سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

خداحافظ دلبستگی ها


خداحافظ دلبستگی ها

چگونه تغییر کنیم

رشته تحصیلی‌مان را دوست نداریم اما می‌ترسیم که تغییرش بدهیم! از رفتارهای دوست‌مان خوش‌مان نمی‌آید، اما نمی‌توانیم توی دوستی‌مان تجدید نظر بکنیم! همیشه دوست داریم یک جای مشخص بخوابیم، توی اتوبوس روی یک صندلی خاص بنشینیم، دل‌مان می‌خواهد ماشین‌مان را یک جای مشخص پارک کنیم و اگر هیچ کدام از این‌ها اتفاق نیفتد دچار استرس می‌شویم و انگار آرامش‌مان از بین می‌رود.

همه این‌ها یعنی ما عادت کرده‌ایم به یک سری برنامه‌های خاص توی زندگی‌مان که باعث می‌شود زندگی روتین و تکراری داشته باشیم و اصرار داریم آن‌ها را همان طوری که هست حفظ کنیم. این‌ها یعنی که شما از تغییرات می‌ترسید و فکر می‌کنید تغییر باعث بر هم زدن آرامش می‌شود. اما حقیقت این است که زندگی موفقیت‌آمیز بدون تغییر امکان‌پذیر نیست.

● از تکرار و عادت تا تغییر و پیشرفت

حوصله نداریم و دنبال دردسر نمی‌گردیم. تنبلی‌مان می‌شود و حس تغییر نداریم. اصلا وقتی همین‌طوری می‌شود زندگی کرد چه کاری است که آن را تغییر بدهیم. می‌شود خیلی چیزها را تحمل کرد و با خیلی چیزها کنار آمد اما زحمت تغییر به خودمان بدهیم یا کسی به ما نگوید در مورد فلان کار یا فلان شخص یا فلان موضوع تجدید نظر کنیم! چون تغییر رفتار، تغییر فکر، تغییر شغل و رشته تحصیلی همه‌شان دردسرساز هستند و شاید چون ما به داشته‌های گذشته‌مان خیلی علاقه‌مند هستیم و با وجود آن‌ها احساس امنیت می‌کنیم دوست نداریم که آن‌ها را تغییر دهیم.

اما اگر کمی واقعی فکر کنید و دوست داشته باشید توی زندگی پیشرفت کنید و به موفقیت‌های بالاتری دست پیدا کنید باید خیلی چیزها را از خود جدا کنید و بی‌خیال خیلی کارها و حتی آدم‌هایی که فکر می‌کنید نمی‌شود بدون آن‌ها زندگی کرد بشوید. آدم‌هایی که اهل تغییر هستند آدم‌های موفق‌تری هستند چون می‌توانند شرایط جدید را تجربه کنند و البته خودشان را محصور در یک کار یا یک رشته و یک عده آدم نکنند و می‌توانند با تجربه‌های جدید به آگاهی و اطلاعات و البته موفقیت‌های جدید دست پیدا کنند.

اما آدم‌هایی که حس و حال تغییر ندارند و یا زیادی به زندگی گذشته خود دلبستگی دارند دیگر جایی برای پیشرفت برای خودشان نمی‌گذارند. این آدم‌ها زندگی تکراری و خسته کننده‌ای دارند اجازه نمی‌دهند فکر و ذهن و رفتارشان وارد دنیای جدید شود و این ممکن است باعث اتفاقات تلخ‌تری بشود. مثلا وقتی از شغل‌تان راضی نیستید و شما حاضر به تغییر آن نباشید ممکن است رئیس‌تان شما را اخراج کند یا وقتی می‌دانید رابطه شما با یکی از دوستان‌تان رابطه خوبی نیست و آن را به هم نمی‌زنید و بعد دوست‌تان زودتر بی‌خیال شما می‌شود تا یک عمر دچار تحقیر خواهید شد و... اگر قرار است آدم‌ها، چیزهای جدید به دست بیاورند باید به خودشان چنین اجازه‌ای را بدهند به قول معروف اگر می‌خواهید چیز جدید توی دست‌تان بگیرید باید دست‌تان را خالی کنید تا دست شما چیزهای جدید را تجربه کند.

● چرا دل‌مان تغییر نمی‌خواهد؟!

چرا ما تغییرات را دوست نداریم و بیشتر از آن‌که از آن استقبال کنیم از آن فرار می‌کنیم این نوع رفتار ما می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که ما چند تا از آن‌ها را یادآور می‌شویم:

۱) ما از تغییر می‌ترسیم و دلیل این ترس ما از تغییرات، به‌خاطر این است که ما چون تصویر روشنی از آینده نداریم و نسبت به اتفاقی که بعد می‌افتد اطلاعی نداریم از آن فرار می کنیم. خیلی از ترس‌های ما به‌خاطر همین ناآگاهی است و به اشتباه فکر می‌کنیم این ترس ما به‌خاطر آمادگی نداشتن است اما در واقع به‌خاطر این است که دلهره ما بیشتر به دلیل ناشناس بودن موقعیت آینده است و اگر فکر می‌کنید که می‌توانید صبر کنید و بعد از مدتی تغییر می‌کنید کاملا در اشتباهید.

۲) شما چون نسبت به توانایی‌های خودتان شک دارید احساس می‌کنید شاید نتوانید با تغییرات موفق شوید. مثلا رشته تحصیلی خود را دوست ندارید می‌خواهید تغییرش بدهید اما جرأت این کار را ندارید چون همه‌اش با خودتان فکر می‌کنید که شاید نتوانید در این رشته تحصیلی جدید موفق باشید و شاید اشتباه کنید و... عدم اعتماد به نفس نسبت به توانایی‌ها و تصمیم خود می‌تواند شما را از تغییرات دور کند.

۳) این‌که تغییر نمی‌کنیم و از تغییرات استقبال نمی‌کنیم یک دلیل مهمش این است که احساس می‌کنیم هنوز زود است و منتظر یک زمان ویژه و مناسب هستیم برای همین کارهایی که مدت هاست می‌خواهیم انجام‌شان بدهیم را به همین دلیل دائم به تأخیر می‌اندازیم. اما راستش تنها زمانی شما می‌توانید یک کار را انجام دهید که شهامت آن را داشته باشید و از آن نترسید.

۴) خیلی از آدم‌ها هم به این دلیل بی‌خیال تغییرات در زندگی خودشان می‌شوند چون اصلا نمی‌دانند چه چیزی می‌خواهند یعنی مثلا ما می‌دانیم این شغل به درد ما نمی‌خورد و باید آن را تغییر دهیم اما گاهی با خودمان می‌گوییم واقعا باید آن را تغییر دهیم؟ اصلا چه ضرورتی دارد که ما شغل‌مان را از دست بدهیم و... همین افکار جلوی رشد و پیشرفت را از ما می‌گیرد.

● دل به تغییر بدهید

تغییرات همیشه خوب نیستند همین‌طور که همیشه بد نیستند! اما اهمیت پذیرفتن تغییرات و دل دادن به آن‌ها می‌تواند یک اصل برای رشد و ارتقای ما باشد به همین دلیل فکر می‌کنیم برای این‌که بتوانید این تغییرات را بپذیرید بهتر است به روش زیر عمل کنید:

مشخص کنید واقعا چه چیزی را می‌خواهید. یعنی شما دوست دارید در زندگی‌تان پیشرفت کنید یا راضی به همین چیزهایی که دارید هستید. اگر واقعا توی فکرتان رشد و ارتقایی وجود دارد پس باید مشخص کنید می‌خواهید به کجا برسید. آن وقت است که حاضرید برای رسیدن به اهداف‌تان هر تغییری را بپذیرید. این مشخص کردن هدف، به شما اعتماد به نفسی می‌دهد که نمی‌گذارد بی‌خیال تغییر شوید.

ما آدم‌هایی هستیم که زود به هر چیزی عادت می‌کنیم و به آن دل می‌بندیم. به آدم‌های اطراف‌مان، به کارها، به شغل‌مان، به دوستی‌های‌مان و... برای همین خیلی برای‌مان سخت است که از آن ها بگذریم خیلی وقت‌ها همین دلبستگی‌های احساساتی ما باعث عدم پیشرفت می‌شود. چون مثلا ما فلانی را دوست داریم و حاضر نیستیم از دستش بدهیم، برای پیشرفت در تحصیل حاضر نیستیم از شهرمان برویم، چون فلان کار را دوست داریم حاضر نمی‌شویم بی‌خیال آن شویم و درس بخوانیم و... برای این‌که تغییر کنیم باید هم شهامت جدایی از خیلی چیزها را داشته باشیم و هم از تغییرات نترسیم. خیلی وقت‌ها از دست دادن چیزهایی که فقط خوشحال کننده هستند و به دردتان نمی‌خورند باعث می‌شود موقعیت‌های جدید برای‌تان پیش بیاید پس شهامت آن را داشته باشید.

درست است که برای‌تان کار کردن مهم است اما مسلما اگر درس‌تان را ادامه بدهید در آینده می‌توانید شغل بهتری پیدا کنید. پس لطفا یک تجدید نظری در مورد اهداف و ارزش‌هایی که برای رسیدن به آن‌ها تلاش می‌کنید داشته باشید. برای این‌که بتوانید تغییر کنید باید هدف‌های کوچک را بی‌خیال شوید.

فکر نکنید همه چیز همان‌طور که هست باقی می‌ماند، شاید فردا از شغل‌تان اخراج شدید، شاید کاری که امروز دارید انجام می‌دهید اصلا موفقیت‌آمیز نباشد و... این‌که فکر کنید همه چیز تا آخر زندگی‌تان همین‌طور خوب و آرام باقی می‌ماند یا همه اهداف شما به نتیجه می‌رسند و یا می‌شود با همین مدل درس خواندن یا کار کردن موفق شد باعث می‌شود که از تغییر دوری کنید. قرار نیست شما تا آخر عمر یک جا کار کنید یک مدل فکر کنید و یک جور رفتار کنید و نشود آن را تغییر داد. برای تغییر کردن نشدنی وجود ندارد.

نویسنده: وجیهه محمدپورمقدم