جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

آینده سیاسی فلسطینیان در دولت نتانیاهو


آینده سیاسی فلسطینیان در دولت نتانیاهو

تحلیلگران سیاسی عرب حق دارند تا در مورد تشکیل دولت فلسطین در دوران حکومت نتانیاهو بدبین باشند

تحلیلگران سیاسی عرب حق دارند تا در مورد تشکیل دولت فلسطین در دوران حکومت نتانیاهو بدبین باشند . اگر چه وزیر امورخارجه آمریکا به جهانیان اعلام کرده است که این کشور به طرح تشکیل دو دولت در کنار هم پایبند است ولی مخالفت نتانیاهو با این طرح نیز بر کسی پوشیده نیست و ما به خوبی می دانیم که تشکیل دو دولت در دوران حکومت نتانیاهو بسیار بعید به نظر می رسد و تمامی اقدامات در این زمینه در این دوران در حد حرف و حدیث باقی خواهد ماند و عملا پیشرفتی در این زمینه حاصل نخواهد شد .

در دوران حکومت کادیما در حد حرف و نظر این طرح به رسمیت شناخته می شد و این گونه وانمود می گردید که صهیونیست ها با این طرح موافق هستند ولی در عمل حقایق دردناک و تلخی در جریان بود و شهرک سازی ادامه داشت و یکه تازی نظامی در کرانه باختری و نوارغزه نیز استمرار می یافت . اکنون ما منتظریم که بینیم، اوضاع سیاسی در دوران نتانیاهو چه سیری خواهد داشت . قبل از این که به تحلیل این موضوع بپردازیم لازم است به کنفرانس مطبوعاتی کلینتون و نتانیاهو اشاره کنیم . وزیر امور خارجه آمریکا در این کنفرانس تاکید کرده است که دولت اوباما فعالانه در جهت برقراری صلح در منطقه تلاش خواهد کرد و راهی جز تشکیل دو دولت در این منطقه وجود ندارد اگرچه این راه دشواری هایی را نیز با خود دارد و ما فرصت زیادی نداریم که فرصت و زمان را بیهوده تلف کنیم.

در مقابل سخنان کلینتون نتانیاهو سخنان وی را نشنیده گرفت و به آن اهمیتی نداد و فقط به کلی گویی پرداخت و سخنان مبهمی را بر زبان آورد و گفت : ما تلاش خواهیم کرد تا در آینده همکاری های گسترده و استواری با هم داشته باشیم و به این نتیجه رسیدیم که ما به "ایده خلاقی" در زمینه دست یابی به صلح نیاز داریم . با دقت در سخنان نتانیاهو به خوبی می توان دریافت که "ایده خلاق" در واقع جایگزین اصطلاح "تشکیل دو دولت" گردیده است تا برای ایده صلح اقتصادی زمینه سازی گردد و صرفا در جهت بهبود اوضاع معیشتی فلسطینیان چاره ای اندیشیده شود زیرا به نظر وی زمان برای طرح نظرات سیاسی در این زمینه مناسب نیست .

عرب ها باید اصطلاحات گذشته وی را نیز در سال ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ به یاد داشته باشند و در نظر بگیرند. وی در آن زمان اصطلاح "صلح در برابر صلح " را به جای " صلح در برابر زمین" به کار برد و اصطلاح " سازگاری کشورهای عرب با خواسته های اسراییل " را نیز جایگزین " الزامات صلح عادلانه فراگیر" کرد .

بکارگیری چنین اصطلاحاتی از سوی نتانیاهو نشان می دهد که ما در برابر موجود جزم اندیشی قرار گرفته ایم که دارای ایدئولوژی صهیونیستی خشک و متحجرانه است و تنها به ایده "سرزمین اسراییل بزرگ" می اندیشد . از همین زاویه ما می توانیم احتمالات آینده در دولت وی را این گونه ارزیابی کنیم:

ـ احتمال اول : نتانیاهو موفق خواهد شد تا دولت آمریکا را قانع سازد تا طرح ایده صلح اقتصادی را به عنوان مرحله اول طرح صلح بپذیرد و همزمان شهرک سازی نیز ادامه یابد و از این گذر از تحقق صلح حقیقی شانه خالی کند و تفره رود و عملا شرایطی را به وجود آورد تا صلح سیاسی ناکام بماند و به اجرا در نیاید .

ـ احتمال دوم : عرب ها از تمامی برگه های فشار خود برای حل و فصل نهایی در دوران حکومت اوباما استفاده خواهند کرد .

ـ احتمال سوم : نتانیاهو به بهانه مبارزه با تروریسم و به هدف بازگرداندن تمامی تلاش ها به نقطه صفر دوباره به صورت گسترده به نوار غزه حمله می کند و از تمامی توان نظامی استفاده می نماید.

ـ احتمال چهارم : ادامه وضعیت موجود به گونه ای که به اختلافات فلسطینیان دامن زده شود و جدایی میان کرانه باختری و نوارغزه نیز تعمیق یابد تا هر گروه از فلسطینیان به محدوده تحت تسلط خود مشغول شوند و از برنامه دولت نتانیاهو غافل بمانند و این رژیم در سایه اختلافات عمیق فلسطینیان به شهرک سازی ادامه دهد و فلسطینیان نیز پیوسته به دنبال سراب صلح حقیقی باشند و در گرداب های ایجاد شده توسط این رژیم بیهوده دست و پا بزنند .

ـ احتمال پنجم : تمامی تماس ها با فلسطینیان قطع گردد و مذاکرات نیز به طور کامل لغو شود تا عرب ها مجبور شوند شرایط نتانیاهو را بپذیرند و تسلیم خواسته های وی شوند و تنها ۴۰ درصد از خاک کرانه باختری نیز در اختیار تشکیلات خود گردان باشد.

نویسنده : دکتر ابراهیم البحراوی