سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

آکنه در بزرگسالان


آکنه در بزرگسالان

آکنه یک ضایعه پوستی است که سبب ایجاد جوشهای سرسیاه و التهاب ضایعات قرمز کورک, جوشهای چرکی, کیست می گردد این زایده ها بطور معمول جوش یا زیت ها جوش صورت نامیده میشوند

● تعریف

آکنه یک ضایعه پوستی است که سبب ایجاد جوشهای سرسیاه و التهاب ضایعات قرمز (کورک، جوشهای چرکی، کیست) می گردد. این زایده ها بطور معمول جوش یا زیت ها (جوش صورت) نامیده میشوند.

● نشانه ها

▪ جوش های سرسیاه

▪ پوسته شدن پوست

▪ کیست ها

▪ کورک ها

▪ قرمزی اطراف پوست

▪ زخم شدن پوست

▪ جوش های سرسفید

● علل و خطرات

آکنه زمانی بوجود می آید که حفره های کوچکی در سطح پوست بنام منفذ مسدود میشوند. هر منفذ به یک کانال به نام فولیکول

( غده ترشحی) باز میشود که شامل مو و غده چربی است. بطور طبیعی غده های چربی به حفظ پربی پوست و پاکسازی سلولهای مرده پوست کمک میکند. وقتی غده های چربی زیادی ترشح میکنند، تجمع آلودگی، میکروب و باکتری را سبب میشوند. انسداد، یک پلاگ یا کومدو(سرسیاه) نامیده میشود.

بالای پلاگ ممکن است سفید(جوش سرسفید) یا تیره(جوش سرسیاه) باشد. اگر بترکد مواد داخل آن شامل چربی و باکتری در نواحی اطراف پخش شده و سبب یک واکنش التهابی میشوند. اگر التهاب در پوست شما عمیق باشد، جوش ها ممکن است بزرگ شده و به کیست دردناکی تبدیل شوند.

آکنه بطورمعمول در صورت و شانه ها ظاهر میشود امام همچنین ممکن است در بدن، بازوها، پاها و کپل دیده شود.

آکنه بطور معمول درنوجوانان می باشد اما در هر سنی حتی در یک کودک ممکن است ظاهر شود. ازهر ۴ نفر ۳ نفر تا حدی دارای آکنه هستند، احتمالا" به دلیل تغییرات هورمونی است که باعث تحریک تولید چربی میشوند. به هرحال مردم در ۳۰ یا ۴۰ سالگی نیز ممکن است آکنه داشته باشند.

آکنه معمولا" در خانواده ها بوده و میتواند باعث:

▪ تغییرات هورمونی مرتبط با دوره های قاعدگی، بارداری، قرصهای ضد بارداری یا استرس.

▪ وسایل آرایشی چرب یا روغنی و محصولات مو

▪ داروهای خاص (مانند استروئیدها، تستسترون، استروژن و فنیتوئین)

▪ سطوح بالای رطوبت و تعریق

علیرغم عقیده عموم که شکلات، آجیل و دیگر مواد غذایی را دلیل آکنه میدانند، محققین این نظر را تایید نکردند.

● آزمایشات و شناخت بیماری

دکتر شما میتواند آکنه را براساس ظاهر پوست تشخیص دهد. آزمایش معمولا" نیاز نیست.

● درمان ها

به مراحل مراقبت از پوست خود برای تاثیر بر آکنه نگاهی بیندازید:

▪ پوست خود را با یک صابون غیرخشک و ملایم(مانند داو، صابون نیتروژنه) به آرامی تمیز کنید. تمام آلودگی ها یا آرایش را پاک نمایید. یک یا دو بار در روز صورت خود را بشوئید که شامل پس از تمرین و ورزش نیز می باشد. به هرحال از شستشوی زیاد و مکرر پوست خودداری نمایید.

▪ موی خود را روزانه شامپو کنید خصوصا" اگر موی شما چرب است. شانه کنید یا موی خود را به عقب کشیده تا مو روی صورت شما نباشد.

▪ از فشار دادن، ترکاندن، برداشتن و یا کشیدن جوشها خودداری نمایید. اگرچه ممکن است برای انجام این کار وسوسه شوید. این عمل ممکن است منجر به عفونت پوست و ایجاد جای زخم شود.

▪ از لمس کردن پوست با دستها یا انگشتان خودداری کنید.

▪ از لوازم آرایشی چرب و یا کرم ها خودداری نمایید.

اگر این مراحل لکه های پوست شما را تا یک سطح قابل قبول روشن نکرد، داروهای آکنه را امتحان کنید. این محصولات بطور مستقیم بر روی پوست بکار میروند. آنها ممکن است شامل بنزوئیل پراکساید، سولفور، رزورسینول یا اسید سالیسیلیک باشند. آنها باکتری ها را از بین برده ، چربی را خشک نموده و سبب لایه برداری میشوند. آنها ممکن است سبب قرمزی یا لایه برداری پوست (پوسته پوسته شدن) گردند.

اگر جوشها هنوز یک مشکل اند، یک متخصص پوست میتواند داروهای قویتری تجویز نموده و در مورد گزینه های دیگری بحث نماید.

● داروهای تجویزی شامل

▪ آنتی بیوتک های خوراکی (از طریق دهان) مانند منوسایکلین، داکسی سایکلین، تتراسایکیلین، اریترومایسین و آموکسی سیلین

▪ آنتی بیوتیک های موضعی( از طریق پوست) مانند کلیندامایسین، اریترومایسیم یا داپسن.

▪ کرم یا ژل اسید رتینوئیک و قرصهای ایزوترتینوئین – زنان باردار و فعالیت جنسی دختران نباید از Accutane استفاده کنند زیرا سبب نقص در هنگام تولد میشود.زنانی که داروی Accutane را مصرف میکنند، باید از دو شکل کنترل در برنامه ipledge تولد قبل از شروع با دارو و عضویت در برنامه استفاده نمایند.

▪ فرمولهای جویزی بنزوئیل پراکساید، سولفور، رزورسینول، اسید سالیسیلیک.

▪ یک قرص به نام اسپیرنولاکتون ممکن است در زنان از نظر هورمونی به کنترل آکنه کمک نماید.

▪ روش لیزر بنام درمان فتودینامیک نیز ممکن است مفید باشد.

قرصهای ضد بارداری گاهی اوقات به پاک سازی آکنه کمک میکنند.( در برخی موارد گرچه ممکن است آنرا بدتر کنند).

دکتر شما همچنین ممکن است پیشنهاد پاکسازی شیمیایی پوست، برداشتن زخم ها بوسیله پوست خراشی یا برداشتن و یا تزریق کیست را بدهد.

یک مقدار کم تماس با اشعه آفتاب ممکن است آکنه را بهبود بخشد. به هرحال در معرض قرارگیری زیاد در آفتاب و اشعه ماوراء بنفش توصیه نمیشود زیرا خطر سرطان پوست را افزایش میدهد.

● داروها

داروهای موضعی، درمان برای آکنه غیرالتهابی شامل کاهش شکل گیری کومدوها( جوش های سرسیاه) جدید با ترتینوئین موضعی، بنزوئیل پراکساید، آداپالین یا اسید سالیسیلیک می باشد. ترتینوئین تاثیر خاصی دارد زیرا تغییر و تبدیل سلولهای پوست (سلولهای مرده و جایگیزینی آن)را افزایش میدهد. زمانی که التهاب زیاد باشد، آنتی بیوتیک های موضعی ممکن است به رژیم درمانی اضافه شوند. بهبود معمولا" در ۲ تا ۴ هفته دیده میشود.

داروهای موضعی بصورت کرم، ژل، لوسیون یا پد آماده می باشند. آنها شامل آنتی بیوتیک ها( عاملی که باکتری را می کشد) مانند اریترومایسین، کلیندامایسین، مکلوسایکلین، کامدولیتیک ها( عاملی که باعث شل شدن پلاگ های سخت و بازشدن منافذ میشوند) مانند ویتامین A، اسید ترتینوئین، اسید سالیسیلیک، آداپلین، رزورسینول و سولفور می باشند. داروهایی که هم بعنوان کامدولیتیک ها و هم آنتی بیوتیک ها عمل میکنند مانند بنزوئیل پراکساید، اسید آزلاتیک یا بنزوئیل پراکساید با اضافه اریترومایسین همچنین مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها ممکن است برای ماهها یا سالها برای کنتذل بیماری استفاده شوند.

پس از شستشو با صابون ملایم، داروها به تنهایی یا بطور ترکیبی یک یا دو بار در روز برروی تمامی نواحی مبتلا مالیده میشوند. عوارض احتمالی (جانبی) شامل قرمزی پوست، پوسته پوسته شدن، سوزش، خستگی و افزایش حساسیت به آفتاب که نیاز به استفاده از کرم ضد آفتاب دارد.

● داروهای خوراکی

آنتی بیوتیک های خوراکی برای ۲ تا ۴ هفته در ماه تجویز میشوند. داروهای مورد استفاده شامل تتراسایکلین، اریترومایسین، منوسایکلین، کلیندامایسین و تری متوپریم سولفامتوکسازول میباشند. عوارض احتمالی (جانبی) شامل واکنش حساسیت زا، دل درد، اضطراب،عفونت واژن، سرگیجه، تغییر رنگ دندان می باشد.

هدف از درمان آکنه، کاهش التهاب و جلوگیری از شکل گیری کومدون هامی باشد. یک درمان موثر، ترتینوئین موضعی در طول دوره با یک آنتی بیوتیک موضعی خوراکی می باشد. یک ترکیب از بنزوئیل پراکساید و اریترومایسین همچنین بسیار موثر است. بهبودی بطور طبیعی بین ۴ تا ۶ هفته بوده اما درمان حداقل ۲ تا ۴ ماه بطول می انجامد.

یک داروی تایید شده برای آکنه شدید، ایزوترتینوئین خوراکی است که به تولید سبوم و چسبندگی سلول را کم میکند. این درمانی انتخابی برای آکنه شدید با کیست ها و گره ها بوده و با آنتی بیوتیک های موضعی یا خوراکی و یا بدون آنها بکار میرود. برای مدت ۴ تا ۵ ماه، کنترل بیماری طولانی مدت را در ۶۰% بیماران تامین میکند. اگر آکنه دوباره ظاهر شد، دوره دیگری از ایزوترتینوئین ممکن است در ۲۰% بیماران مورد نیاز باشد در حالیکه در ۲۰% ممکن است با داروهای موضعی یا آنتی بیوتیک های خوراکی رفع شود. عوارض جانبی شامل وخیم تر شدن احتمالی آکنه، خشکی پوست، خون دماغ، اختلال در بینایی، بالا بردن آنزیمهای کبدی، چربی خون و کلسترول می باشد. این دارو نباید در طول دوران بارداری استفاده شود زیرا سبب نقص هنگام تولد می گردد.

ضد آندروژن، داروهایی هستند که مانع تولید آندروژن میشوند که برای درمان زنانی که به درمانهای دیگر پاسخ ندادند بکار میرود. انواع خاص داروهای پیشگیری از بارداری، خوراکی و هورمونهای جنسی زنانه(استروژن) فعالیت هورمون در تخمدان را کم میکنند. داروهای دیگر به عنوان مثال، اسپیرنولاکتون و کورتیکو استروئیدها فعالیت هورمون در غده آدرنال را کاهش میدهد. بهبود ممکن است درمدت ۴ ماه حاصل شود.

آنتی بیوتیک های خوراکی، داروهای ضد التهاب درمانی انتخابی برای یک مورد فوق العاده شدید هستند اما نوع کمیاب آکنه التهابی که آکنه شدید نام دارد، اغلب در نوجوانان پسر یافت میشود. آکنه انگلوباتا یک شکل التهابی شدید است که توسط گره های التهابی متعدد و عمیق تشخیص داده میشود که با یک ایزوترتینوئین خوراکی و کورتیکواستروئید درمان میشود.

● درمانهای جایگزین

درمانهای جایگزین برای آکنه، بر روی پاک کننده مناسب جهت حفظ چربی آزاد پوست متمرکز است، رژیم غذایی بسیار متعادل در فیبر، روی و مواد غذایی خام، دوری از الکل، محصولات لبنی، سیگار کشیدن، کافئین، قند، مواد عذایی فرآوری شده و مواد غذایی با ید بالا مانند نمک. مکمل سبزیجات مانند ریشه باردان( بابا آدم) شبدر قرمز،خار شیر و با مواد مغذی مانند اسیدهای چرب اشباع، ویتامین ب کمپلکس، روی، ویتامین آ، کروم نیز توصیه میشود. داروهای گیاهای چینی مورد استفاده برای آکنه شامل، دانه سندیم و گیاه پیچ امین الدوله می باشد. پزشکان و متخصصان تغذیه میتوانند مقدار مناسب از این داروهای گیاهی را تجویز کنند.

● عوارض

عوارض ممکن شامل:

▪ تغییرات در رنگ پوست

▪ کیست ها

▪ آسیب رساندن به اعتماد به نفس، شخصیت و زندگی اجتماعی

▪ زخمهای دائمی صورت

▪ عوارض جانبی آکوتان Accutane (شامل خشکی زیاد پوست و غشاهای مخاطی و سطوح بالای تری گلیسیرید، آسیب به کبد، نقص هنگام تولد در نوزاد به دنیا آمده، اگر شما باردار هستید فورا" به پزشک خود مراجعه نموده و در مورد دارو مشورت نمایید.

● جلوگیری

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از آکنه وجود ندارد اما مراحل زیر ممکن است بیرون زدن آنها را به حداقل برساند:

▪ شستن ملایم مناطق مبتلا یک یا دوبار در روز

▪ دوری از پاک کننده های فرسایشی

▪ استفاده از لوازم آرایشی و مرطوب کننده ها

▪ شامپو کردن و کنار زدن موها از صورت

▪ خوردن مواد غذایی با رژیم بسیار متعادل، دوری از مواد غذایی که باعث آتش گرفتن(گر گرفتگی) میشوند

▪ در غیر اینصورت، جوش ها را یک مقدار محدود آفتاب خشک کنید.

▪ از برداشتن و فشار دادن آنها خودداری کنید.

▪ کاهش استرس و فشار

سایت یاهو / بخش سلامتی

شبکه مترجمین ایران