چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مونتاژ کردن یک سیستم
● معرفی قطعات:
▪ CPU ها:
میکرو کنترلر در واقع یک کامپیوتر کامل است ولی با امکانات و سرعت پایین تر.برای افزایش سرعت پردازش قطعات جانبی از داخل میکرو کنترلر ها بیرون آورده شد و باقیمانده آن که فقط کار محاسبات و پردازش را انجام میدهند به نام میکرو پروسسور یا CPU نامیده شدند.
قسمت اصلی و مرکزی هر کامپیوتر را میکروپروسسور یا CPU تشکیل میدهد که وظیفه کنترل تراشه های جانبی را بر عهده دارد و به سیستم توانایی محاسباتی و عملیات منطقی و تصمیم گیری می دهد.ولی باید تمام مراحل انجام عملیات و وظایف محوله به آن کاملا تعریف شده باشد.به این ترتیب که ابتدا برنامه ریز با توجه به کار خواسته شده از کامپیوتر الگوریتم یا روش منطقی رسیدن به هدف را تعیین میکند سپس با توجه به دستورالعملهای خاصی که هر CPU مورد استفاده قرار می دهد آن الگوریتم را به فلوچارت تبدیل می کند و در آخر رشته ای از دستور های CPU به دست می آید که باید در قسمت حافظه دائمی پروسسور قرار گیرد و سپس توسط میکروپروسسور اجرا شود.
ـ شرکتهای سازنده CPU :
در میان شرکت های مختلف آنهایی که در زمینه ساخت پردازنده های مورد استفاده در کامپیوتر ها موفق تر بوده اند عبارتند از:
▪ اینتل(INTEL)
پردازنده های مهم این شرکت عبارتند از:
ـ ۸۰۸۶و۸۰۸۸:به عنوان پردازنده های ۸ بیتی در ساخت کامپیوتر های XT مورد استفاده قرار گرفته است.
ـ ۸۰۲۸۶:به عنوان اولین پردازنده ۱۶ بیتی که محدودیت فضای ۱ مگا بایت آدرس حافظه را از بین برد.
ـ ۸۰۳۸۶(DX,SX):اولین پردازنده ۳۲ بیتی.
ـ ۸۰۴۸۶(DX,SX):اولین پردازنده ۳۲ بیتی که پردازنده ریاضی یا کمک پردازنده آن در داخل خود پردازنده (DX)است.
ـ پنتیوم:پردازنده های ۳۲ و ۶۴ بیتی که دارای ویژگی های خاص در اجرای دستورالعمل است.
ـ پنتیوم II و III و PRO :پردازنده هایی با ویژگی و قابلیتهای ویژه و بازدهی بالا.
▪ آی بی ام(IBM)
شرکت IBM گرچه در ظاهر سازنده کامپیوتر است ولی در زمینه ساخت تراشه های کامپیوتر نیز اقداماتی انجام داده است.برای این منظور در بعضی مواقع امتیاز اصلاح پردازنده های اینتل را گرفته و برای بهبود بازدهی آنها تغییراتی در آنها بوجود آورده است.در پاره ای از مواقع نیز به طور مستقیم مبادرت به ساخت پردازنده نموده است.به عنوان مثال در خانواده پنتیوم پردازنده های PR۲۰۰ و PR۲۳۳ وPR۳۰۰ ازجمله پردازنده های شرکت آی بی ام می باشد.
▪ AMD
مهمترین شرکت رقیب اینتل شرکت AMD است که در اول توسط خود اینتل تاسیس شده است. در اوایل راه اندازی این کارخانه مهمترین کار آن کپی و ساخت پردازنده های اینتل با مجوز اینتل بوده است.ولی به سرعت اعلان استقلال کرده و بطور مستقل پردازنده تولید می کند.مهمترین پردازنده های این کارخانه که تقریبا سازگاری خوبی نیز با اینتل دارد و اغلب یا تمام نرم افزارهای سازگار با اینتل را اجرا می کنند عبارتند از:
ـ ۸۰۲۸۶:کپی شده از پردازنده های اینتل با همان ساختار.
ـ ۸۰۳۸۶(DX,DI,SL,SX):در این خانواده پردازنده هایی با سرعتهای متفاوت از خانواده اینتل نیز به چشم می خورد.به عنوان مثال پردازنده DX۳۸۶ با سرعت ۴۰ مگا هرتز فقط در این خانواده است و در خانواده اینتل وجود ندارد.
ـ ۴۸۶(DX,SX):در این خانواده نیز پردازنده هایی با سرعت های متفاوت از دیگر پردازنده ها وجود دارد.به عنوان مثال پردازنده DX۵۴۸۶ با سرعتهای ۱۳۳ و یا ۱۵۰ فقط مربوط به شرکت AMD می باشد.
ـ پنتیوم یا K۵ , K۶ :با اختلافی که در نامگذاری شماره پردازنده ها مابین شرکت اینتل و AMD بوجود آمد اینتل نام پردازنده بعدی خود را پنتیوم نهاد و این نام را به ثبت رساند و در نتیجه دیگر شرکتها اجازه نامگذاری آنرا روی پردازنده های خود نداشتند.بنابراین AMD نام پردازنده های خود را K۵ نهاد که با سرعت های ۷۵ و ۹۰ و ۱۰ و ۱۲۰ و ۱۳۳ و ۱۶۶ و K۶ با سرعتهای MMX۱۶۶و MMX۲^۲۰۰ و MMX۲۳۳ و MMX۲۶۶ و MMX۳۰۰ مگا هرتز تولید و به بازار عرضه نمود.
ـ K۷ :بجای پردازنده پنتیوم IIوIII شرکت اینتل AMD نیزپردازنده های K۷ را روانه بازار کرده است که در آزمایشات اولیه نشان از موفقیت نسبی این پردازنده در مقابل پنتیوم II و III می باشد.
▪ سایرکس(CYRIX)
یکی دیگر از شرکتهای مهم سازنده پردازنده است که از همان اول به عنوان یک رقیب برای اینتل به شمار آمده است.این شرکت نیز پردازنده های ۳۸۶و۴۸۶ و پنتیوم را با سرعتها و مدلهای مختلف به بازار عرضه و بجای کلمه پنتیوم نیز از حرف M استفاده کرده است.به عنوان مثال پردازنده P۶X۸۶ با سرعتهای ۱۰۰و۱۱۰و۱۲۰و۱۳۳و۱۵۰مگاهرتز و MX یا PR با سرعتهای ۱۵۰و ۱۶۶و۲۰۰و۲۳۳ تولید و به بازار آمده است.
▪ موتورولا(MOTOROLLA)
شرکت موتورولا یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده تراشه در زمینه های مختلف و از جمله پردازنده ها می باشد.پردازنده های این خانواده هیچ گونه سازگاری با کامپیوتر های مبتنی بر پردازنده های اینتل و مشابه آن ندارد و یک زبان اسمبلی کاملا متفاوت و جدای از اسمبلی پردازنده های فوق دارد.پردازنده های این خانواده با شماره های ۶۸۰۰۰ شروع می شود و اغلب به دلیل قدرت بالا و سرعت پردازش سریع در ساخت دستگاههای کنترلی _ صنعتی _ گرافیکی و بالاخره کامپیوتر هایی با مارک اپل مکینتاش مورد استفاده قرار می گیرد.
این کامپیوتر ها نیز در بازار ایران به تعداد بسیار محدود وجود داشته و مورد استفاده قرار می گیرند. ولی برنامه های این کامپیوتر ها بر روی کامپیوتر های IBM و سازگار با آن و بالعکس در حالت معمولی اجرا نمی شوند.
▪ مقایسه
پردازنده ها را می توانیم به دو دسته اصلی تقسیم کنیم:
۱)خانواده اینتل و سازگار با آن که به عنوان پردازنده های CISC یا با تعداد دستورالعملهای زیاد معروف هستند.در این پردازنده ها برای انجام هر عمل باید چندین دستورالعمل را اجرا کنیم. این پردازنده ها دارای ویژگی های مهم زیر هستند:
- تعداد دستورالعمل زیاد.
-سازگاری کامل با همدیگر از نظر سخت افزاری و نرم افزاری.
-سرعت نسبتا پایین در عملکرد های پیچیده و سخت.
-دارای ثبات های داخلی زیاد و با طول کوتاه.
۲)پردازنده های متفاوت و غیر سازگار با اینتل که معروف ترین آنها موتورولا و همچنین شرکتهای کوچکتری همچون زایلوگ می باشند و پردازنده های شرکت موتورولا در ساخت کامپیوتر های اپل مکینتاش استفاده می شود که نسبتا قدرت پردازش بالاتری در اطلاعات حجیم و گرافیک به نسبت پردازنده های اینتل و سازگار با آن دارند.
▪ مادربرد ها:
مهم ترین قطعه یک سیستم کامپیوتر که بر روی آن چندین قطعه دبگر نصب می شود مادر برد است.
المانهای یک مادر برد:
۱)سوکت نصب پردازنده یا CPU
۲)سوکت کمک پردازنده(اگر مادر برد از نوع ۴۸۶ SX به پایین باشد.)
۳)حافظه بایاس یا رام
۴)اسلات یا بانک های حافظه RAM
۵)سوکت های حافظه کش یا استاتیکی به همراه تراشه های نصب شده در آن که در مادر بردهای جدید بصورت لحیم شده بر روی مادر برد می باشند.
۶)باس یا اسلات های توسعه جهت نصب کارتهای جانبی مختلف در آنها.
۷)بایاس یا کنترلر صفحه کلید که اطلاعات سریال ارسالی از صفحه کلید را دریافت کرده و پس از تبدیل به موازی آنرا به پردازنده ارسال می کند.
۸)کانکتور صفحه کلید جهت اتصال صفحه کلید به سیستم.
۹)باطری
۱۰)تراشه ها:این تراشه ها در مادربرد های XT بصورت جدا از هم و در مادربرد های AT بصورت ترکیب شده و در یک یا چند تراشه بزرگتر می باشند.
۱۱)جامپرها:یکسری پایه های فلزی که با اتصال آنها به یکدیگر ترکیب درست جهت کار یک مادربرد تعریف می شود.
۱۲)کانکتور اتصال برق مادر برد.
۱۳)یک یا چند عدد ترانزیستور تحت عنوان رگلاتور
۱۴)کانکتور های مربوط به سیم های آمده از پانل جلوی کیس.
ـ انواع مادر بردها
یک مادربرد را از جهات مختلف می توان تقسیم بندی نمود.
۱)مادربرد ONBOARD و غیرONBOARD :مادربرد های ONBOARD به مادربرد هایی گفته میشود که شامل اجزای اصلی می باشند و قسمت های اضافی و جانبی بر روی آنها وجود ندارد و برای داشتن هر قسمت باید یک کارت جانبی مربوط به آن قسمت را در اسلاتهای توسعه نصب نماییم.به مادربردهایی که دارای یک قسمت جانبی اضافی باشند ONBOARD آن قسمت گفته می شود.
۲)مادربرد GREEN :پارامتر گرین یا سبز در واقع توانایی مادربرد در کنترل برق در زمان عدم استفاده از یک قطعه می باشد.به عنوان مثال می توان در ست آپ تنظیم کرد که بعد از مدتی که با سیستم کار نکنیم صفحه نمایش را به حالت بیکاری یا خاموش در آورد.این کار برای بسیاری از المانها قابل انجام است.
۳)مادربرد PNP و غیر PNP :مادربردهایی که در آنها با تعویض قطعات و کارتهای جانبی کاربر باید آنها را مجددا به سیستم معرفی نماید را غیر PNP گویند.در مادربردهای PNP با تعویض یک قطعه یا کارت در سیستم مادربرد بطور خودکار آنرا تشخیص می دهد.
۴)مادربرد خاص:به مادربردهایی گفته می شود که جهت یک کیس خاص و یک پردازنده خاص طراحی شده است.این مادربردها که در سیستم های قدیمی وجود دارد به همراه سیستم های خاص با مارک های خاص به بازار آمده است و قابل ارتقا نیستند.
۵)مادربردهای قابل ارتقا(UP GRADEBLE):مادربردهایی که بر روی آنها چندین نوع پردازنده از یک خانواده یا چند خانواده قابل نصب باشند.
۶)مادربردهای بدون جامپر(JAMPER LESS):به مادربردهایی میگوییم که ست کردن سخت افزار مادربرد به صورت جامپر نبوده و توسط برنامه ست آپ انجام می شود.
۷)مادربردهای ATX :به مادربردهایی که دارای کانکتور ATX باشند گفته می شود.گرچه ممکن است بعضی از مادربردهای فوق علاوه بر کانکتور فوق دارای کانکتور برق معمولی AT نیز باشند.
▪ کیس ها:
ـ انواع کیس های متداول:
یکی از قطعات اصلی یک سیستم که تقریبا تمامی قطعات دیگر در آن نصب می شود کیس می باشد.
بطور معمول کیس ها به دو نوع تقسیم می شوند که عبارتند از :
۱)رومیزی(DESKTOP):انگونه کیس بصورت خوابیده بوده بطوریکه صفحه نمایش بر روی آن قرار می گیرد.
۲)برجی(TOWER):این نوع کیس ها بصورت ایستاده بوده و خود بر اساس اندازه به سه نوع تقسیم می شوند:
برج کامل(FULL TOWER):این نوع کیس ها بلند بوده بطوری که برای تعداد بیشتری کارتها و لوازم جانبی فضا در نظر گرفته شده است.
برج متوسط(MEDIUME):شبیه کیس های قبل بوده فقط ارتفاع کمتری دارد.
برج کوچک(MINI TOWER):شبیه متوسط بوده ولی ارتفاع آن کمتر بوده و معمولا جا برای نصب دو ابزار۴/۱ ۵ اینچ و دو ابزار ۵/۳ اینچ در آن در نظر گرفته شده است.
▪ قسمت های اصلی کیس:
۱)خود کیس با پانل جلوی آن و بدنه فلزی یا پلاستیکی
۲)منبع تغذیه سوییچینگ که بطور معمول بر روی بدنه کیس نصب می باشد.
۳)کلید POWER که معمولا بر روی بدنه کیس نصب می باشد و دو یا چهار سیم از منبع تغذیه به آن نصب می شود.
۴)کابل برق که این کابل برق ارتباطی از پریز را به سیستم می رساند.
۵)پایه ها یا ریل های پلاستیکی:این پایه ها در بعضی کیس ها نصب شده اند و در بعضی دیگر بصورت چسبی و در بعضی دیگر بصورت فشاری یا گیره ای نصب می شوند.
۶)سگمنت ها:چراغهای سگمنت که بر روی آن هر عدد دلخواه قابل نمایش می باشد.
۷)پیچ ها:انواع پیچ های مختلف جهت نصب قطعات مختلف بر روی کیس.
۸)بلندگو:معمولا بر روی کیس نصب می باشد.ولی چنانچه نصب نباشد آنرا در قسمت جلوی کیس یا محل مورد نظر دیگری نصب می کنیم.
۹)ریل های پلاستیکی کوچک:این ریل ها در جلوی کیس نصب می شود تا کارتهایی که طول بلند دارند در آن قرار گیرند تا آزاد نباشند.
۱۰)LED های مربوط به جلوی پانل:این چراغها مربوط به POWER کارکرد هارد توربوونرمال می باشند.
۱۱)کلید های پانل:این کلید ها شامل POWER جهت روشن و خاموش کردن سیستم - ریست توربو و نرمال SLEEP و... می باشد.
ـ کیس های خاص:
۱)کیس های AT :به کیس هایی که دارای منبع تغذیه AT یا معمولی باشد گفته می شود.
۲)کیس های ATX :به کیس هایی که از منبع تغذیه ATX استفاده می کنند اطلاق می شود. این نوع کیس ها دارای کانکتور برق تغذیه متفاوت بوده و دارای کلید POWER تک سیمی یا دو سیمی به مادربرد بوده و در قسمت پشت دارای یکسری فلز های اضافی جهت انواع کانکتور صفحه کلید و پورتها می باشند که متناسب با نوع مادربرد باید نصب شود.
۳)کیسهای مالتی مدیا:این نوع کیس ها که معمولا از نوع رومیزی می باشند دارای یکسری امکانات اضافی جهت حالت مالتی مدیا بر روی بدنه کیس می باشند و نیاز به خرید بلندگوی جداگانه جهت اتصال به خروجی کارتهای صدا نخاهیم داشت.
۴)کیس های درب دار:این نوع کیس ها جهت پانل جلو در قسمت نصب لوازم جانبی یک درب در نظر گرفته اند که بصورت دستی یا فنری بالا و پایین می رود.
۵)کیس های آنتی شوک:این نوع کیس ها علاوه بر پانل تمام بدنه کیس از جنس پلاستیک بوده بطوری که وزن کیس بسیار کمتر از کیس های فلزی می باشد و شوک های مختلف برق نیز به قطعات متصل نمی شود.
۶)کیس های دارای فن اضافی:این نوع کیس ها دارای یک یا چند نوع فن اضافی ۱۲ ولت DC بوده که هوای داخل کیس را سریعتر به جریان انداخته و از داغ شدن قطعات جلوگیری می شود. این فن ها معمولا در قسمت جلو یا پشت کیس نصب می شوند.
▪ مونتاژکامپیوتر
۱)پیچ های کاور کیس را باز کرده و کاور را از روی کیس خارج می کنیم.
۲)درایو ۴۴/۱را در محل آن قرار داده و با پیچ آنرا محکم می کنیم.
۳)درایو CD را در جلوی کیس(با برداشتن محافظ پلاستیکی)نصب و محکم می کنیم.
۴)هارد را در محل مربوطه با پیچ های مخصوص نصب می نماییم.
۵)اقدامات زیر را بر روی مادر برد انجام دهیم:
- حافظه های رم را در اسلات های آن نصب می کنیم.
- پردازنده یا CPU را در سوکت آن با توجه به رعایت پایه یک نصب می کنیم.
- در صورت نیاز به کمک پردازنده آنرا در سوکت مربوطه نصب می کنیم.
- فن پردازنده را بر روی پردازنده نصب می کنیم وکانکتور آنرابرروی مادر برد متصل می نماییم.
۶)کانکتور برق از منبع تغذیه را بر روی مادربرد نصب می کنیم:
۷)به هارد یا هاردها و CD درایو و درایو فلاپی۴/۱ ۵ کانکتور برق متصل می کنیم.
۸)به فلاپی درایو ۲/۱ ۳ کانکتور برق متصل می کنیم.
۹)اگر پشت کیس دارای حلقه های فلزی جوش خورده هستند محل های مناسب برای کارتهای جانبی را باز می کنیم.
۱۰)کارتهای جانبی را در اسلاتهای مناسب آن با حفظ فضای مناسب بین هر کارت نصب کرده و پیچ آنها را محکم می بندیم.
۱۱)کابل فلاپی ۳۴ پین را با رعایت خط قرمز و پایه شماره یک به مادر برد و فلاپی درایو متصل می کنیم.
۱۲)کابل هارد و درایو CD رانصب می کنیم.
- پایه شماره یک کانکتور باید به طرف سیم قرمز کابل باشد در اینصورت در درایو CD و هارد اگر این خط به طرف کانکتور برق باشد درست نصب شده است.
۱۳)اگر مادربرد از نوعATX است و POWER نیزاز همین نوع است کانکتور دو سیمی از کلید جلوی کیس را به کانکتورSOFTWARE ON وصل می نماییم.
۱۴)کانکتورهای دیگر مادربرد را به سیم ها و کانکتورهای آمده از جلوی کیس متصل می کنیم.
۱۵)کابل مربوط به صدا از پشت درایو CD را به روی کانکتور کارت صدا متصل می کنیم.
با انجام مراحل مونتاژ باید با روشن کردن سیستم بتوانیم با آن کار کنیم.
▪ پیکر بندی دیسک سخت با استفاده از FDISK :
پارتیشن ها دیسک سخت را به ناحیه های مستقلی تقسیم می کنند و هر ناحیه ممکن است با سیستم عامل متفاوتی کار کند.برای آماده کردن دیسک سخت که سیستم عامل بتواند از آن استفاده کند باید ناحیه ای به نام ناحیه DOS بر روی آن ایجاد شود.این ناحیه را با استفاده از فرمان FDISK می توان ایجاد کرد.
فرمان FDISK می تواند اعمال زیر را انجام دهد:
۱)ایجاد پارتیشن اولیه DOS
۲)ایجاد پارتیشن توسعه یافته DOS
۳)ایجاد درایو منطقی DOS
۴)انتخاب پارتیشن فعال
۵)حذف پارتیشن DOS یا درایو منطقی
۶)کسب اطلاعات از پارتیشن
چون فرمان FDISK موجب از بین رفتن اطلاعات موجود بر روی دیسک می گردد لذا قبل از استفاده از این فرمان باید از دیسک سخت نسخه برداری نماییم.
پس از اجرای فرمان FDISK منوی زیر که منوی اصلی FDISK است در صفحه نمایش ظاهر می شود:
creat dos partition or logical drive ـ ۲) set active partition ـ ۳) delete dos partition or logical dos drive ـ ۴) display partition information ـ enter choice:[۱] ـ press esc to return to dos ـ
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست