چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
آموزش هنر و فن خاتم سازی در ایران
بررسی مدارک و منابع مستند ، نشان می دهد تا پیش از سال ۱۲۸۷ هـ . ش که آموزش خاتم سازی صرفاً سینه به سینه و استاد و شاگردی بوده ، اغلب کارگاههای خاتم سازی که بیشتر جنبه هنر اشرافی داشته در داخل کاخ ها و یا اماکن وابسته به حکومت دایر بوده است ، شیوهٔ آموزش بسیار سخت و توانفرسا و سالهای سال می بایست شاگرد نظر استادش را حتی برای پیچیدن یک قامه جلب می کرد و در صورت رضایت و گذراندن دوره معقول شاگردی که از خانه شاگردی و پادویی تا پشت میخ کار نشستن می رسید ، استاد کم کم مراحل مختلف را به شاگرد می آموخت .
در کارگاه فوت و فن خاتم سازی دور از چشم دیگران به شاگرد مزبور آموخته می شد و آموزش گیرنده تعهد داشت از آموزش آموخته های خود به دیگران خودداری ورزد . تنها اگر استاد فرزندی داشت بدون هیچگونه بخل و حسد خاتم سازی البته نه تا آخرین فن ـ به وی آموزش می داد . چنین فرزندی نیز تا پایان عمر در خدمت استاد یا پدر هنرمند بود .
بعد از دوره زندیه که هنر خاتم سازی رو به سکون گذارد و در اواسط قاجار که ساختن آثار خاتم نسبتاً بزرگ برای مرقد مطهر ائمه اطهار متداول شد ، کم کم آموزش این هنر در همان دایرهٔ بسته استاد شاگردی رایج شد .
این وضع شکست خورده آمـوزش ادامـه داشت تا این که در سـال ۱۲۸۷ هـ . ش استاد کمال الملک مکتب خانه صنایع مستظرفه را بنیاد نهاد .
وی بیشتر به هنرهای اروپائی و ساخت تابلوهای رنگ روغن توجه داشت و خاتم کاری کم و بیش انجام می گرفت تا اینکه استاد حسین طاهرزاده بهزاد تبریزی در سال ۱۳۰۹ هـ . ش (( مدرسه صنایع قدیم )) را که اولین هنرستان به سبک امروزی بود بنیان نهاد و اولین گروه استادان خود را از تهران ، تبریز ، اراک ، کاشان ، اصفهان ، شیراز و آباده استخدام کرد . در سال ۱۳۴۱ هـ . ش استاد علی کریمی به جای استاد طاهرزاده بهزاد سرپرست اداره هنرهای ملی شده بود اصولاً معنی آموزش از کارگاه خاتم سازی رخت بربست ، این کارگاه صرفاً اشیائی نفیس باهمان معدود هنرمندان خود می ساخت تا به سران کشورها و مهمانان خارجی پیشکش شود .
بعد از انقلاب اسلامی ، کارگاهای هنری وزارت فرهنگ و هنر عملاًُ تعطیل شد و در سال ۱۳۵۸ هـ.ش با نام اداره کل هنرهای سنتی زیر نظر وزارت فرهنگ و آموزش عالی قرار گرفت . با تأسیس سازمان میراث فرهنگی کشور در سال ۱۳۶۶ ، مسـأله آمـوزش هنرهای سنتی از جمله خاتم سازی به عنوان یک اصل در اهداف سازمان پذیرفته شده است و با جدیت پی گیری می شود .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست