سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
خودباوری, نیاز اصلی توسعه
امروزه در کشورهای توسعه یافته، اختراعات با فرهنگ توسعه آمیخته شدهاند و جایگاه مخترعین به عنوان عضوی از محرکان بخشهای اقتصادی کاملا شناخته شده و محفوظ است.
به طوری که اگر ادعا کنیم که بسیاری از پیشرفتهای این کشورها بر پایه اختراعات محققان و پژوهشگران است سخن به گزاف نگفتهایم.
در بسیاری از کشورها نظیر ایران جایگاهی برای این قشر از جامعه تعریف نشده و بدون حمایت به حال خود رها شدهاند. این در حالی است که مخترعین و مکتشفین کشور از دولت نهم انتظار دارند با ایجاد یک نهاد از آنان حمایت کند و از وجودشان در توسعه کشور بیشتر استفاده شود.
به گفته مهندس طهماسب داوودی، عضو هیات مدیره انجمن مخترعین کشور بزرگترین مشکل مخترعین و مکتشفین، نبود یک سازمان متشکل است که مشکلات متعددی را ایجاد کرده است ازجمله عدم امکان جمعبندی توانمندیهای هر یک از مخترعین و انتقال این توانمندیها به دیگران.
به اعتقاد وی نبود این سازمان منسجم سبب شده مخترعین نتوانند از فعالیتهای همکاران خود در رشتههای دیگر بهرهمند و از نتایج به دست آمده آگاه شوند. او یکی دیگر از مشکلات مخترعین را نداشتن یک تشکل ارتباطی برای معرفی توانمندیها و ابتکارات به جامعه میداند.
همچنین نبود ارتباط با ارگانهای دولتی از دیگر مشکلات جامعه مخترعین است: این امر باعث شده آنان برای گرفتن تسهیلات بانکی و دیگر نیازها با مشکل مواجه شوند ضمن اینکه قوه قضائیه نمیتواند از آنان در مقابل سوءاستفاده از قانون کپیرایت حمایت کند.
در شرایطی که دنیا به سمت ارتباط تنگاتنگ علم و صنعت پیش میرود و این امر در تاریخ بشر بیسابقه بوده و دستاوردهای کنونی حاصل تحقیقات مخترعین کشورهاست و در کشور ما نیز همه مسئولان دغدغه پیشرفت و توسعه دارند جا دارد که دولت نهم با شعار حمایت از فرهیختگان پای به عرصه وجود نهاده و حمایت بیشتری از مخترعین به عمل آورد تا شاهد توسعهای مبتنی بر دانایی باشیم.
داوودی میگوید: اگر راهی را که کشورهای صنعتی در این زمینه در پیش گرفته و به نتایج مثبتی رسیدهاند مورد ارزیابی قرار دهیم متوجه میشویم آنها با اختصاص سهمی از درآمد سرانه ملی برای ارتقای تکنولوژی حتی با ریسک بالای ۷۰ درصد به پیشرفتهای چشمگیری رسیدهاند. بنابراین اگر ما نیز میخواهیم به افق چشمانداز ۲۰ ساله برسیم، ناگزیر به انجام این کار هستیم.
● تابلوی مدیریت هوشمند انرژی ساختمان
تابلوی مدیریت هوشمند انرژی ساختمان (BEMS) از اختراعات مهندس طهماسب داوودی ازجمله مواردی است که مورد حمایت دولت قرار گرفته و توانسته همتراز با تکنولوژی جهانی و با دانش فنی بومی وارد بازار شود.
مدیریت انرژی ساختمان در جهان ابتدا به عنوان مدیریت منابع سوختی مطرح بوده و پس از بحران انرژی در خلال سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۹ به شکل کنونی مطرح گردید. پس از آن مدیریت انرژی به عنوان مفهوم مستقل درآمد که به تدریج جایگزین صرفهجویی در انرژی شد و سیستمهای مدیریت انرژی ساختمان به طور خاص برای اولین بار در سال ۱۹۹۳ طراحی شد.
در کشور ما نیز با توجه به پایین بودن نرخ انرژی و فراوانی آن در کشور و عدم وجود رشتههای آکادمیک دانشگاهی در این خصوص، توجه چندانی به این علم نشده است و این طرح بدون اطلاع از فرایند گسترده این تکنولوژی در سال ۱۳۷۱ آغاز شده و در سال جاری به تولید انبوه رسیده است. تابلوی مدیریت انرژی ساختمان سه هدف اصلی را مطابق فلوچارت مدیریت نشان میدهد:
۱. صرفهجویی در مصرف انرژی و کاهش مصرف انرژی در زمان پیک مصرف
۲. افزایش سیستم کنترل و اتوماسیون یا هوشمندسازی تجهیزات
۳. حفاظت و ایمنی برای افراد و تجهیزات و حفاظت اولیه در مقابل زلزله
بخش عمدهای از انرژی به اشکال مختلف و به صورت تلفات از بین میرود به طوری که طبق آمار وزارت نیرو سرانه مصرف انرژی در کشور ما بین سه تا پنج برابر سرانه مصرف انرژی در کشورهای صنعتی است در شرایطی که ما از تکنولوژی ضعیفتری برخوردار میباشیم و با استفاده از این تابلو بین ۳۰ تا ۵۰ درصد میتوان میزان مصرف انرژی را بدون اینکه از رفاه مصرفکنندگان کاسته شود، کاهش داد.
با کمک این تابلو با استفاده از ۶ مکانیزم مختلف تا ۳۵ درصد مصرف انرژی کاسته میشود که با اعمال پیک سایی و با توجه به تصاعدی بودن واحد بهای برق، تا ۵۰ درصد از هزینههای پرداختی کاهش مییابد.
همچنین به کمک پردازندهها و سنسورهای مختلف و مجتمع کردن مدارات، ارتباط کاملی بین تجهیزات به وجود میآید و درنتیجه آن تلفن، آیفون و کامپیوتر و سایر تجهیزات الکتریکی به یکدیگر مرتبط شده و اطلاعات در داخل سیستم مبادله و پردازش میشود و این قابلیت وجود دارد که اطلاعات حاصله به هر نقطه خارج منزل انتقال پیدا نماید و یا ما از خارج منزل با وارد کردن کد اختصاصی خود که هر لحظه قابل تغییر میباشد میتوانیم به تجهیزات مورد نظر خود دسترسی پیدا کرده و فرمان بدهیم. با استفاده از این طرح در ساختار تاسیسات الکتریکی ساختمان تغییرات بنیادی ایجاد میشود. بدین ترتیب که ۹۵ درصد از دیوارها از مسیر عبور هادیهای جریان با ولتاژ بالا خارج میشوند و هادیهای عبوری دارای جریان میلیآمپر و ولتاژ ۱۲ خواهند شد و سایر قسمتهای برقدار از طریق سیستم حفاظ جان محافظت میشوند که احتمال برقگرفتگی را برای افراد به صفر میرساند و سیستم با کنترل دامنه ولتاژ اجازه ورود ولتاژهای مخرب که باعث آسیب دیدن تجهیزات میشود را پیشگیری و سیستم جریانهای نشتی در ساختمان را کنترل مینماید که در صورت بروز خطر، فرمان قطع مدار ورودی را میدهد همچنین در صورت ایجاد حوادث احتمالی نظیر آسیب تجهیزات الکتریکی، وقوع سرقت، آتشسوزی و... با قطع سریع برق و وصل آژیر همزمان، با سیستم تلفنکننده هوشمند ۱۰ شمارهای همراه با ارسال پیام صوتی و تقاضای امداد، حفاظت و ایمنی تجهیزات را فراهم میسازد. تابلوی مدیریت انرژی ساختمان این قابلیت را دارد تا با استفاده از سنسور خاصی امواج اولیه زلزله را دریافت و ضمن فعال کردن آژیری با فرکانس خاص، همزمان اقدام به قطع ورودیهای آب و برق و گاز ساختمان نماید.
سیده سمیرا طاهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست