دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 May, 2024
مجله ویستا

کاکائو جذب کلسیم شیر را کم می‌کند


کاکائو جذب کلسیم شیر را کم می‌کند

شیر و کاکائو هر یک فواید بسیاری دارند. شیر ارزش غذایی بالایی دارد و دارای موادمغذی‌ای است که همه گروه‌های سنی باید آنها را روزانه دریافت کنند. کاکائو نیز دارای فلاونویید است که یک آنتی‌اکسیدان قوی محسوب می‌شود...

شیر و کاکائو هر یک فواید بسیاری دارند. شیر ارزش غذایی بالایی دارد و دارای موادمغذی‌ای است که همه گروه‌های سنی باید آنها را روزانه دریافت کنند. کاکائو نیز دارای فلاونویید است که یک آنتی‌اکسیدان قوی محسوب می‌شود...

شیر کاکائو، ترکیبی از این دو ماده خوراکی و نوشیدنی‌ای مطلوب و پرطرفدار به‌خصوص بین کودکان است. شاید علت محبوبیت این نوشیدنی طعم، رنگ و بوی خوب و متفاوت آن با شیر باشد اما شیرکاکائوهایی که به شکل آماده و صنعتی در بازار به فروش می‌رسند، چندان بی‌ضرر نیستند.

مشکل مهم این نوشیدنی‌ها، اضافه کردن شکر زیاد برای خوش‌طعم کردن آنهاست. شکر، کالری شیرکاکائو را افزایش می‌دهد و اگر این مقدار مازاد نیاز بدن باشد، می‌تواند در طولانی‌مدت باعث اضافه وزن شود. همچنین کاکائو حاوی پلی‌فنول‌هایی است که اگر با کلسیم موجود در شیر ترکیب شوند، پیوند نسبتا محکمی برقرار می‌کنند و جذب کلسیم را کاهش می‌دهند بنابراین جذب کلسیم با مصرف شیرکاکائو نسبت به زمانی که شیر معمولی مصرف می‌کنیم، کمتر است.

موضوع مهم دیگری که همه مصرف‌کنندگان شیر یا شیرکاکائو باید به آن توجه کنند، وجود قندی به نام لاکتوز در شیر است. لاکتوز، ماده مناسبی برای فعالیت باکتری‌های موجود در دهان است و باعث تولید پلاک‌های دندانی می‌شود و شرایط را برای پوسیدگی دندان مهیا می‌کند. از آنجا که شیر کاکائو خوشمزه‌تر از شیر معمولی است، بیشتر هم مصرف می‌شود و احتمال پوسیدگی دندان با خوردن مداوم این نوشیدنی بیشتر خواهدشد. بنابراین بهتر است مصرف شیر یا شیرکاکائو در ساعت‌های خاصی از روز باشد. اگر شیرکاکائو برای ایجاد تنوع مصرف می‌شود، بهتر است در میان وعده میل شود و بعد از خوردن آن نیز یک لیوان آب نوشیده شود تا میزان قند باقیمانده در دهان کاهش یابد.

وجود شیرکاکائو باعث شده بسیاری از کودکان تمایلی به مصرف شیر معمولی نداشته باشند. اگر کودکی شیر معمولی نمی‌خورد، بهتر است مادر به جای شیرکاکائوی صنعتی، شیرکاکائو را در منزل تهیه کند و به شیر، کاکائوی کمتری (یک قاشق چای‌خوری کاکائو به ۲۵۰ سی‌سی شیر) بیفزاید تا فقط کمی طعم و بوی آن تغییر کند و مطابق میل کودک شود و ضرر کمتری هم داشته باشد.

دکتر تیرنگ نیستانی

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی