چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پرویز شهریاری, معلم سوم


پرویز شهریاری, معلم سوم

باید حقایق جدیدی درباره ایشان مطرح شود اینکه او در وادی ریاضیات فلسفه علم و وطن پرستی و عشق به فرهنگ ایران یلی نامور بود, اینکه او مترجم و نویسنده ای کم نظیر بود

باید حقایق جدیدی درباره ایشان مطرح شود؛ اینکه او در وادی ریاضیات؛ فلسفه علم و وطن‏پرستی و عشق به فرهنگ ایران یلی نامور بود، اینکه او مترجم و نویسنده‏ای کم‏نظیر بود؛ اینکه او تاریخ را خوب می‏دانست و خوب تجزیه و تحلیل می‏کرد؛ اینکه‏ او لازمه سیاست را رعایت اخلاق می‏دانست حقایقی است که بارها و بارها به‏وسیله صاحب‏نظران و استادان بزرگوار در جلسات مختلف گفته شده و بر هر یک از آن‏ها کتابی مترتب است.

تصمیم دارم از نقش ایشان در کمک به توسعه و تعمیق ریاضی؛ در شناساندن گوشه‏های ناشناخته در تاریخ ریاضی؛ در مطرح کردن اندیشه و دیدگاه‏های‏ اجتماعی و فلسفی در ریاضی؛ در تشویق برای فراگیری ریاضی؛ در ایجاد مدرسه‏ها و گروه‏های آموزشی؛ در ارایه مشاوره و راهبری کانون‏های فرهنگی؛ در مشاوره، نویسندگی و راهبری نشریه‏های معتبر حرفی به میان نیاورم و تنها به چهار نکته بپردازم.

نکته اول آنکه زندگی پرویز شهریاری ابعاد گوناگون دارد و این بزرگ‏ترین جفا به اوست، اگر تنها او را ریاضیدان یا معلم ریاضی بدانیم.

نکته دوم اینکه پرویز شهریاری دارای یک ویژگی است که او را از همگنانش متمایز و ممتاز می‏کند.

استادان دانشگاه‏ها؛ نویسندگان، هنرمندان و افرادی در این سطوح گفته‏اند:

«او یک فرد نیست، او یک تنه یک سازمان است، او یک تنه یک تشکیلات است، او یک تنه‏ یک جریان ایرانی مستقل، عدالت‏خواه و خردگراست که خستگی را نمی‏شناسد.»

همه آن‏چه را که این بزرگواران گفته و می‏گویند درست است و می‏توان عزیزان انگشت‌شمار دیگری را یافت که دارای ویژگی‏های فوق هستند و همگنان پرویز به حساب می‏آیند؛ ولی‏ تمایز و امتیاز پرویز بر همگنانش به‏واسطه این حقیقت است که او در سراسر عمر پربرکت خود با جریان نامبارکی که تحمیق بشر را در دستور کار خود داشت، بدون هیچ‏گونه محافظه‌کاری‏ مبارزه کرد. او این جریان نامیمون را زمینه‏ساز بهره‏کشی درازمدت از مردم می‏داند و ناگفته نماند که بیش‏ترین ضربه را هم از همین جریان نامبارک خورده بود.

جریان نامبارکی که تحمیق بشر را در دستور کار خود دارد، جریانی پیوست است؛ به سیستم‏ حکومتی و نوع حکومت، آن‏قدرها بستگی ندارد؛ امکان‏های مادی و تبلیغاتی بسیار دارد و به‏صورت کینه‌توزانه و خزنده با استفاده از مستمری‌بگیران خود و افرادی که در کار قضاوت‏ عجول‌اند به ترور شخصیت کسانی می‏پردازد که مخالف تحمیق بشر هستند. این جریان را پدرخوانده‏هایی اداره می‏کنند که در سطح بین‏المللی امکان مانور دارند. ویژگی پرویز کوتاه‌نیامدن و لجاجت در حفظ موضع تحمیق‌ستیزی و خریدن همه خطرها و جفاها به جان‏ است و این همان است که او را از همگانش متمایز و ممتاز می‏کند.

نکته سوم درباره شیوه برخود با او و جایگاه اوست.

به استناد آنچه که پرویز شهریاری با عنوان «اشاره» در طول ۱۰ سال گذشته در چیستا نوشته است، همگان را به قضاوت می‏طلبم؛ بگویید چه کسی بیش‏تر از او یا همانند او از حقوق‏ بشر؛ از قداست قلم و عدالت‌خواهی به‏گونه‏ای مدبرانه و با لحنی دلسوزانه و پدرانه دفاع کرده است؟ اگر چنین کسی وجود دارد همه آنچه را که هست نه به ‏صورت ادعا بلکه به‏ صورت‏ مستند ارایه کنند.

به کسانی که از راه حسن نیت عنوان معلم ریاضی را تقدیم پرویز شهریاری کردند و با توجه‏ به قداستی که عنوان معلم دارد بگویم چه نخواهیم جامعه ایرانی پرویز شهریاری را به‏ عنوان معلم سوم می‏شناسد و معلم اول ارسطو، معلم دوم فارابی؛ معلم سوم پرویز شهریاری و لاغیر.

نکته چهارم درباره فعالیت‏های اخیر ایشان است.

از آنجا که پرویز شهریاری خستگی نمی‏شناخت؛ بنیاد فرهنگی‏ پرویز شهریاری را تاسیس کرده‏ بود. از جمله هدف‏های بنیاد کوشش فرهنگ ایرانی و پژوهش در فرهنگ کشوری دیگر و برگردان و بازگویی کارهای فرهنگی هنری سزاوار و هماهنگ با فرهنگ ایرانی است. به هر تدبیر بنیاد فرهنگی پرویز شهریاری به یاری شما دوستداران فرهنگ ایران‌زمین نیاز دارد. زیبنده و منطقی است؛ از جمله کسانی باشیم که یاری خود را دست کم برای خودمان ثابت‏ کنیم که از دوستداران فرهنگ ایران هستیم.

نویسنده : پرویز ملک‏پور