پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

۳ پرسش در مورد تربیت کودکان با «آمنه الهی» روان شناس


۳ پرسش در مورد تربیت کودکان با «آمنه الهی» روان شناس

پسر من حالت پرخاشگری و لوسی پیدا کرده و متاسفانه حالا هر چیزی را که می بیند می خواهد

پسر من حالت پرخاشگری و لوسی پیدا کرده و متاسفانه حالا هر چیزی را که می‌بیند می‌خواهد. من و پدرش نمی‌توانیم او را به محل بازی یا خیابان یا پارک ببریم زیرا هر وسیله یا اسباب‌بازی‌ای که دست بچه‌ها می‌بیند جیغ می‌زند و اگر آن را از آن کودک نگیریم و به او ندهیم گریه می‌کند و خودش را روی زمین می‌اندازد. امیدوارم با راهنمایی شما بدانم چطور با این قضیه برخورد کنم.

احتمالا کودک شما در سنین نوپایی بین دو تا سه‌سالگی است که این رفتارها را از خود نشان می‌دهد. این لج‌بازی‌ها و اصرار کردن برای داشتن هر چیزی بیشتر مربوط به این سن است. احتمالا کودک شما جزو کودکان دشوار است. کودکان دشوار در مورد هرچیزی والدین را در‌گیر می‌کنند و به چالش می‌کشند و روی خواسته‌های خود اصرار شدید دارند. وقتی او را به پارک می‌برید سعی کنید هنگام خواستن اسباب‌بازی و سایر وسایل حواسش را پرت کنید. در صورتی که حواسش پرت نشد به او زمان بدهید تا سلسله رفتارهای مربوط به قشقرق خودش را انجام دهد و خود به خود آرام شود. بنابراین راه‌حل این نیست که مرتب اسباب‌بازی کودکان دیگر را بگیرید و به او بدهید. اجازه دهید که این دوره بدقلقی در او تمام شود. مطمئن باشید که در نهایت خودش از این رفتار خسته می‌شود و ممکن است این مشکلات به مرور کمتر شوند. اما اگر خواسته‌های او را انجام دهید این مشکلات رفتاری هر روز بیشتر می‌شوند.

بد نیست این نکته را هم بدانید که برخی کودکان وقتی در محیط‌های پرسروصدا و پرجمعیت قرار می‌گیرند دچار اضطراب و استرس می‌شوند و ممکن است علایم استرس خود را به صورت بی‌قراری و حتی پرخاشگری و گریه نشان دهند. بنابراین برای از بین بردن این حالت‌ها از بردن کودکان به مکان‌هایی که مناسب‌شان نیست پرهیز کنید و زمانی که با کودک‌تان به میهمانی می‌روید و انتظار چنین واکنش‌هایی را از او دارید سعی کنید دیرتر از همه وارد میهمانی شده و زودتر از همه از آن خارج شوید. به محض اینکه می‌بینید واکنش‌های رفتاری کودک در حال شروع شدن است بهتر است محیط را ترک کنید.

من پسری سه‌ساله دارم که وقتی خسته است، نمی‌تواند به راحتی بخوابد مگر اینکه محیط اتاق طوری باشد که شرایط بازی در آن را نداشته باشد در ضمن قبل از خواب حتما باید شیر بخورد. من نگرانم که به‌دلیل گرفتن شیشه با دندان دندان‌هایش خراب شوند. چگونه می‌توانم از این عادت در او جلوگیری کنم؟

برای اینکه کودک‌تان خواب راحتی داشته باشد و عمق خوابش بیشتر شود بهتر است هر شب او را با آب گرم حمام کنید. حمام با آب گرم عمق خواب را بیشتر می‌کند. برخی از کودکان احتیاج دارند فضای اتاق خواب‌شان خلوت باشد تا خواب راحتی داشته باشند. وجود محرک‌های زیاد در اتاق خواب حواس آنها را پرت و در نتیجه شروع به خواب‌شان را دچار مشکل می‌کند. تا جایی که می‌توانید از گذاشتن وسایل اضافی در اتاق کودک خود پرهیز کنید. به کارگیری این نکته‌ها ممکن است به شما در خواباندن کودک‌تان کمک کند. این را هم بدانید که استفاده از شیشه شیر به عنوان یک روش برای خواباندن کودک می‌تواند کمک‌کننده باشد اما در نهایت باید این وسیله از کودک گرفته شود و این موضوع در صورتی انجام می‌شود که شما در خواباندن کودک بدون استفاده از شیشه جدیت کافی داشته باشید.

من یک دختر ۱۴ماهه دارم که سابقه دل‌درد شدید داشته و در ماه‌های اول همیشه در بغلم بوده است. اما حالا که حالش بهتر شده است به بغل کردن عادت کرده است. من شنیده بودم که نوزادان تا شش ماهگی عادت به بغل کردن دایم پیدا نمی‌کنند و حتی لازم است آنها را بغل کرد.

از لحاظ روان‌شناسی در آغوش گرفتن کودک تا یک‌سالگی به آرامش او کمک می‌کند و باعث می‌شود گریه‌هایش کمتر شود. بنابراین بغل گرفتن و نوازش کردن به‌خصوص از سوی والدین یک راه خوب برای دادن اطمینان و آرامش به کودک است و به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود که شما این عادت را کمتر کنید. اما اگر شما به عنوان یک مادر از بغل کردن نوزاد خود خسته و دچار مشکلات جسمی مثل کمردرد شده‌اید، بهتر است از این کار امتناع کنید و به گریه کودک توجهی نکنید. در صورتی که تحمل گریه کودک خود را داشته باشید به تدریج میزان نیاز کودک به بغل گرفتن شما کمتر خواهد شد.