چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تجارت کودکان در اینترنت


تجارت کودکان در اینترنت

اینترنت در سال های اخیر به یک رسانه محبوب تبدیل شده است در سال ۱۹۹۹ , بیست و چهار درصد و در سال ۲۰۰۳ , شصت درصد از خانواده های هلندی به اینترنت دسترسی داشتند

الف) هدف : بیشتر کودکان به اینترنت دسترسی دارند . گشت و گذار در وب علاوه بر اینکه تجربه شگفت آوری برای کودکان است ، سرشار از خطر نیز هست . بعضی مربیان و والدین آگاهی ندارند که کودکان در حین استفاده از اینترنت با مطالب نامناسب مواجه می شوند . سوالی که در اینجا مطرح است این است که حین استفاده از اینترنت چه عواملی برای کودکان ایجاد مزاحمت می کند و باعث پریشانی آنها می شود ؟ آیا تفاوت سن و جنس در این میان مهم است و از همه مهمتر اینکه کودکان به هنگام رویارویی با اطلاعات مضر و مزاحم چه عکس العملی از خود بروز می دهند ؟

ب) طرح ، روش شناسی ، رهیافت : این مقاله ، تحقیقی در مورد تجارب مثبت و منفی کودکان هلندی از وب است . در این تحقیق ۳۹۱ کودک ۸ تا ۱۳ ساله که در منزل خود به اینترنت دسترسی داشتند مورد بررسی قرار گرفته اند .

ج) یافته ها : معمول ترین تجارب مثبت کودکان ، بازی های کامپیوتری ، استفاده ICQ ، MSN و اتاق های گفتگو می باشد . تقریباً ۵۰ درصد از کودکان مورد بررسی ، دارای تجارب منفی ، موقع استفاده از اینترنت بودند . کودکان ، رویارویی با نقاشی یا عکس های محرک احساسات جنسی را به عنوان تجربه منفی گزارش می کنند که این نقاشی یا عکس ها که باعث رفتار های خشونت آمیز در کودکان می شود ، اغلب با ویروس های کامپیوتری و … همراه هستند . تقریباً ۸۰ درصد کودکان در مورد تجارب منفی خود با دیگران صحبت می کنند اگر چه انتظار می رود که این افراد مربی یا والدین باشند اما ۴۵ درصد کودکان تجارب منفی خود را با دوستان خود در میان می گذارند .

د) مفهوم عملی : فقط با شناخت این حقایق است که می توانیم در مورد اینکه چگونه اینترنت را به مکان امنی برای کودکان تبدیل کنیم شروع به تفکر کنیم .

و) ارزش:مطالعات نشان می دهد که تجارب کودکان از اینترنت با سن و جنس آنها مرتبط است .

● مقدمه

اینترنت در سال های اخیر به یک رسانه محبوب تبدیل شده است . در سال ۱۹۹۹ ، بیست و چهار درصد و در سال ۲۰۰۳ ، شصت درصد از خانواده های هلندی به اینترنت دسترسی داشتند .

در ایالات متحده آمریکا ، هفتاد درصد از خانواده هایی که یک کودک دارند از اینترنت استفاده می کنند . در مقایسه با آنها پنجاه و سه درصد از خانواده هایی که کودک ندارند به اینترنت دسترسی دارند . خانواده هایی که کودک دارند بیشتر از خانواده های بدون کودک به تکنولوژی و مزایای آن علاقه مند هستند و اعتقاد قوی دارند که کودکان آنها جهت پیشرفت در زندگی نیاز دارند که تسلط کامل به کامپیوتر و اینترنت داشته باشند .

در عین حال که اینترنت محبوبیت زیادی در میان خانواده ها پیدا کرده اما همچنین می تواند محیطی خطرناک برای کودکان باشد . تحقیقات نشان می دهد که بیشتر از هشتاد درصد از خانواده ها در مورد رویارویی کودکان خود در حین استفاده از اینترنت نگران هستند . ۵۷ درصد از خانواده ها نگرانند که شخص بیگانه ای از طریق اینترنت با کودکان آنها تماس برقرار کنند .

شورتی ، کودک ۱۳ ساله ای است که هر روز چند ساعت را در اتاق های گفتگو می گذراند . او چت کردن با پسران را ترجیح می دهد و یک بار نیز با پسری در ایستگاه قطار آمستردام قرار ملاقاتی ترتیب داده است . اما متاسفانه مشخص شد که آن پسر ، مردی چهل ساله با ظاهری خشن است .

یک پروژه تحقیقاتی که میان کودکان مدرسه ابتدایی آمستردام انجام گرفته نشان می دهد که کودکان ، بیشتر از چند سال گذشته با خشونت با هم بحث و جدل می کنند . از مهمترین دلیل آن رو رویایی کودکان با خشونت ، خصوصاً از طریق اینترنت است .

به نظر می رسد که خانواده اغلب اوقات از این موضوع ناآگاهند که کودکان ، چه مدت از وقت خود را به استفاده از اینترنت می گذرانند . شصت و دو درصد از کودکان تمایل دارند که به طور مخفیانه در خانه ، مدرسه ، کتابخانه ها و … از کامپیوتر استفاده کنند .

خانواده ها و مربیان غالباً معتقدند که آنها راجع به آنچه کودکان در هنگام استفاده از اینترنت در حال تجربه کردن هستند آگاهی دارند . برای مثال آنها کامپیوتر را در اتاق نشیمن نصب می کنند تا بتوانند کودک را در حین تماشای تلویزیون یا انجام امور دیگر مشاهده کنند و زیر نظر داشته باشند . اگر چه بچه ها در گمراه کردن والدین خود خیلی باهوش هستند . و این یک حقیقت است که کودکان در بین خانواده ، ماهر ترین کاربر شبکه هستند .

در سال ۱۹۹۹Valkenburg و Soeters تجارب کودکان از اینترنت را بررسی کردند . در آن زمان تحقیق روی این موضوع خیلی سخت بود . نتایج نشان داد که بیست و پنج درصد کل کودکان ، رویارویی با موارد ناخوشایند در اینترنت را گزارش کردند . از آن زمان تا اکنون به تعداد کودکانی که از وب استفاده می کنند اضافه شده است ، در نتیجه نویسندگان معتقدند که انجام تحقیقات روی تجارب کودکان از اینترنت امری ضروری است .

این مقاله توصیفی است از یک بررسی و مطالعه کودکان بین هشت تا دوازده ساله که در تابستان ۲۰۰۴ انجام گرفته است . این بررسی بر اساس تحقیق Blauw Research، ۲۰۰۴ بود و سه هدف داشت . اولاً کشف این که چرا کودکان از اینترنت استفاده می کنند . دوماً فهمیدن تجارب مثبت کودکان از اینترنت و سرانجام کشف اینکه چقدر کودکان با مطالب مضر و مغشوش کننده در اینترنت مواجه می شوند . یافته های به دست آمده از تحقیق Valkenburg و Soeters در مورد سه هدف مورد نظر جالب بود . بنابراین ما تصمیم گرفتیم که سوالی را به مجموعه سوالات تحقیق در مورد تجارب منفی کودکان اضافه کنیم . همچنین علاقه مند بودیم بدانیم آیا کودکان راجع به این تجارب با دیگران صحبت می کنند ، اگر نه ، چرا ؟

● روش

کودکان بین سنین هشت تا دوازده سال از پنج مدرسه ابتدایی از سراسر هلند در نظر گرفته شدند . نمونه ما شامل بچه هایی با زمینه اجتماعی - اقتصادی گوناگون از مدارس مختلف بودند . از بچه ها سوالاتی شد از قبیل اینکه آیا آنها در خانه به اینترنت دسترسی دارند ؟ آیا آنها بیشتر از سه بار از آن استفاده می کنند . ما علاقه مند بودیم که تجارب واقعی بچه ها از اینترنت را بسنجیم ، بنابراین فقط کودکانی را که به این دو سوال پاسخ مثبت داده بودند ، انتخاب کردیم . جامعه نمونه نهایی ما شامل ۳۹۱ کودک که شامل ۱۹۳ پسر و ۱۹۸ دختر بود .

به کودکان در مدرسه پرسشنامه هایی داده شد . در این پرسشنامه ، سوالاتی بود از قبیل سن و جنس کودک ، دفعات استفاده از اینترنت ، انگیزه آنها جهت استفاده از اینترنت ، تجارب ناخوشایند و تجارب لذت بخشی که در حین استفاده از این رسانه داشتند . کودکان در مورد شیوه پر کردن پرسشنامه راهنمایی شدند . می خواستیم مطمئن باشیم که آنها تجارب منفی خود را به ما خواهند گفت . چون در گذشته متوجه شده بودیم که کودکان ممکن است از گفتن تجربیات خود به ما خودداری کنند . زیرا آنها از نتایجی که ممکن است بیان تجربیاتشان برای آنها داشته باشد می ترسند . بنابراین تاکید کردیم که اطلاعاتی که آنها به ما می دهند محرمانه خواهد بود .

کودکان باید در مدت ۱۵ دقیقه به سوالات پاسخ می دادند .

● نتایج

الف) انگیزه کودکان برای استفاده از اینترنت :

این تحقیق نشان داد که بیشترین انگیزه کودکان هنگام استفاده از اینترنت شامل مواردی همچون بازی های کامپیوتری ، اتاق های گفتگو و بارگذاری موسیقی می باشد . انگیزه دیگری که کودکان جهت استفاده از اینترنت از آن یاد کردند شامل یافتن اطلاعات برای مدرسه و سرگرمی بود .

ب) تفاوت سن و جنس در انگیزه کودکان برای استفاده از اینترنت:

پسر ها و دختر ها هر دو بازی های کامپیوتری را دوست دارند . تنها تفاوت اینجا است که آنها انواع متفاوتی از بازی های کامپیوتری را می پسندند . پسر ها کلک ها و رمز های بازی ها را به کامپیوتر انتقال می دهند . این بازی ها باعث فراهم نمودن شادابی ، توانایی و انرژی بیشتر برای آنها می شود . این بازی ها بیشتر خشن هستند و شخصیت اصلی اغلب مجبور است با نزاع راه خود را در مقاطع و حیطه های مختلف پیش ببرد . دختران به ندرت اقدام به انتقال کلک ها و رمز ها از اینترنت به کامپیوتر خود می کنند ، آنها بازی های دیگری را می پسندند . این بازی ها شامل حل معما یا یافتن گنجینه ها و جواهرات است . یک بازی مشهورBarbie Fashion Designer است . آنها بازی هایی را ترجیح می دهند که واقع گرایانه هستند .

تحقیقات ما همچنین نشان می دهد که پسران بیشتر از دختران به انتقال موسیقی به کامپیوتر می پردازند . در حالیکه دختران بیشتر از پسران از اتاق های گفتگو و ایمیل استفاده می کنند . این مطلب توضیحی است برای این حقیقت که دختران ارتباط برقرار کردن با افراد دور را مهمتر از پسران می دانند . چت کردن از طریق MSN در میان پسران و دختران به یک اندازه اهمیت داشت .

سن نقشی مهمی در انگیزه کودک جهت استفاده از اینترنت بازی می کند . کودکان جوان تر بیشتر به بازی کردن و جستجوی اطلاعات می پردازند و کمتر به ایمیل زدن و چت کردن روی می آورند . توضیح ساده این مطلب می تواند این باشد که کودکان جوانتر اغلب مهارتی جهت استفاده از برنامه ایمیل و چت ندارند .

ج) تجارت مثبت کودکان از اینترنت :

برای تعداد زیادی از کودکان مشکل است که تجارب مثبت خود در هنگام استفاده از اینترنت را بیان کنند ، شاید به این دلیل که اینترنت قسمت اصلی از زندگی روزانه آنها شده بود . تقریباً ۵۰ درصد از کودکان مورد سوال ، به طور روزانه از اینترنت استفاده می کردند . بعضی کودکان جهت پاسخگویی به سوالات این قسمت پرسشنامه ، داستان ها یا تصاویر مضحک و خنده دار را توضیح می دادند .

از موارد دیگری که کودکان در مورد فرصت های خوشایند و دلپذیر که توسط اینترنت برای آنها فراهم شده ذکر کردند شامل جستجوی اطلاعات راجع به سرگرمی ها و علائق آنها ، ارتباط با دوستان و آشنا شدن با اشخاص جدید بود . اگر چه بیشتر کودکان اینترنت را به این علت دوست دارند که سرگرم کننده است . خصوصاً به علت بازی های کامپیوتری که آنها می توانند بوسیله آنها سرگرم شوند . یافتن اطلاعات برای مدرسه نیز به عنوان یک تجربه مثبت ذکر شد .

د) تجارب منفی کودک از اینترنت :

جهت بررسی و مطالعه تجارب منفی کودکان از اینترنت ، از کودکان خواسته شد تا بعضی چیز هایی که در هنگام استفاده از اینترنت برای آنها ایجاد مزاحمت و اغتشاش می کنند را بنویسند . کودکان اغلب این نوع اطلاعات را به شما نمی دهند زیرا می ترسند این اطلاعات به گوش والدین یا دبیران آنها برسد ، بنابراین ما تاکید کردیم که اطلاعاتی که شما به ما می دهید کاملاً محرمانه است .

در ۱۹۹۹ ، ۷/۲۴ درصد از کودکان مورد مطالعه ، هنگام استفاده از اینترنت با موارد ناراحت کننده ، ناخوشایند و اضطراب آور روبرو می شدند . اما این رقم در سال های بعد افزایش یافت ، بطوریکه در سال ۲۰۰۴ به ۵۰ درصد رسید .

▪ تجارب منفی و ناخوشایندی که کودکان به آن اشاره کردند مواردی بود از قبیل : عکس ها و نوشته های مستهجن و تحریک کننده احساسات جنسی ، ترس و وحشت ، ویروس ها ، تهدید توسط افراد شناخته ( تهدید و تهدید توسط افراد ناشناس .

▪ Valkenburgو Soeters سه خطر را در هنگام استفاده از اینترنت مطرح کردند : در معرض موارد نامناسب قرار گفتن ، آزار هایی که به هنگام کار با اینترنت با آن مواجه بودند و فشار هایی که متعاقب آن گریبان گیر کودکان می شود .

در ۱۹۹۹ ، یکی از تجارب ناخوشایندی که کودکان ذکر کردند این بود که در حین استفاده از اینترنت ناگهان با یک ویروس برخورد می کردند که به دنبال آن تصاویر پورنوگراف و مستجهن ظاهر می شود . آزار های اینترنتی توسط ۵/۲ درصد از کودکان گزارش شد . به طور قابل ملاحظه ، هیچ کدام از بچه ها آزار هایی که بعد از استفاده از اینترنت ممکن بود گریبانگیر آنها شود را گزارش نکردند . ویروس می تواند به میزان زیادی ناخوشایند باشد . اگرچه ویروس ها نامرتبط با سه خطر ذکر شده در بالا هستند ، اما دریافتیم که کودکان نه تنها به وسیله خود ویروس اذیت می شوند ، بلکه آنها همچنین از سرزنش ها و انتقاد هایی که والدین و مربیان به علت آسیب ها و خسارت های ایجاد شده توسط آنها ایجاد می شوند ، هراسانند . چون احتمال می دهند که از استفاده از اینترنت منع شوند .

نتایج نشان داد که کودکان در سال ۲۰۰۴ نسبت به سال ۱۹۹۹ بیشتر در معرض موارد نامناسب قرار گرفتند .

تقریباً ۸۰ درصد کودکان در مورد تجارب منفی خود با دیگران صحبت می کنند اگر چه انتظار می رود که این افراد مربی یا والدین باشند اما ۴۵ درصد کودکان تجارب منفی خود را با دوستان خود در میان می گذارند .

▪ تفاوت سن و جنس در تجارب منفی کودکان برای استفاده از اینترنت :

دختر ها بیشتر از پسر ها تجربیات ناخوشایند اینترنتی را گزارش می کنند . بیشتر آنها در معرض قرار گرفتن تصاویر مستهجن و تحریک کننده احساسات جنسی را به عنوان یک مسئله آزاردهنده نام می برند . بر عکس پسران با سن بیشتر ، موقعیت های سوء استفاده جنسی را موردی هیجان انگیز می دانند . دختران بزرگ تر اغلب بیشتر از جوان تر ها و پسران تهدید می شوند . توضیح این موضوع می تواند این حقیقت باشد که دختران بزرگ تر بیشتر از پسران و دختران جوان تر از طریق اینترنت ارتباط برقرار می کنند . توضیح دیگر اینکه دختران اغلب بیشتر از پسران ترس را تجربه می کنند .

● نتیجه گیری و بحث

همواره امنیت کودکان روی اینترنت از زمانیکه کودکان شروع به استفاده از اینترنت کردند به موضوعی قابل بحث تبدیل شده است . حفاظت از کودکان به طور مثال از طریق Children۰۳۹;s Safety Foundation در هلند ، the Children۰۳۹;s Online Protection Act و Cyber Angels در آمریکا ارائه می شود . علاوه بر این موسسات ، نرم افزار های فیلتر سایت های خلاف نیز به تعداد زیادی در دسترس هستند که توسط تهیه کنندگان اینترنت ( کسانی که قول می دهند که محیط امنی برای کودکان فراهم کنند ) تهیه می شوند . بیشتر افراد معتقدند که استفاده از اینترنت می تواند یک تجربه تربیتی و فرهنگی برای کودکان باشد ، اما همچنین اینترنت می تواند یک مکان بسیار خطرناکی نیز باشد . والدین ، این مطلب را می دانند ، در نتیجه نرم افزار های فیلتر را روی کامپیوتر ها نصب می کنند یا اینکه کامپیوتر را در اتاق نشیمن قرار می دهند تا آنها بتوانند کنترل نزدیکی روی کودکان ، در حین استفاده از اینترنت داشته باشند . با وجود این همه تلاش ، ۵۰ درصد از کودکان مصاحبه شونده هنوز در هنگام استفاده از اینترنت ، در معرض عوامل ناخوشایند و اضطراب آور قرار دارند . چگونه این مسئله احتمال دارد ؟

به کودکان باید آموزش دهند که هرگز اطلاعات شخصی خود را به افرادی که در اتاق های گفتگو ملاقات می کنند ندهند . کودکان معتقدند که شخصی که بیشتر از دو بار در اتاق های گفتگو با آنها ملاقات می کند ، یک آشنا به حساب می آید . در نتیجه این قابل قبول است که آنها اطلاعات شخصی خود را به آنها بدهند . موقعی که از خانواده ها سوال می شود که آیا آنها در مورد اطلاعات مضری که کودک حین استفاده از اینترنت با آنها روبرو می شود آگاهند ، تقریباً همه آنها جواب مثبت می دهند .

اگر چه نرم افزار های فیلتر محتوا در دسترس قرار دارند ، تاثیر آنها قابل بحث است . کودکانی که ترفند های استفاده از کامپیوتر را خوب می دانند ، می دانند چگونه این فیلتر ها را دور بزنند و از کنار آن بگذرند . در واقع آنها با جنبه های منفی اینترنت دیر یا زود روبرو خواهند شد .

علاوه بر آن خانواده ها ، به شدت معتقدند که اینترنت یک ابزار آموزشی موثر است . نه تنها اینترنت یک منبع اصلی برای مدرسه است ، بلکه موادی که در اینترنت یافت می شود ، کودکان را در روش های دیگری آموزش می دهد . برای مثال اینترنت ایجاد دوستی ها و نفرت ها و دانش در مورد موضوعات حساس را فراهم می کند . اینترنت امروزه تبدیل به تفریحگاه کودکان شده است .

تعداد زیادی از کودکان به اینترنت دسترسی دارند که این به عقیده ما چیز خوبی است . اگر چه این دلیلی است برای نگرانی در مورد افزایش شمار کودکانی که در معرض تجارب منفی اینترنت قرار می گیرند . در چهار سال آینده کمیسیون اروپا ۴۵ میلیون در همکاری با بیست و پنج کشور عضو ، جهت افزایش خطراتی که بوسیله اینترنت ایجاد می شود ، هزینه کرد .

پیشنهاد آخر مجلس اروپا این است که همه وب سایت هایی که مختص کودکان است ، لازم است به جای پسوند .com دارای پسوند .kid باشد مجلس امیدوار است که از این طریق بتواند از کودکان حمایت کند .

باید امیدوار باشیم که بیشتر بودجه صرف کمک به شرکت های نرم افزار ، جهت گسترش یا بهبود نرم افزار های فیلتر جهت حفاظت کودکان از خطر اینترنت نشود ، بلکه ما امیدواریم که بخش وسیعی از این بودجه صرف برنامه های آموزشی و تعاون و همکاری بین دولت و دیگر آژانس های عضو اتحادیه اروپا جهت امنیت کودکان روی اینترنت شود . اگر چه ، مهمترین چیز در آینده این است که ما تحقیقات خود را در مورد تجارب و رفتار کودکان روی وب ادامه دهیم . تحقیقات به ما کمک خواهد کرد که اینترنت را به مکان امنی برای کودکان تبدیل کنیم .

توسط مهدی یاراحمدی خراسانی

http://athir.blogfa.com