمان انورزی اولیه میباشند .

روش كار : به این منظور كودكان ساكن در منطقه جنوب تهران انتخاب شدند . بطور كلی ۶۷ كودك مورد مطالعه قرار گرفتند . معاینه كامل فیزیكی و اندازه گیری فشارخون و معاینه ژنیتالیا در مورد همه آنها انجام گرفت . آزمایشات درخواستی شامل آزمایش كامل و كشت ادرار و سونوگرافی كلیه و مجاری ادرار بوده است . بعد از ارجاع كودكان مبتلا به بیماری ارگانیك، سایر كودكان باقیمانده بصورت رندوم به دو گروه تقسیم شدند . یك گروه تحت درمان دسموپرسین و گروه دوم تحت درمان با دستگاه انورزی آلارم قرار گرفت . نتاییج بدست آمده تحت آنالیز آماری قرار گرفت .

نتایج : در میان نتایج سونوگرافی در سه مورد هیدرونغروز و انسداد ، در یك مورد هیدرونفروز و ریفلاكس ، در ۹ مورد التهاب مثانه و در یك مورد تصویر مشكوك به سنگ و در دومورد عفونت ادراری دیده شدكه در یك مورد آن همراه با التهاب مثانه در سونوگرافی بود . از ۵۲ مورد باقیمانده پس از انجام معاینه بالینی و اطمینان ، ۳۲ كودك تحت درمان با دسموپرسین و ۲۰ كودك تحت درمان با دستگاه انورزی آلارم برای مدت ۴ هفته قرار گرفتند . دسموپرسین با دوز بیست میكروگرم در داخل بینی یك ساعت قبل از خواب استفاده شد و در۱۶ مورد كاهش موارد شب ادراری دیده شد .درمورد دستگاه انورزی آلارم در ۱۴ مورد پاسخ مثبت دیده شد . ۰.۷ RR=. ، (۰۸-۰.۶) CI= .

نتیجه گیری: درمان با دستگاه انورزی آلارم از نظر نتایج بالینی مشابه دسموپرسین میباشد ولی استفاده از آن نیاز به صبر و حوصله و توجیه كردن والدین و همكاری مستقتم آنها با پزشك دارد و بالاتر رفتن سن كودك ودرك بهتر و علاقه بیشتر به درمان شدن درصد نتایج مثبت را بالا میبرد

مقدمه :

شب ادراری به معنای تخلیه كامل ادرار در طول خواب میباشد كه شایعترین حالت آن نوع مونوسمپتوماتیك میباشد ، در این حالت علائم روزانه وجود ندارد .تعداد دفعات دفع ادرار یك تا سه مورد درهفته میباشد(۱ ). هر شب در حدود ۵ الی ۷ میلیون كودك در آمریكا رخنتخواب خود را خیس میكنند . انورزی یكی از سه مشكل شایع ادراری در سنین كودكی میباشد . انورزی از اسم یونانی enourein به معنای دفع غیر ارادی ادرارگرفته شده است و تقریبا ۱۵% كودكان در سن ۵ سالگی مبتلا به انورزی اولیه شبانه میباشند و این میزان در سن ۱۳ الی ۱۵ سال به ۱% میرسد . هر ساله۱۵% از كودكان از انورزی بهبود میابند بطوریكه ۵% در سن ده سال و ۱% از بالغین هنوز دچار چنین مشكلی میباشند .انورزی در اكثریت موارد اولیه میباشد تقریبا ۲۵% الی ۳۵% این كودكان دچار انورزی ثانویه هستند . انورزی به میزان ۵۰% در پسران شایعتر از دختران است . ۱۵% از كودكان انورتیك دارای درگیری روزانه و ۱۵% دچارencopresis همراه میباشند .ریسك فاكتورهای انورزی شامل مصرف كافئین در حد ۲الی ۴ میكروگرم /كیلو / روز میباشد، میزان مصرف مایعات در كودكان مبتلا به انورزی بطوركلی كم است ولی بیشتر مایع دریافتی بعد از ساعت ۵ بعد از ظهر میباشد ، از عوامل موثر دیگر كاهش حجم آناتومیك مثانه است ،ناپایداری مثانه در این كودكان بصورت افزایش شدید تر انقباضات متناوب مثانه بدنبال افزایش فشار در آن میباشد و در صورتیكه این انقباضات همراه با فعالیت خودبخود عضلات كف لگن نباشد ، شب ادراری اتفاق خواهد افتاد .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 3 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.