پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

محیط بی سر و صدایم آرزوست


محیط بی سر و صدایم آرزوست

امروزه انواع آلودگی گریبانگیر بشر شده است؛ آلودگی هوا، آب، خاک و...
در این میان آلودگی صوتی نیز یکی از انواع آلودگی‌های زیان‌آور و مخرب است که با افزایش همه جانبه انواع سر و صدا …

امروزه انواع آلودگی گریبانگیر بشر شده است؛ آلودگی هوا، آب، خاک و...

در این میان آلودگی صوتی نیز یکی از انواع آلودگی‌های زیان‌آور و مخرب است که با افزایش همه جانبه انواع سر و صدا پدید می‌آید. با این‌که آثار مخرب این نوع آلودگی، به آشکاری انواع دیگر آلودگی‌ها نیست، ولی نمی‌توان منکر تأثیرات نامطلوب آن بر زندگی موجودات زنده شد.

آلودگی صوتی چیست؟

آلودگی صوتی به هرگونه صدای ناراحت کننده و آزاردهنده اطلاق می‌شود که از سوی انسان، حیوان یا ماشین‌ها تولید شده و فعالیت‌ها و تعادل زندگی روزانه انسان‌ها و حیوانات را مختل کند.

اغلب این آلودگی را عوامل خارجی و بخصوص سیستم‌های حمل و نقل ایجاد می‌کنند. از جمله صدای موتورسیکلت‌ها، هواپیماها، سر و صدای اطراف ریل‌های راه‌آهن، بوق زدن‌های مکرر ماشین‌ها، آژیر خودروهای امدادرسان، سر و صدای حاصل از فعالیت کارخانجات، عملیات ساختمان‌سازی و هزاران نوع دیگر که شما هم با برخی از آنها آشنا هستید. شدت و بلندی صداها را با واحدی به نام دسی بل محاسبه می‌کنند. از آنجا که این واحد لگاریتمی است به ازای هر ۱۰ دسی بل افزایش شدت، صدا دو برابر بلندتر می‌شود. صفر دسی بل آستانه شنوایی به حساب می‌آید و سر و صداهای فراتر از ۸۰ تا ۸۵ دسی بل باعث ایجاد مشکلات شنوایی برای انسان می‌شود. جدول زیر شما را با حدود صداها و شدت آنها آشناتر می‌کند.

منبع:

/ شدت (دسی بل)

ـ آستانه شنوایی/ ۰

ـ خش‌خش برگ‌ها/ ۲۰

ـ خیابان شلوغ/ ۸۰

ـ برخاستن هواپیمای جت/ ۱۳۰

تاثیر بر سلامت انسان‌ها

اما این نوع آلودگی مانند دیگر انواع آلودگی‌ها مضرات و تاثیرات نامطلوب بسیاری بر سلامت موجودات خواهد داشت که سهل‌انگاری و بی‌توجهی به آن می‌تواند زمینه‌ساز مشکلات مهم‌تر و بزرگ‌تری نیز بشود. از جمله این تاثیرات، می‌توان به کاهش قدرت شنوایی انسان‌ها اشاره کرد. اما همیشه نیز مشکلات محدود به گوش و شنوایی نمی‌شوند؛ این صداها گاهی کل بدن و روان انسان را درگیر می‌کنند. بروز مشکلات در خواب، افزایش فشارخون، ضربان قلب و کلسترول خون و همچنین ترشح بیش از حد هورمون‌ها از دیگر تأثیرات فیزیکی این عارضه هستند.

آلودگی صوتی بر سلامت و رشد کودکان نیز تاثیرگذار است. بچه‌هایی که در مناطق شلوغ به مدرسه می‌روند، از نظر یادگیری و تمرکز ضعیف‌تر از دیگران هستند.

همچنین مدارکی مبنی بر وزن کم نوزادان هنگام تولد و نقص دوران جنینی مانند شکاف کام به دلیل آلودگی صوتی وجود دارد. در کنار تمام این موارد، مشکلات روحی و روانی بسیاری مانند عصبانیت، کج خلقی و خشونت‌طلبی نیز بر اثر این ناهنجاری ایجاد می‌شوند. این نوع آلودگی بر زندگی حیوانات هم تاثیر خواهد داشت و با ایجاد تغییرات و مشکلاتی در مهاجرت، تولیدمثل و... زندگی آنها را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد.

پیشگیری

حالا که گوشه‌ای از مشکلات و مسائل ایجاد شده توسط آلودگی صوتی مطرح شد، اهمیت پیشگیری از آنها نیز بیشتر جلوه می‌کند. یکی از بهترین و ساده‌ترین راه‌های مقابله با این مشکل، کاهش سر و صدا به هر نحو ممکن است. کارهایی مثل طراحی ماشین‌های کم سر و صدا، خودداری از بوق زدن‌های مکرر و بی مورد، حتی کم‌کردن صدای رادیو و تلویزیون و...

اگر نتوانیم منبع تولید صدا را از بین ببریم، باید به فکر کاهش آن باشیم؛ مثلا با بستن در و پنجره‌ها، استفاده از پنجره‌های دو جداره، عایق‌های صوتی و حتی آهسته صحبت کردن.

نیلوفر اسعدی بیگی