یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

رابطه دولت و قیمت مسکن


رابطه دولت و قیمت مسکن

داستان مسکن مهر روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سرگذاشته است. مجموع رویدادهای دو سه سال گذشته باعث شد که طرح جامع مسکن زیرسوال رفته و به نوعی از بین برود. به راستی آیا مسکن مهری که …

داستان مسکن مهر روزهای پرفراز و نشیبی را پشت سرگذاشته است. مجموع رویدادهای دو سه سال گذشته باعث شد که طرح جامع مسکن زیرسوال رفته و به نوعی از بین برود. به راستی آیا مسکن مهری که هنوز ساخته نشده چطور می تواند در کاهش قیمت ها موثر باشد و رکود ایجاد کند. رکود فعلی مسکن بر اثر جهش قیمتی بسیار زیاد در این حوزه که طی سال های ۸۵ و ۸۶ اتفاق افتاد، به وجود آمد. البته ورود بی رویه نقدینگی ها به بازار و عدم هماهنگی سیاست های عرضه و تقاضا نیز در ایجاد این رکود موثر بود.

بنابراین متقاضی خرید در بازار وجود نداشت و واحدهای مسکونی روی دست تولیدکنندگان ماند و در نهایت قیمت مسکن در بعضی از شهرها یک الی دو درصد کاهش داشت. البته مسوولان می گویند کاهش قیمت در شهر تهران حدود ۲۰ درصد بوده است. بنابراین فاصله ایجاد شده بین قدرت خرید مردم و قیمت مسکن باعث رکود شد. ضمن اینکه طی این دو سال رکود هم، معامله انجام شد. اما میزان آن کاهش داشته است.

بر طبق تعاریف، تقاضای موثر، تقاضایی است که وارد بازار می شود و روی معامله تاثیر می گذارد لذا در شرایط فعلی تقاضای موثر بر اثر کاهش توان مالی مردم کاهش پیدا کرده است. ضمن اینکه افراد دارای تقاضای دارایی که دولت آنها را متقاضی سرمایه ای یا احتکاری می نامد هم تصمیم گیری خود را برای خرید و فروش به تعویق انداخته اند. البته در نظر داشته باشید که در طول ماه های اخیر بازار با متقاضی جدید روبه رو شده چرا که مردم با این تصور که قیمت ها دیگر از میزان فعلی پایین تر می آید، وارد بازار شده اند.

با این وجود متاسفانه سنگ هایی که در این حوض می اندازند و تلاطم هایی که ایجاد می کنند باز هم به رانده شدن بیشتر تقاضای موثر می انجامد. با توجه به اینکه تولیدکنندگان نیز با در نظر گرفتن میزان متقاضی، محصولات خود را تولید و به بازار عرضه می کنند و در شرایط کنونی تولید کنندگان هم هنوز به طور جدی وارد بحث ساخت و ساز نشده اند. در مقابل تقاضاهای موثر نیز با داستان جدیدی مواجه شده اند و آن اینکه تولید کنندگان فکر می کنند به دلیل اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه ها قیمت ساخت و ساز و به تبع آن قیمت مسکن افزایش پیدا می کند، لذا به تبعیت از این شرایط جدید، قیمت واحدهای تولیدی قبلی هم کمی نسبت به قبل افزایش یافته است. در این میان تقاضای موثر که خود را تقویت کرده بود، مجددا با رشد قیمت ها مواجه شده و باز هم قدرت خرید خود را از دست داده است.

به واقع انتظارات تورمی باعث می شود سازندگان تمایلی به احداث واحدهای جدید نداشته باشند و انبوه سازانی هم که تعداد زیادی واحد مسکونی روی دستشان مانده بود بیایند و از فرصت مسکن مهر استفاده کرده و خانه های خود را قالب کنند. در حقیقت زمانی می توان در بازار تعادل ایجاد کرد که حرکت های غیرمعقول در آن انجام نشود همچنان که می دانیم حاشیه سود در مسکن به طرز غیرقابل تصوری بالاست. اما دولت حاضر می شود برای اینکه سرعت پیشرفت عملیاتی مسکن مهر را بالا ببرد این واحدها را از انبوه سازان و با قیمت پیشنهادی آنها خریداری کند، در حالی که به واقع تعادلی ایجاد نمی شود، چرا که یک بازار مصنوعی و تضمینی از سوی دولت برای تولید کننده ایجاد می شود.

نویسنده : مجید سلیمی بروجنی