دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

یبوست؛ مشکلی شایع در دوران بارداری


یبوست؛ مشکلی شایع در دوران بارداری

دوران بارداری با همه تجربه‌ها و خاطره‌های خوبی که دارد زمینه‌ساز بروز مشکلاتی نیز خواهد بود. مشکلاتی مانند کمر درد، تهوع، استفراغ و حتی یبوست از جمله مواردی است که خانم‌های …

دوران بارداری با همه تجربه‌ها و خاطره‌های خوبی که دارد زمینه‌ساز بروز مشکلاتی نیز خواهد بود. مشکلاتی مانند کمر درد، تهوع، استفراغ و حتی یبوست از جمله مواردی است که خانم‌های باردار در این دوره با آن روبه‌رو می‌شوند. البته نباید فراموش کرد همزمان با دوران بارداری، تغییراتی در سیستم بدنی خانم‌ها ایجاد می‌شود که برخی از آنها گاه شدید و آزاردهنده است.

یبوست یکی از مشکلات شایعی است که ممکن است در این دوران برای زنان ایجاد شود. آمار نشان می‌دهد، تقریباً نیمی از خانم‌ها در دوره‌ای از بارداری با این مشکل روبه‌رو می‌شوند؛ البته با تصور این که قبل از دوران بارداری هیچ وقت با چنین مشکلی روبه‌رو نبوده‌اید نباید با اطمینان، احتمال بروز یبوست در دوران بارداری را منفی بدانید؛ متخصصان می‌گویند یبوست مشکلی است که نه‌تنها در دوران بارداری که ممکن است بعد از زایمان نیز برای هر خانمی پیش بیاید.

پیشگیری از یبوست

با وجود این که اغلب مواقع، بروز چنین وضعیتی اجتناب‌ناپذیر است، اما برای جلوگیری از یبوست می‌توان اقدامات خاصی را انجام داد.

- ‌ مایعات بیشتری بنوشید: در دوران بارداری مواد زائد موجود در بدن با سرعتی آهسته‌تر از قبل حرکت می‌کند. همین مساله باعث می‌شود آب بیشتری از این مواد دفع و در نتیجه منجر به بروز یبوست شود. پس اگر بتوانید همیشه به مقدار کافی و مناسب، آب به بدن‌تان برسانید، شرایط بهتر شده و احتمال بروز یبوست کاهش می‌یابد. پس از تولد کودک هم نباید از نوشیدن آب و مایعات به مقدار کافی غافل شوید، به خصوص اگر به نوزاد شیر هم بدهید.

در این دوره بهتر است اگر می‌توانید روزی ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید. نوشیدن یک لیوان آبمیوه به خصوص آب‌آلو هم می‌تواند مفید باشد. برخی از افراد بر اساس تجربه شخصی، نوشیدن یک لیوان مایعات گرم هنگام صبح را نیز مفید می‌دانند.

- ‌ فیبر بیشتری به رژیم غذایی خود اضافه کنید: در کنار تمام نکاتی که درباره رژیم غذایی در دوران بارداری گفته می‌شود، باید مصرف فیبر را هم در نظر داشته باشید. بنابراین تا جایی که ممکن است از مواد غذایی حاوی فیبر مانند میوه‌ها، سبزیجات و غلات در برنامه غذایی خود استفاده کنید.

- ‌ ورزش و فعالیت بدنی را فراموش نکنید: داشتن فعالیت بدنی منظم در برنامه روزانه به شما کمک می‌کند راحت‌تر با این مشکل مقابله کنید و آن را کنار بگذارید. قدم زدن، پیاده‌روی، شنا کردن و یوگا به بهبود وضعیت کمک می‌کند.

آیا یبوست مشکلی جدی است؟

یبوست معمولاً به عنوان مشکلی جدی محسوب نمی‌شود، اما گاهی می‌تواند نشانه یک بیماری‌ دیگر باشد. اگر شما هم یبوست شدیدی را تجربه می‌کنید که با دل درد همراه است، گاهی به شکل اسهال تغییر می‌کند یا دفع مدفوع همراه با خون است باید سریع‌تر با پزشک خود تماس بگیرید.

در مصرف دارو هم باید دقت کافی داشته باشید؛ هیچ وقت نباید بدون نظر پزشک برای درمان و برطرف شدن یبوست از داروهای مسهل استفاده کنید. عدم مصرف خودسرانه دارو توصیه‌ای همیشگی است؛ اما در دوران بارداری این موضوع جدی‌تر می‌شود بنابراین قبل از مصرف هر دارویی از پزشک خود مشورت بگیرید.

Mayoclinic.com / مترجم: نیلوفر اسعدی بیگی