یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

کنترل و تعدیل غریزه جنسی


کنترل و تعدیل غریزه جنسی

پرسش: از منظر آیات و روایات چه راهکارهایی برای کنترل و تعدیل غریزه جنسی توصیه و تأکید شده است، لطفاً به نحو اجمال آنها را بیان کنید؟
پاسخ:
▪ ورزش
یکی از راههای آرام کردن طوفان …

پرسش: از منظر آیات و روایات چه راهکارهایی برای کنترل و تعدیل غریزه جنسی توصیه و تأکید شده است، لطفاً به نحو اجمال آنها را بیان کنید؟

پاسخ:

ورزش

یکی از راههای آرام کردن طوفان غریزه جنسی در انسان، ورزش و فعالیت بدنی است، زیرا ورزش مقدار فراوانی از انرژی های بدنی و فکری انسان را به خود اختصاص می دهد و طبعاً از مسایل دیگر کم می کند. ورزش های سالم مانند شنا، اسب سواری، کوهنوردی، راهپیمایی و غیره، گذشته از اینکه جسم را نیرومند می کند، عامل مؤثری برای آرام نگاهداشتن نیروی شهوانی است. به همین دلیل است که در هنگام ورزش هیچ گونه تحریکی در غریزه جنسی روی نمی دهد. از طرف دیگر ورزش بهترین روش برای پرکردن اوقات فراغت است که نقش مؤثری در طرد افکار شهوانی دارد امام علی (ع) می فرماید: «البطاله، ام العیوب» بی کاری و وقت را به بطالت گذراندن، مادر همه عیب هاست. از همین رو بزرگ ترین دام برای به انحراف کشیده شدن جوانان، وقت های خالی از هر گونه برنامه ریزی است.

نظر به پاداش الهی

یکی دیگر از راههای کنترل غریزه جنسی و تعدیل آن، توجه به پاداش اخروی درباره کسانی است که با عفت پیشگی بر شهوات فائق آمده و دامن خود را از گناه پاک و منزه داشته اند. علی(ع) می فرماید: «فمن اشتاق الی الجنه سلاعن الشهوات. کسی که به بهشت علاقه داشت، خواهش های نفس و شهوات را فراموش کرد و از آنها چشم پوشید.» (نهج البلاغه، حکمت ۰۳).

وقتی انسان مؤمن مشاهده می کند که توجه و عنایت به عفت به اندازه ای از منظر خدای متعال و پیشوایان دین حائز اهمیت است که آن را در زمره بهترین جهادها قرار داده اند. با انگیزه ای بالا درصدد دست یابی به این موقعیت ممتاز خواهد بود. امام باقر(ع) می فرماید: «برترین عبادت، عفت میل جنسی و شکمی است» (کافی، ج ۲، ص ۹۷).

در حدیثی در کتاب تحف العقول، ص ۲۸۲ عفت بعد از معرفت الهی، به عنوان مهم ترین ارزش به حساب آمده است. بنابراین کسی که در سر، سودای کسب رضایت الهی را دارد و در آرزوی وصل یار به سر می برد، باید به هوا و هوس های زودگذر پشت پا زده به وعده های الهی چشم دوزد.

کم خوری

اجتناب از پرخوری، از جمله راههای غلبه بر شهوت است. در روایات اسلامی، از روزه داری به عنوان یک عامل تعدیل غریزه جنسی یاد شده است. پیامبر اعظم(ص) می فرماید: ای گروه جوانان! هر یک از شما قدرت ازدواج دارد ازدواج کند و اگر قدرت ندارد روزه بگیرد؛ زیرا روزه گرفتن برای کنترل شهوت مفید است

(بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۲۰).

این نقش وقتی معلوم می شود که بدانیم پرخوری موجب طغیان غرایز و هیجان شهوت است، چنانکه امام صادق(ع) می فرماید: برای قلب مؤمن چیزی مضرتر از پرخوری نیست، زیرا پرخوری، عامل قساوت قلب و هیجان شهوت است (مستدرک الوسایل، ج ۲۱، ص ۴۹)