جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

برترین خودروهای مفهومی امسال


برترین خودروهای مفهومی امسال

هیچ حد و مرزی برای طراحان خودروهای مفهومی وجود ندارد

اگر قرار باشد آینده صنعت خودروسازی را هم‌اکنون مشاهده کنیم خودروهای مفهومی همان چیزی هستند که بیشترین کمک را به ما می‌کنند. بدون تردید می‌توان گفت خودروهای مفهومی قدمتی به درازای تاریخ پیدایش صنعت خودروسازی دارد. درحقیقت از همان موقع که نخستین خط تولید خودرو سال ۱۲۷۹ خورشیدی در میشیگان راه‌اندازی شد، طراحان خودرو به سال‌ها بعد فکر می‌کردند؛ دورانی که ره‌آورد آن فورد مدل تی در سال ۱۹۲۷ یا بی.ام.و روداستار۱ در سال ۱۹۳۵ بود. اکنون که بیش از ۱۱۰ سال از راه‌اندازی نخستین کارخانجات تولید انبوه خودرو در جهان می‌گذرد و طی تمام این دوران خودروهای مفهومی، فراتر از تصورات، الهام‌بخش سازندگان خودرو بوده‌اند. این بخش از صنعت خودروسازی از آنچنان پیشرفتی برخوردار بوده که حتی کارشناسان خودرو محصولات مفهومی برخی شرکت‌های خودروساز را برای استفاده در ماه و مریخ مناسب می‌دانند!

در سال گذشته نمونه‌های هیجان‌انگیزی از خودروهای مفهومی طراحی و روانه نمایشگاه‌های خودرو شده است که در این گزارش به بررسی برجسته‌ترین آنها خواهیم پرداخت. توجه کنید خودروهای مفهومی بدون توجه به سطح فناوری‌های مورد استفاده در آنها طراحی می‌شوند و این می‌تواند آنها را به خودروهای توصیف شده در داستان‌های علمی ـ تخیلی شبیه سازد. موضوعی که قطعا قیمت تمام شده ساخت چنین خودرویی در حال حاضر را به عرش می‌رساند. دقیقا به همین دلیل ایده اصلی طراحی خودروهای مفهومی، گذر از مرزهای ذهنی، فناوری و محدودیت‌های ساخت است تا راه برای خودروهای تجاری آینده هموار شود.

● لامبورگینی آونتادور جی

این خودرو نخستین بار در نمایشگاه ژنو امسال رونمایی شد. مهندسان لامبورگینی که پیش از آن تجربه موفقیت‌آمیز آونتادور را مشاهده کرده بودند موتور ابتکار عمل خود را روشن کرده و با تغییراتی اساسی در ساختار آن، محصولی متفاوت و البته مفهومی ارائه کردند که قرار نیست هیچ وقت به مرحله تولید انبوه برسد. آونتادور جی ساختاری فوق آیرودینامیک داشته که در کنار موتور ۱۲ سیلندر ۵‌/‌۶ لیتری که توانی معادل ۷۰۰ اسب بخار تولید می‌کند با سرعت خیره‌کننده‌ای حرکت می‌کند. این خودرو را می‌توان محصولی خاص برای جاده و نه استفاده‌های درون‌شهری به شمار آورد. باله عقبی خودرو از فیبر کربنی است که در پایداری آن در سرعت‌های بالا تأثیر بسزایی دارد. لامبورگینی تنها یک دستگاه از این خودرو تولید کرده و قیمت ۷۵‌/‌۲ میلیون دلاری برای آن تعیین کرده است. با این قیمت بعید نیست این خودرو برای همیشه در تالار دستاوردهای لامبورگینی ماندگار شود!

● فولکس واگن هوورکار

خودروهای مفهومی که نمادی از توانمندی بشر در آینده به شمار می‌آید لزوما نباید ظاهری همچون خودروهای امروزی داشته باشند. مهندسان فولکس واگن نگاه جاه‌طلبانه‌ای در این خصوص داشته و خودروی عجیبی طراحی کرده‌اند که خبری از چرخ در آن نیست، بلکه مانند یک سیستم هوایی در فاصله چند سانتی‌متری از سطح زمین حرکت می‌کند! خودروی هوورکار یکی از سه خودروی مفهومی است که این شرکت خودروساز در قالب پروژه‌ای موسوم به پروژه خودروی مردم طراحی کرده است. ایده چنین پروژه‌ای نخستین بار سال گذشته توسط فولکس واگن در چین ارائه شد اما شاید خوشبین‌ترین مدیر این شرکت نیز تصور نمی‌کرد ۳۳ میلیون بازدیدکننده اینترنتی را وادار به واکنش کند. پس از آن بود که ۱۱۹ هزار طرح سر از فولکس واگن درآورد و در نهایت سه طرح به مرحله تولید اولیه رسید. مهم‌ترین نکته‌ای که در این خودرو جلب توجه می‌کند ظاهر باریک و ساختار کم‌حجم آن است. هوورکار در زمره خودروهای دو نفره جای می‌گیرد که البته قرار نیست روی زمین حرکت کند! جزئیات چندان زیادی از این خودرو منتشر نشده که این خود بر خاص بودن آن بیشتر می‌افزاید.

● پژو اونیکس

این روزها بسیاری از شرکت‌های مطرح خودروسازی جهان محصولاتی روانه بازار می‌کنند که عنوان سوپر یا همان فوق‌العاده یا خاص را دارند، اما ‌آیا به‌راستی همه آنها شایسته چنین عنوانی هستند؟ محصول جدید پژو یعنی اونیکس خودروی خاصی به شمار می‌آید که به جرأت شایسته چنین عنوانی است. خودروهای سوپری که در تاریخ خودروسازی جاودانه شده‌اند معمولا به گذشته تعلق دارند، اما حالا اونیکس تعریف جدیدی از این نوع خودروها ارائه کرده و نکته مهم‌تر این است که شباهت چندانی به خودروهای خاص قبلی ندارد. بدنه این خودرو از فیبر کربنی ساخته شده که تأثیر بسزایی در وزن کم آن و حرکت با ثبات و شتاب بیشتر دارد. پژو این خودروی مفهومی را در نمایشگاه خودروی پاریس امسال به دنیا معرفی کرد تا نشان دهد با محصولی که ۶۰۰ اسب بخار توان دارد برنامه‌های گسترده‌ای برای آینده دارد. اونیکس تنها ۱۱۰۰ کیلوگرم وزن دارد، یعنی تقریبا معادل یک خودروی خیلی کوچک شهری، رقمی که در مقایسه با ظاهر پرهیبتش چندان قابل باور نیست، اما این تأثیر فیبر کربنی است! خودرو از سیستم موتوری دوگانه سوزی بهره می‌برد که در حقیقت ترکیبی از موتور ۷‌/‌۳ لیتری هشت سیلندری و سیستم الکتریکی مجهز به باتری‌های لیتیومی است که ۸۰ اسب بخار توان بیشتر به خودرو اهدا می‌کند.

● مرسدس بنز انر‌ ‌جی ‌ـ ‌فورس

شاید یکی از خودروهایی که سال ۱۴۰۰ یعنی کمتر از ده سال دیگر در جاده‌ها و کوهستان‌ها به حرکت درخواهد آمد محصولی از مرسدس بنز موسوم به انر‌ ـ جی‌ ـ‌ فورس باشد. این خودرو در ردیف شاسی‌بلندها جای می‌گیرد و از آنچنان ابهتی برخوردار است که شاید برای استفاده درون‌شهری انتخاب مناسبی نباشد. با توجه به تمام خلاقیتی که در طراحی و ساخت این خودرو در نظر گرفته شده است، نمی‌توان بسادگی از کنار چراغ‌های اضطراری و اسکنر توپوگرافی ۳۶۰ درجه‌ای آن گذشت که با سیستم تعلیق الکترونیکی خودرو هم در ارتباط است. این مجموعه در سقف خودرو جاسازی شده و در سفرهای کوهستانی و بیابانی کمک زیادی به راننده می‌کند. نشان دیگری از تعلق این خودرو به آینده را باید در تأمین سوخت انر ‌ ‌جی ‌ـ ‌فورس جستجو کرد. سلول سوختی انرژی لازم را برای حرکت خودرو تأمین می‌کند و این یعنی توجه به معیارهای زیست‌محیطی و حرکت بر اساس انرژی‌های پایدار و پاک. در سقف خودرو مخزن مخصوصی تعبیه شده که آب بازیافت شده در آن ذخیره‌سازی شده و برای تولید انرژی وارد یک مبدل فوق مدرن برقابی می‌شود. مرسدس بنز برای معرفی هر چه بهتر این خودرو به دنیا نسخه اسباب بازی آن را نیز طراحی کرده است.

● ماگنا استیر میلاکوپیک!

علاقه‌مندان به خودرو شاید این رؤیا را تصور کنند که خودروی شاسی بلندشان قابلیت تبدیل شدن به کلاس وانت یا خودرویی با سقف متحرک را داشته باشد؟ شرکت خودروسازی کوچک و نه چندان شناخته شده مگنا استیر در اتریش پاسخی برای این خواسته ارائه کرده است: میلاکوپیک. به جرأت می‌توان گفت این خودرو مجموعه‌ای از سه خودروست: اسپرت شاسی بلند، وانت و رویای دیرین اتومبیل‌هایی با سقف متحرک. قلب این ابتکار عمل هم سقف متحرکش است که در آن از صفحات شیشه‌ای استفاده شده و به لطف ستون‌های مخصوصی که در شاسی خودرو جاسازی شده قابلیت حرکت به عقب یا جلو را دارد. همچنین این سقف شیشه‌ای از ماده‌ای قابل انعطاف ساخته شده که امکان در هم فرو رفتن آن را فراهم می‌کند. از سوی دیگر ترکیب ساختار دو در و هیبت شاسی بلند آن، این خودرو را شبیه بی.ام.و X۶ کرده است. نکته جالب توجه این که شرکت مگنا مدعی است در طراحی ساختار این خودرو از کفش‌های اسپرت امروزی الهام گرفته است. از این خودرو می‌توان به عنوان انتخابی ایده‌آل برای سفرهای خارج شهر و کوهستانی یاد کرد چون به لطف سقف متحرک و تا شدن کامل صندلی عقب، فضای کاملا مناسبی برای حمل اسباب و اثاثیه و حتی دوچرخه و موتورسیکلت کوچک فراهم می‌شود. این خودرو نظر بسیاری از کارشناسان صنعت خودرو بویژه محصولات مفهومی را جلب کرده است و پیش‌بینی می‌شود در زمره خودروهای مفهومی جای گیرد که تا چند سال آینده به مرحله تولید انبوه و تجاری خواهد رسید.