سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

راه نورانی امام ره


راه نورانی امام ره

خرداد, ماه قیام و پیروزی و ماه سوگ است سوگ بزرگمردی از سلاله انبیا و اولیای الهی است که پرچم حق و توحید را در عصر حاضر به دوش گرفت

خرداد، ماه قیام و پیروزی و ماه سوگ است. سوگ بزرگمردی از سلاله انبیا و اولیای الهی است که پرچم حق و توحید را در عصر حاضر به دوش گرفت. امام خمینی (ره) بزرگترین رهبر دینی پس از معصومین و روح و معنای دمیده شده در دنیای مادی ماست. اندیشه و راه امام (ره) بیانگر سنت محمدی صلی‌الله علیه و آله و سلم و سیره علوی علیه‌السلام و خط‌مشی تغییرناپذیر جمهوری اسلامی ایران است.

امام خامنه‌ای در رساترین بیان شاخص اصلی نظام اسلامی را اینگونه تشریح می‌فرمایند:

«امام بهترین شاخص برای ماست. اگر این تشبیه - با همه فاصله‌ای که وجود دارد - به نظر برسد عیبی ندارد که تشبیه کنیم به وجود مقدس پیغمبر که قرآن می‌فرماید «لقد کان لکم فی‌رسول‌الله اسوئ حسنه لمن کان یرجواالله و الیوم الآخر» خود پیغمبر اسوه است؛ رفتار او، کردار او، اخلاق او، یا در یک آیه شریفه دیگر می‌فرماید: «قدکانت لکم اسوئ حسنئ فی‌ابراهیم و الذین معه» ابراهیم و یاران ابراهیم اسوه‌اند. در اینجا یاران ابراهیم پیغمبر هم ذکر شده‌اند تا کسی نگوید که پیغمبر معصوم بود یا ابراهیم معصوم بود ما نمی‌توانیم از آنها تبعیت کنیم، نه ... در مورد امام بزرگوار که شاگرد این مکتب و دنباله‌رو راه این انبیای عظام است، همین معنا صدق می‌کند. خود امام برجسته‌ترین شاخص‌هاست؛ رفتار امام، گفتار امام، خوشبختانه بیانات امام در دسترس است و تدوین شده است. وصیتنامه امام آشکارا همه ما فی‌الضمیر امام را برای آینده انقلاب تبیین می‌کند. »

(بیانات ۱۴ خرداد ۱۳۸۹)

براین اساس حیات طیبه‌ای که اسلام و در قالب جمهوری اسلامی در مقابل زندگی در دنیای پرظلم و فساد امروز نوید می‌‌دهد واجد ارکانی است که بر فرهیختگان و مسئولان حتم است بر آنها آگاهی یافته و پای بفشارند. منش و فکر امام عظیم‌الشأن باید تبیین و تشریح شده و الگو قرار گیرد و برگزاری یادمان رحلت آن بزرگمرد الهی از بهترین بسترهای طرح و توضیح نظریات رفیع و راهگشای ایشان است.

برای درک صحیح و جامع از اندیشه امام ناچار به فهم ارکان و پایه‌های اصلی آن اندیشه تابناک هستیم. رهبر معظم انقلاب در فرازی گرانسنگ از بیانات‌شان این ضرورت را اینگونه وصف نموده‌اند:

«ما امام را فقط برای افتخار کردن به نام او و کار او نمی‌خواهیم؛ امام را فقط مایه زینت جمهوری اسلامی نمی‌دانیم. بالاتر و مهمتر از اینها این است که امام ما را به راهی هدایت کرد، هدف‌هایی را برای ما تعریف کرد، شاخص‌هایی را در میانه راه به ما معرفی کرد تا راه را گم نکنیم. فقط در صورت پیمودن این راه است که ما می‌توانیم به حیات طیبه برسیم و طعم آن را بچشیم.»

(بیانات ۱۳ خرداد ۱۳۸۴)

رهبر حکیم انقلاب در فراز دیگری از سخنان‌شان اهداف اصلی که امام برای انقلاب اسلامی ترسیم نمودند را این‌گونه برمی‌شمرند:

«می‌توانیم کابوس فقر و عقب‌افتادگی را از جامعه و ملت خودمان دور کنیم؛ می‌توانیم آرزوی دیرین بشر - یعنی عدالت - را تحقق ببخشیم؛ می‌توانیم به تحقیر شدن ملت‌های مسلمان خاتمه دهیم؛ می‌توانیم طمع قدرت‌های استکباری را قدرتمندانه - نه با تملق و اظهار ذلت - از خودمان قطع کنیم؛ می‌توانیم اخلاق و تقوا و ایمان را، هم در رفتار فردی خود و هم در برنامه‌های کلان کشور حاکم کنیم؛ می‌توانیم آزادی را که نعمت بزرگ خداست، با همه برکاتی که در آن هست، به دست بیاوریم؛ اینها هدف‌های امام است.»

(بیانات ۱۳ خرداد۱۳۸۴)

این اهداف اصلی که همواره در منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی مورد ملاحظه و تبیین قرار می‌گیرد، در قالب سیاستگذاری‌های کلان نظام اسلامی به ارکان تصمیم‌سازی در جمهوری اسلامی ابلاغ می‌گردد.

بی‌شک آنچه از این بستر خواهد رویید عدالت و پیشرفت در سایه‌سار اسلام ناب است. پس در حیطه «نظر» ملزم به شناخت دقیق نظرات امام راحل به عنوان بنیانگذار نظام اسلامی هستیم و در وادی عمل و اجرا نیز شجاعت و اخلاص زمینه ساختن جامعه پیشرفته عدالت‌محور را فراهم خواهد آورد.

در همین راستا جریان زلال و پربرکتی با تکیه بر آرا و نظرات ناب امام خمینی (ره) و پافشاری به عملیاتی کردن آنها بر محور پاکدستی و تلاش و اخلاص در دولت‌های نهم و دهم ظهور یافت. دکتر احمدی‌نژاد با ولایتمداری در اندیشه و عمل، عرصه جدیدی از مدیریت انقلابی رایحه خوش‌ خمینی کبیر (ره) را نه تنها در ایران اسلامی بلکه در منطقه و بسیاری از کشورهای جهان پراکند.

روش دکتر احمدی‌نژاد پس از بی‌تفاوتی دولت‌های گذشته به راه و اندیشه امام که بیشترین حمایت‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی را چه از حیث مبانی فکری و چه از حیث صحت اجرا به همراه داشت، اگرچه از سوی عموم مردم مورد قبول قرار گرفت اما آنها که راه و اندیشه امام را منسوخ دانسته و علیرغم نصب عکس امام بر بالای سرشان خلاف مرام راه امام (ره) را می‌پیمایند و اجرای منویات آن مرد الهی را شروعی برحذف و پایان فکر و حضور خویش می‌دیدند، مورد هجمه و مخالفت قرار دادند.

اما راه امام روشن، بزرگ مفسر و پاسدار این راه نورانی بر صحت پیمایش راه خمینی کبیر (ره) از سوی مردم و مسئولین، نظارت و اشراف دارند و با ولایت مطلقه خویش، جمهوری اسلامی را به سرمنزل مقصود که هدف و خواست آن پیر سفر کرده است رهنمون خواهند شد.

سیدمهدی طباطبایی