دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

زمین‌شناسی ساختمانی


تغییر شكل هر توده سنگی به خصوصیات فیزیكی سنگ و نحوه دگرگونی توسط دما، فشار و زمان وابسته است كه بررسی آنها می‌تواند اصولی برای تغییر شكل و ایجاد ساختارهایی چون گسلها،چینها …

تغییر شكل هر توده سنگی به خصوصیات فیزیكی سنگ و نحوه دگرگونی توسط دما، فشار و زمان وابسته است كه بررسی آنها می‌تواند اصولی برای تغییر شكل و ایجاد ساختارهایی چون گسلها،چینها و گنبدهای نمكی در اختیار قرار دهد. برای مطالعه علمی در خصوص ساختمانهای پوسته زمین در یك منطقه و یا حتی كل سطح زمین باید به علومی مانند سنگ شناسی، رسوب شناسی، چینه‌شناسی، زمین ریخت‌شناسی (ژئومورفولوژی)، زمین‌شناسی اقتصادی، فتولوژی و ... آشنایی داشته و مطالعات صحرایی وسیعی در خصوص منطقه مورد مطالعه انجام داد. كه این بررسی‌ها در چهارچوب علم زمین‌شناسی ساختمانی می‌گنجند. بنابرآنچه گفته شد می‌توان علم زمین‌شناسی را به صورت علمی كه به بررسی ساختمانهای پوسته زمین، موقعیت و عوامل پدیدآورنده آنها می‌پردازد تعریف نمود.

ناپیوستگی‌های ایجاد شده در رگه‌های معدنی توسط گسلها، تمركز مواد نفتی و گازی در تاقدیسها، رابطه مستقیم جنس زمین با مقاومت و ایمنی سدها و ساختمانها و ...، تغییر شكل پوسته توسط نیروهای عمل‌كننده بر روی زمین و تأثیر آن بر سازه‌ها، تعیین سن نسبی لایه‌های سنگی با توجه به راندگی‌ها، بر شكستگی‌ها و ... و هزاران مورد دیگر از جمله مواردی هستند كه ارتباط و لزوم زمین شناسی ساختمانی را بازندگی روزمره‌ی انسانها نشان می‌دهند.

زمین شناسی ساختمانی مقدمه ای بر مطالعه رشته کوهها است.