پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

اصولگرایان طرحی نو دراندازند


اصولگرایان طرحی نو دراندازند

ماهیت انتخابات ریاست جمهوری که در آن یک نفر در سطح ملی انتخاب می شود با انتخابات دیگر متفاوت است, بنابراین سازوکار ویژه و طرح نویی را می طلبد تا باعث وحدت و تجمیع آرای اصولگرایان شود

ماهیت انتخابات ریاست جمهوری که در آن یک نفر در سطح ملی انتخاب می‌شود با انتخابات دیگر متفاوت است، بنابراین سازوکار ویژه و طرح نویی را می‌طلبد تا باعث وحدت و تجمیع آرای اصولگرایان شود. اصولگرایان باید تقویت و تحکیم وحدت بین خود را وجهه همت قرار دهند. انتخابات در پیش‌رو با درنظر گرفتن تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای، روابط ایران و جهان و ابعاد مختلف مسایل داخلی، حساسیت ویژه‌ای دارد به همین خاطر گروه‌های سیاسی باید با احتیاط و دوراندیشی خاصی انتخابات را دنبال کند. اصول چهارگانه اسلام، انقلاب، امام و رهبری مورد قبول همه اصولگرایان است بنابراین پیش نیاز لازم برای وحدت گسترده‌تر اصولگرایان فراهم است. اصولگرایان باید با هم‌اندیشی و همفکری به سازوکار مشخصی برسند تا براساس آن یک چهره مقبول، کارآمد، اصلح و واجد شرایط لازم و برخوردار از نوعی جامعیت انتخاب شود. تعدد کاندیداها بین اصولگرایان به صلاح نیست چرا که موجب تفرق و پراکندگی آرای مردم خواهد شد .حداقل زیان آن کشیده شدن انتخابات به مرحله دوم و صرف هزینه‌های کلان و اتلاف وقت مردم و مسئولین است. هماهنگی در رقابت درون گروهی اصولگرایان برای انتخاب یک نامزد واحد در انتخابات ریاست جمهوری، می‌تواند مصالح کشور و نیروهای اصولگرا را تضمین کند. آنچه که در رابطه با رقابت درون گروهی اصولگرایان برای انتخاب یک نامزد واحد در انتخابات ریاست جمهوری می‌تواند مصالح کشور و نیروهای اصولگرا را تضمین کند هماهنگی است که در بین اصولگرایان وجود دارد. اصولگرایان در انتخابات مجلس مدل جدیدی را تمرین کردند که با توجه به این تجربیات این مدل باید در انتخابات آینده تکامل پیدا کند و در اردوگاه اصولگرایان با مدیریت منسجم تصمیمات را در مورد انتخابات ریاست جمهوری گرفته شود. چهره‌های شاخص جریان اصولگرا باید مراقب عملیات روانی رقبای خود باشند وبه گونه ای رفتار کنند که حرکت های تفرقه افکن خنثی شود، چرا که این عملیات روانی باعث ایجاد سوء تفاهم درجریان اصولگرا خواهد شد. اصولا بحث وحدت میان تشکل‌های یک جناح، تنها به اصولگرایان و یا تنها به دوم خردادی‌ها منحصر نیست، بلکه یک موضوع بسیار مهم و ضروری است . طبیعتا در میان اصلاح‌طلبان نیز همانند اصولگرایان سلیقه‌های مختلف وجود دارد. به طور طبیعی؛ هم گروه‌های دوم خردادی و هم تشکل‌ها و شخصیت‌های اصولگرا، نسبت به انتخابات ریاست جمهوری دهم، حساسیت ویژه دارند البته وجود چنین حساسیتی ضروری است .

جست‌وجوی راه‌های رسیدن به وحدت از جمله وظایف احزاب و تشکل‌ها در حال حاضر است. احزاب و تشکل‌ها باید ازتمام ظرفیت خود در جهت ایجاد و تقویت وحدت استفاده کنند واصول گرایان نیز با چنین سیاستی وارد بحث‌های انتخاباتی شده‌اند. معتقدیم رسیدن جریانات سیاسی به یک وحدت در انتخابات پیش رو اگرچه مشکل اما امکان‌پذیر است. البته هم‌اکنون آن‌چه که از ظواهر و قرائن احساس می‌شود وجود کاندیداهای متعدد در هر دو بلوک و دو جبهه سیاسی کشور است. ممکن است در ادامه‌ی بحث‌ها انسجام جدی‌تر شود و انتخابات به سوی دو قطبی شدن پیش رود تا دو مجموعه کاندیدای واحدی را داشته باشند. طبیعتا همیشه انسجام و ائتلاف و رسیدن به کاندیدای واحد مقدم است و نسبت به تشتت و پراکندگی ترجیح دارد که شرایط سیاسی امروز کشور هم این مساله را اقتضا می‌کند. اگرچه به وحدت رسیدن کامل اصولگرایان بر سر یک نامزد واحد در انتخابات ریاست جمهوری مشکل‌تر از وحدت اصولگرایان برای رسیدن به فهرست‌ها و افراد واحد درانتخابات مجلس هشتم است،اما آیا می‌توان گفت که رسیدن به چنین وحدتی غیرممکن است؟

رسیدن به این امر ممکن است و البته با مشکلات فراوانی نیز مواجه خواهد بود. در همین راستا دوری شخصیت‌ها و تشکل‌های اصولگرا از سهم‌خواهی و عدول از برخی سلیقه‌های شخصی البته با حفظ اصول، هم‌چنین تسلیم عقل جمعی شدن از محورهای وحدت‌آفرین در میان اصولگرایان است. سازوکار رای اکثریت در جمع دارای مبانی مشترک و سلیقه‌های متفاوت در بسیاری امور کاری امتحان شده است . کارسازترین جبهه‌ای که میان اصولگرایان در انتخابات مجلس هشتم تشکیل شد و اثر تعیین‌کننده‌ای را نیز در این انتخابات داشت، جبهه متحد اصولگرایان بود و اگرچه در زمان تشکیل این جبهه انتقاداتی بر چگونگی سازوکار آن مطرح شد، اما به هر حال پاسخ اصولگرایان به منتقدین در آن زمان این بود که برای رسیدن به وحدت بالاخره باید کار از جایی شروع می‌شد و اصل این موضوع در آن زمان جای تقدیر داشت. به هر ترتیب ابزارو وسیله‌ هماهنگی برخی از تشکل‌های اصولگرا چون ائتلاف فراگیر اصولگرایان با جبهه‌ متحد فراهم نشد و این ائتلاف لیستی را نیزارایه داد که البته با توفیقی روبه‌رو نشد. هم‌اکنون با نگاهی به افراد حاضر در مجلس هشتم می‌توان دریافت که غلبه کامل در مجلس هشتم با اشخاص مورد نظر جبهه متحد اصولگرایان است. اگرچه معتقدیم در دوره انتخابات مجلس هشتم در راه رسیدن به وحدت نقاط ضعفی نیز وجود داشت اما در حال حاضر باید به آسیب‌شناسی نقاط ضعف پرداخت و کار را از جایی شروع کرد و ادامه داد تا به این ترتیب رسیدن به وحدت در میان اصولگرایان برای داشتن یک نامزد واحد در انتخابات ریاست جمهوری دهم عملی شود.

ائتلاف برکات خوبی برای مردم و کاندیداها دارد و در جریان این ائتلاف مردم راحت‌تر می‌توانند در بین گزینه‌هایی که در نهایت در ائتلاف بر آنها توافق شده است، رای خودشان را بدهند. متاسفانه معمولا جریاناتی که احساس قدرت می‌کنند و یا قدرت بیشتری دارند، ممکن است مجموعه ائتلاف را به سمتی بکشانند که از مشروعیت و مقبولیت لازم برخوردار نباشد و فقط در بین طبقه و جریانی خاص از محبوبیت برخوردار باشد و در این راستا این جریان را به تمام جریانات تعمیم دهند. متاسفانه در کشورمان دیدگاه بر فرد محوری است و این بدان معنا است که شخصیت‌ها جایگاه خودشان را دارا هستند و اگر شخصیت ها به میدان انتخابات بیایند شاید ائتلاف‌ها هم نتوانند وضعیت شخصیت‌ها در کسب آراء مردم را بر هم بزنند و این در حالی است که حضور شخصیت ها قوام بخش ائتلاف است و از سویی حتی اگر ائتلاف‌ها نظرشان بر روی این شخصیت ها نباشد، اما شخصیت ها می توانند برنده میدان باشند.اما اگر بتوانیم شایسته سالاری و قانون مداری را در مسیر هدایت امور مدنظر قرار دهیم شاید بتوان گفت در این شرایط نفوذ افراد ذی نفوذ گروه‌ها ، جریانات و باندهای قدرت کمتر شود، اما هر مقدار از قوانین و قانونمداری فاصله بگیریم به همان میزان با وجود طراحی هر ساز و کار ، جریان های قدرت سهم خود را می خواهند و در نتیجه در جریان این سهم‌خواهی، قانونمداری و قانونمندی و نهادینه کردن قانون در میان جریان‌های سیاسی موثر نخواهد افتاد و تنها راه برای جلوگیری از این روند، تغییر تفکرسهم‌خواهی و حرکت در مسیر ارزش‌های قانونی است.

عباس خسروانی