سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
از کجا بفهمیم کبدمان چرب شده؟
یک متخصص داخلی گفت: زمانی که مولکولهای چربی در سلولهای کبدی رسوب کنند، حالتی ایجاد میشود که به آن کبد چرب گویند. دکتر علی اکبر شایسته اظهار کرد: وجود تا ۵ درصد چربی در کبد طبیعی است اما بیشتر از آن، رسوب چربی میباشد. معمولا درصد چربی در کبد با آزمایش قابل اندازهگیری نیست و تنها در نمونهبرداری کبد مشخص میشود. وی ادامه داد: سادهترین، راحتترین و ارزانترین راه برای تشخیص کبد چرب انجام سونوگرافی است که چربی جایگزین شده در سلولهای کبدی را نشان میدهد. شایسته با اشاره به اینکه کبد چرب به تنهایی به بدن بیمار صدمه نمیزند، گفت: معمولا کبد چرب همراه با چاقی، دیابت، بیماری های قلبی - عروقی و مسائل مربوط به این بیماریها بروز مییابد. وی تصریح کرد: این بیماری در کودکان هم ایجاد میشود که یکی از دلایل آن، چاقی در کودکان است. بعضی اوقات داروها یا بیماریهای ژنتیکی هم میتوانند کبد را چرب کنند ولی مهمترین علت بروز این عارضه، عوارض داروها است.
این متخصص داخلی گفت: برای درمان بیماری کبد چرب باید شیوه زندگی خود را تغییر دهیم، یعنی رژیم غذایی را باید تغییر داد و فعالیت بدنی را زیاد کرد، غذاهایی که دارای کالری زیاد هستند را از رژیم غذایی خود حذف کنیم یا کم مصرف کنیم و غذاهای گیاهی و سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانیم. وی گفت: مصرف داروهای شیمیایی برای درمان این بیماری راه حل مناسبی نیست؛ زیرا علاوه بر اینکه عوارض بعدی را در پی دارند، تاثیر زیادی نیز در جهت بهبودی این بیماری بر روی بدن نمیگذارند.
شایسته درباره نحوه تشخیص کبد چرب تصریح کرد: علاوه بر سونوگرافی ممکن است آزمایشاتی هم در بعضی افراد که در کبدشان التهاب وجود دارد، صورت گیرد ولی خود چربی کبد را با سونوگرافی، ام. آر. ای، اسکن و نمونهبرداری کبد میتوان تشخیص داد. روش جدید و سیستم جدید "فیبرواسکن" هم میتواند میزان و درصد چربی را مشخص کند. وی با تاکید بر اینکه سونوگرافی به تنهایی برای تشخیص کافی نیست، ادامه داد: از لحاظ شدت و ضعف باید آزمایشاتی بر روی بیمار صورت گیرد و علتهای دیگر حتما بررسی شود؛ زیرا ممکن است بیماری دیگری هم همراه این بیماری وجود داشته باشد. این متخصص داخلی با بیان این که احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب در افراد چاق بیشتر است، گفت: بیماری کبد چرب علائم خاصی ندارد و مشخص نیست مگر این که بیماری خیلی پیشرفته و شدید باشد.
وی گفت: ممکن است این بیماری ضعیف باشد و مشکل خاصی هم در افراد ایجاد نکند، اما در کسانی که دیابت یا بیماری دیگری دارند، ممکن است به تدریج به سیروز هم مبتلا شوند. شایسته درباره سیروز کبدی توضیح داد: وقتی کبد از حالت طبیعی خارج میشود، سلولهای کبدی عملکرد خود را از دست میدهند و از بین میروند، این حالت را سیروز گویند. وی ادامه داد: اگر در کبد چرب التهاب بوجود آید، در شرایط خاص به سمت سیروز میرود. سیروز مرحله و شرایطی است که کبد معمولا به طور غیرقابل بازگشت آسیب دیده و در این شرایط ممکن است فرد مبتلا دیگر نتواند فعالیتهای خود را به درستی انجام دهد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست